Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Το ΚΚΕ στο πλευρό των εργαζομένων

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ εκφράζει την αντίθεσή της με ρυθμίσεις και τη ληστρική εκμετάλλευση των ΜΑΒΕ από την πολυεθνική MINERAL και τάσσεται υπέρ της λειτουργίας των μεταλλείων αμιάντου σαν δημόσια επιχείρηση

Την πρότασή της, για τη λειτουργία και αξιοποίηση των Μεταλλείων Αμιάντου Βόρειας Ελλάδας (ΜΑΒΕ) από το δημόσιο τομέα, με όρους και προϋποθέσεις που θα εξυπηρετούν την ελληνική οικονομία τα συμφέροντα των εργαζομένων και θα σέβονται το περιβάλλον της περιοχής - επαναδιατυπώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ.

Εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεση των κομμουνιστών στις συνεχείς παραχωρήσεις που κάνει η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών" στις αξιώσεις του πολυεθνικού κεφαλαίου, η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι "υποχώρησε για άλλη μια φορά, στις απαιτήσεις της πολυεθνικής εταιρίας ΜΙΝΕRΑL" και προχώρησε σε "νέες ρυθμίσεις σχετικά με το προσωπικό στα ΜΑΒΕ". Οι ρυθμίσεις έγιναν με πρόσχημα την κρίση στην αγορά της ΝΑ Ασίας και την απόφαση της ΕΕ για οριστικό κλείσιμο της ΜΑΒΕ, λόγω επικινδυνότητας του αμιάντου ως καρκινογόνου ουσίας, ενώ αξιοποιήθηκε και ο φόβος των εργαζομένων να βρεθούν άνεργοι.

Σχολιάζοντας την ουσία και το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που έγιναν σχετικά με το προσωπικό των ΜΑΒΕ, η ΝΕ του ΚΚΕ Κοζάνης επισημαίνει ότι:

  • ενώ η κυβέρνηση και η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου θριαμβολογούν και εμφανίζονται σαν "σωτήρας", παρουσιάζοντας σαν "επιτυχία την τελική ρύθμιση" στα ΜΑΒΕ, "στην ουσία, η μόνη κερδισμένη από τις συνολικές ρυθμίσεις του 1998 είναι η ΜΙΝΕRΑL", η οποία τώρα "με ευνοϊκότερους αποικιοκρατικούς όρους, αποκομίζει τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση του Αμιάντου, σε βάρος της οικονομίας της χώρας, των εργαζομένων, σε βάρος του νομού Κοζάνης".
  • στην ουσία "ιδιοκτήτρια των ΜΑΒΕ" είναι η ΜΙΝΕRΑL αφού "τα εκμεταλλεύεται χωρίς να πληρώνει ενοίκιο" και "απαλλάχτηκε από το προσωπικό που δήθεν ήταν πλεονάζον, χωρίς κανένα κόστος γι' αυτήν", ενώ έχει ανάγκη για προσωπικό και "προσλαμβάνει με το καθεστώς του απασχολήσιμου (... ) και συνθήκες δουλείας που θυμίζουν υπανάπτυκτες χώρες".
  • "ευθύνη" για τα όσα συμβαίνουν στα ΜΑΒΕ, έχουν επίσης, τόσο η ΝΔ, αφού κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα μεταλλεία (αρχές του 1998) "ο βουλευτής της Ν. Παπαφιλίππου πρότεινε την παραχώρηση των ΜΑΒΕ στη ΜΙΝΕRΑL χωρίς ενοίκιο" όσο και ο νομάρχης Κοζάνης Π. Μητλιάγκας, ο οποίος "συμφώνησε με τα μέτρα".
  • "τα ΜΑΒΕ ήταν κερδοφόρα επιχείρηση", που η κυβέρνηση και η διοίκηση την κατάντησαν προβληματική με την πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν (προσλήψεις, διαχείριση, εμπορία, αποικιοκρατικές ρυθμίσεις υπέρ της πολυεθνικής MINERAL). Τώρα "οι ίδιοι (κυβέρνηση, κλπ.) δηλώνουν ότι θα ανακάμψει, γι' αυτό εξάλλου και η MINERAL δεν παραιτείται", αλλά σαν μια εταιρία η οποία ελέγχει την αγορά της ΝΑ Ασίας και αναπτύσσει δραστηριότητες σχετικές με αμίαντο σε άλλες χώρες με φτηνό κόστος, επιδιώκει και από τα ΜΑΒΕ "μείωση του κόστους παραγωγής με φτηνό εργατικό κόστος, χωρίς μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, δίχως μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων" για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της.

Εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή της, με τη ληστρική εκμετάλλευση των ΜΑΒΕ από τη MINERAL - που γίνεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης - η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, επαναδιατυπώνει την πρότασή της, που είναι η εξής:

Πρώτον, "τα ΜΑΒΕ να παραμείνουν και να λειτουργήσουν ως δημόσια επιχείρηση".

Δεύτερον, "να αναλάβουν και τον τομέα της εμπορίας του προϊόντος" (σ. σ. αμιάντου).

Τρίτον, "να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και των εργαζομένων".

Τέλος, η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, καλεί τους εργαζόμενους στα μεταλλεία να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, σημειώνει την ανάγκη πλατιάς συσπείρωσης των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των υπόλοιπων κοινωνικών στρωμάτων της περιοχής για τη σωτηρία των ΜΑΒΕ και δηλώνει πως "το ΚΚΕ στήριξε και θα στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων στα ΜΑΒΕ με κάθε τρόπο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ