Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ρεκόρ... ανησυχίας για την πορεία

Στο ανώτατο σημείο της ιστορίας του έκλεισε χτες ο Γενικός Δείκτης της Σοφοκλέους, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς είναι η αναμονή της... διόρθωσης

Νέο ρεκόρ σημειώθηκε χτες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 3.278 μονάδες με ιδιαίτερα υψηλό τζίρο συναλλαγών που ξεπέρασε τα 148 δισεκατομμύρια δραχμές. Το κύριο, πάντως, χαρακτηριστικό του κλίματος στην οδό Σοφοκλέους δεν είναι η ευφορία που θα φανταζόταν κανείς, αλλά η έντονη ανησυχία των... γνωριζόντων, για την από εδώ και πέρα πορεία των τιμών. Αλλωστε, όπως έχει αποδειχτεί από την ιστορία των χρηματαγορών, αλλά και από το χρηματιστήριο της χώρας μας, τις ισχυρές ανοδικές τάσεις των τιμών, πάντα ακολουθούν οι λεγόμενες "διορθώσεις", που δεν είναι τίποτα άλλο από την επίσης έντονη πτώση τους. Ιδιαίτερη αναφορά στα... "άλογα στοιχεία" των ημερών γίνεται από τους ειδικούς με αφορμή την πορεία της τιμής της Εθνικής Τράπεζας. Οπως ενδεικτικά έλεγαν χτες, το "σπάσιμο" της μετοχής, που οπωσδήποτε αφορά μία από τις καλύτερες και δυναμικότερες μονάδες της χώρας, δε δικαιολογεί το αμόκ ζήτησης που σημειώνεται τις τελευταίες μέρες". Σημειώνεται ότι μέσα στην τελευταία βδομάδα η μετοχή σημείωσε άνοδο 36%, ενώ από τις αρχές του χρόνου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 44,3%.

Το ποσοστό ανόδου της χτεσινής συνεδρίασης ήταν 1,39%. Ωστόσο, μια προσεκτικότερη ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι το ποσοστό αυτό, ως εξέλιξη του Γενικού Δείκτη, δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την εικόνα της χτεσινής συνεδρίασης κι αυτό για δύο τουλάχιστον λόγους. Πρώτον από το γεγονός ότι οι περισσότερες μετοχές από αυτές που διακινήθηκαν έκλεισαν με ζημιές. Δεύτερον, επειδή σημειώθηκε για μια ακόμα μέρα σημαντική άνοδος σε μετοχές όπως της Εθνικής και της Πάναφον, που συμμετέχουν με υψηλό ποσοστό στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη. Από τις 290 μετοχές που διακινήθηκαν 154 είχαν απώλειες, 110 κέρδη και 26 έμειναν σταθερές. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με άνοδο 7,9% και της Πάναφον με 5,6%.

Ενα ακόμα στοιχείο που φαίνεται πως απασχολεί τους ειδήμονες είναι ότι ο κύριος όγκος των συναλλαγών στην οδό Σοφοκλέους επικεντρώνεται σε πολύ λίγες μετοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 148 δισ. δρχ. που ήταν ο όγκος των χτεσινών συναλλαγών, τα 46,5 δισ. αφορούσαν μετοχές της Εθνικής, ενώ το 74%, δηλαδή περίπου 110 δισ. δρχ., ήταν οι συναλλαγές μόλις 22 μετοχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ