Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΡΕΝΑ ΡΗΝΙΩΤΗ
"Η Κυρά των Αστρων"

Η Ρ. Ρ. φορτισμένη με ευαισθησία και τρυφερότητα αληθινής ποιήτριας μάς χαρίζει με την "Κυρά των Αστρων" έναν ύμνο στην αγάπη και τον έρωτα. Πρόκειται για στίχους με τη λεπτότητα της δαντέλας. Γεμάτη ψυχή, σε τόνους χαμηλούς, με την αρμονία νανουρίσματος υφαίνει την ποιητική της στόφα. Δημιουργεί με έμπνευση μια "μουσική φωνή", ένα "είδωλο" και τον "εαυτό", που σε μια σύνθεση δίνουν ποιητικά στις σκέψεις της μουσικότητα και ρυθμό. Πιλότος της η αιώνια αγάπη που περνάει μέσα από παλίρροιες, θύελλες και καταιγίδες ψυχικής αναταραχής, για να φτάσει εξαγνισμένος στον αναγνώστη.

Γραφή μεστή, νοήματα καθαρά, εικόνα κρυστάλλινη. Τίποτα που να θαμπώνει τους στοχασμούς της. Το παιδί, η γυναίκα και η Ειρήνη έχουν το δικό τους μερτικό σ' αυτή τη σύνθετη ποιητικήδουλιά της Ρ. Ρ.

Ποίηση με παγκοσμιότητα, που συγκλονίζει συχνά και την πιο αδύναμη δεκτικότητά μας.

"Κορίτσι πάνω στο φτερό με το κοντύλι του ήλιου/ στις ερημιές πορεύεται ζητώντας την ψυχή του/ σκυφτή γυναίκα στους αγρούς καταμετρά το βιος της/ στρώνοντας το τραπέζι της με το υφαντό του ανέμου/ Κυρά των άστρων η καρδιά στη σκοτεινιά υφαίνει/ σεντόνι με αναστεναγμούς και πέταλα της μνήμης/". (Εκδόσεις "Ροδακιό").

Ελλη Παπαγεωργίου: "Διά χειρός"

Η Ελλη Παπαγεωργίου, (μαθήτρια Λυκείου) στη συλλογή της "Διά χειρός" γράφει 28 κείμενα, ποιητικά, με ξεχωριστή νεανική ευαισθησία. Το παρθενικό της ταξίδι στη χώρα της Ποίησης ήρθε για την Ε. Π. με πολλά ερωτηματικά και όχι σαν παραμύθι.

Μικρές στιγμές οδυρμών και θλίψης. Εικόνες πνευματικής αιμορραγίας. Αποτυπώματα μοναξιάς και κόστους ψυχής. Ελαχιστοποιημένες εκρήξεις νεανικής επανάστασης. Ολ' αυτά μαζί συνθέτουν τη μήτρα των 28 κειμένων σε φόρμα πεζοτράγουδου.

Δε θα κρίνουμε τα μηνύματα, ούτε τη στάση ζωής. Η Ε. Π. είναι ακόμη πολύ νέα. Θα υπογραμμίσουμε τη σωστή γλώσσα και έκφραση και την πνευματική της ευφορία.

"Ο,τι και να γινόταν δε θα φοβόμουν. Με τρόμαζε μόνο εκείνο το καλάθι με τα σάπια φρούτα, σαν γέρικα πρόσωπα πάνω στο τραπέζι". (εκδόσεις "Κέδρος").

Φαίδρα ΖΑΜΠΑΘΑ - ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ