Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ
Αυτοπροστατευτείτε... λέει τώρα η κυβέρνηση

Την ώρα που η κυβέρνηση "σπρώχνει" προς τον τζόγο, διαπιστώνει φαινόμενα... κερδοσκοπίας και καλεί τους "παίκτες" σε ψύχραιμες και ισορροπημένες κινήσεις

Την ουρά της απ' έξω προσπαθεί να βγάλει τώρα η κυβέρνηση, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το κερδοσκοπικό μπαλόνι του Χρηματιστηρίου, έχει φουσκώσει πάρα πολύ - σε μια τρελή παραζάλη, όπου παίζονται δεκάδες δισ. δραχμές - και δεν αποκλείεται στο προσεχές διάστημα να σπάσει. Και βέβαια, σε μία τέτοια περίπτωση, χιλιάδες μετοχές θα "εξαεριστούν", περιουσίες θα χαθούν, ενώ οι λίγοι κερδοσκόποι, ξένοι και Ελληνες, θα έχουν κερδίσει ήδη τρελά ποσά.

Ο κίνδυνος μιας αναστροφής της πορείας του Χρηματιστηρίου, ανάγκασε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω της εποπτευόμενης από αυτήν, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), να εκπέμψει σήμα - καθώς έκδηλα είναι τα κερδοσκοπικά παιχνίδια - προς τους μικρούς επενδυτές για... αυτοπροστασία. Είναι εμφανές ότι επιδιώκουν να δημιουργήσουν το κατάλληλο άλλοθι σε περίπτωση που συμβεί το μοιραίο και σπάσει η κερδοσκοπική φούσκα, ενώ είναι οι ίδιοι που με την πολιτική επιτοκίων, που ακολουθούν, σπρώχνουν τους μικροταμιευτές στον τζόγο. Το όλο σκηνικό πάντως, θυμίζει μέρες του 1987, όταν η αντίστοιχη τακτική της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είχε σαν αποτέλεσμα να χαθούν πολλές αποταμιεύσεις ανυποψίαστων "επενδυτών".

Στα παραπάνω πλαίσια ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Σ. Θωμαδάκης,με έκτακτη συνέντευξη Τύπου, υπερθεματίζει και χαρακτηρίζει σωστή και απαραίτητη διόρθωση των τιμών την ιλιγγιώδη άνοδο των τιμών στις μετοχές, σημειώνοντας παράλληλα ότι "τις τελευταίες ιδίως μέρες σημειώνονται πολύ γρήγορες ανατιμήσεις σε πλήθος τίτλους, αλλά και στο Γενικό Δείκτη" και τονίζει, αυτό που ο "Ρ" έχει με έμφαση σημειώσει, ότι "οι ταχείες ανατιμήσεις συνοδεύονται συνήθως από αυξανόμενη κυκλοφορία διαδόσεων φημών". Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του... "μήπως δημιουργηθεί κλίμα αθέμιτων παιγνιδιών και κερδοσκοπίας που παραπέμπει σε άλλες πρόσφατες αρνητικές εμπειρίες". Προφανώς αναφέρεται στο πρόσφατο σκάνδαλο της "Δέλτα Χρηματιστηριακής" η οποία "τζόγαρε" στη μετοχή "Μαγρίζος".

Αφού ζητά από τους επενδυτές - ιδιαίτερα τους μικρούς και τους προερχόμενους από επαρχία - "να κάνουν ψύχραιμες και ισορροπημένες επιλογές", τελικά τους προτρέπει σε... αυτοπροστασία. Λέει, δηλαδή, σε όσους τζόγαραν τις οικονομίες τους στο Χρηματιστήριο, ότι "καλώς βέβαια ανεβαίνει κατακόρυφα το Χρηματιστήριο, αν όμως η υπόθεση καταλήξει σε φιάσκο, όπως γίνεται συνήθως, αυτοπροστατευτείτε, μία και εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα για το αντίθετο". Τέλος, συνέστησε σε όσους "παίζουν" στο Χρηματιστήριο, να συναλλάσσονται με τις νόμιμες εταιρίες συναλλαγών, όπως είναι οι Ανώνυμες Χρηματιστηριακές Εταιρίες (ΑΧΕ), οι Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) και οι (ΕΛΔΕ), εταιρίες που μπορούν να λαμβάνουν ή να δίνουν εντολές σε επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Σ. Θωμαδάκη, αξίζει να σημειωθεί ότι αρνήθηκε να απαντήσει αν οι απόψεις τις οποίες ανέπτυξε ήταν σε γνώση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας

Η άλλη όψη

Στο μεταξύ, "λάδι" στον κερδοσκοπικό τζόγο έριξε χτες η Κτηματική Τράπεζα, η οποία με ανακοίνωσή της, διαφημίζει ότι το ομολογιακό δάνειο με... ρήτρα την πορεία επιλεγμένων μετοχών, σημείωσε μέσα σε 15 μέρες κέρδη της τάξης του 8,1%, δηλαδή περισσότερο από ό,τι δίνουν οι καταθέσεις ταμιευτηρίου σ' έναν ολόκληρο χρόνο.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα της αισχροκέρδειας οι χρηματιστές, με χτεσινή τους ανακοίνωση, ζητούν ουσιαστικά και τα ελάχιστα μέτρα ελέγχου που υπάρχουν στον τρόπο που προωθούν τις συναλλαγές τους και αξιώνουν την πλήρη"απελευθέρωση" του μεγέθους των συναλλαγών που πραγματοποιούν και το οποίο σήμερα είναι ανάλογο με τα ίδια κεφάλαια που έχουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ