Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ
Βίαιος και αιματηρός τερματισμός

ΣΤΟΕΝΕΣΤΙ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΚΡΑΪΟΒΑ.-

Αναγκάστηκαν να οχυρώσουν σχεδόν όλο το οδικό δίκτυο στα δυτικά της χώρας και να το μετατρέψουν σε πραγματικό πεδίο μάχης, προκειμένου να σταματήσουν την οργισμένη πορεία των ανθρακωρύχων, που κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα. Ο απολογισμός ήταν ναι μεν τερματισμός της διαδήλωσης των ανθρακωρύχων, αλλά όχι αναίμακτα... αφού τουλάχιστον ένας ανθρακωρύχος έχασε τη ζωή του, ενώ πάνω από 100 τραυματίστηκαν.

Αστυνομικές δυνάμεις αλλά και μονάδες του στρατού χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα, από δακρυγόνα μέχρι και όπλα με πλαστικές σφαίρες, αλλά και την απαραίτητη σωματική βία, προκειμένου να σταματήσουν το οργισμένο ποτάμι των ανθρακωρύχων που κατευθυνόταν στο Βουκουρέστι, για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που καταδίκασε ερήμην τον ηγέτη του συνδικάτου τους, Μίρον Κοζμά,σε 18 χρόνια κάθειρξη για "υπονόμευση του κράτους και έκθεση σε κίνδυνο του σιδηροδρομικού δικτύου", για τα γεγονότα που ακολούθησαν τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση των ανθρακωρύχων του 1991.

Πεδία μάχης

Χιλιάδες ανθρακωρύχοι, με επικεφαλής τον Κόζμα, ξεκίνησαν τη μακριά πορεία διαμαρτυρίας τους από το απόγευμα της Δευτέρας από τις πόλεις της Δυτικής Ρουμανίας. Αρχικά, όταν ξεκίνησε η πορεία, μία φάλαγγα από 54 λεωφορεία και περίπου 40 αυτοκίνητα ξεπέρασαν τρία διαδοχικά οδοφράγματα, ενώ η Αστυνομία παρακολουθούσε χωρίς να επέμβει και πέρασαν "αναίμακτα" τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, την Κραϊόβα, που απέχει 230 χιλιόμετρα από το Βουκουρέστι. Οι ανθρακωρύχοι ήταν αποφασισμένοι και δε δίστασαν παρά τις άμεσες απειλές που είχαν εκτοξευτεί από κυβερνητικά χείλη για την αντιμετώπιση της πορείας "ως πράξης τρομοκρατίας", που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και από τον ίδιο το στρατό.

Για το λόγο αυτό μόνο η "φυσική τους υπόσταση" δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες αστυνομικές δυνάμεις αλλά και του στρατεύματος, που είχαν συρρεύσει σε διάφορα σημεία της χώρας και είχαν στήσει οδοφράγματα προκειμένου να τους σταματήσουν. Εξοπλισμένοι με ξύλα, αλυσίδες αλλά και άλλα μέσα που έβρισκαν στο πέρασμά τους κατάφεραν να ανοίξουν το δρόμο χτες το πρωί, σπάζοντας το μεγάλο οδόφραγμα κοντά στο χωριό Στοενέστι και στην ομώνυμη γέφυρα, στον ποταμό Ολτ (νοτιοδυτικά) - απόσταση 160 χιλιομέτρων δυτικά του Βουκουρεστίου - για να μπορέσουν να συνεχίσουν, όμως ήρθαν αντιμέτωποι με τις πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ακολούθησε πραγματική μάχη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η μάχη κοντά στο Στοενέστι κράτησε πάνω από δύο ώρες, ενώ τα ασθενοφόρα μετέφεραν συνεχώς πολλούς τραυματισμένους αστυνομικούς και ανθρακωρύχους στα πλησιέστερα νοσοκομεία. Μέχρι στιγμής ο απολογισμός είναι ένας νεκρός, περισσότεροι από 500 ανθρακωρύχοι συλληφθέντες, ενώ ο αριθμός των τραυματιών δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα.

Αδίστακτο ανθρωποκυνηγητό

Μεταξύ των συλληφθέντων στη διάρκεια των συγκρούσεων είναι ο ηγέτης των ανθρακωρύχων της κοιλάδας Ζίου, Μίρον Κόζμα, και τρία ηγετικά στελέχη του Συνδικάτου των ανθρακωρύχων. Για τον Κόζμα εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης μετά την απόφαση της ρουμανικής Δικαιοσύνης να επιβάλει, ερήμην του, ποινή καθείρξεως 18 χρόνων για το ρόλο του στην εξέγερση στο Βουκουρέστι στις αρχές της δεκαετίας, που είχε αποτέλεσμα την παραίτηση της κυβέρνησης της χώρας. Επιπροσθέτως, το υπουργείο Εσωτερικών είχε κηρύξει καταζητούμενο τον Κόζμα και ανέφερε ότι θα αντιμετωπίσει πρόσθετη ποινή κάθειρξης 15 ετών για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης, ενώ προειδοποίησε τους ανθρακωρύχους ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης για συνεργασία με έναν καταζητούμενο.

"Οι ανθρακωρύχοι ηττήθηκαν και ο Κόζμα συνελήφθη", θριαμβολόγησε ο Ρουμάνος υπουργός Εσωτερικών Κονσταντίν Ιονέσκου στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά την "επιτυχή έκβαση της αστυνομικής επιχείρησης, που σταμάτησε την πορεία των ανθρακωρύχων και συνέλαβε τον Κόζμα, ο οποίος ηγήθηκε της πορείας τους προς τη ρουμανική πρωτεύουσα". Την είδηση της σύλληψης επιβεβαίωσε και ο στρατηγός Νικολάε Μπερεσέτ,επικεφαλής της Αστυνομίας, που είπε πως ο Κόζμα συνελήφθη κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο χωριό Στοενέστι μεταξύ ανθρακωρύχων, που διαδήλωναν κατά της καταδίκης του Κόζμα, και δυνάμεων ασφαλείας που τους εμπόδισαν να προχωρήσουν προς το Βουκουρέστι, ενώ πρόσθεσε ότι "ο Κόζμα μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης, στο Βουκουρέστι, για να ανακριθεί".

Η δυναμική επέμβαση της Αστυνομίας και η προσφορά της σε αυτή την πρόσφατη κοινωνική αναταραχή έτυχε της αναγνώρισης και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της χώρας Εμίλ Κονσταντινέσκου,ο οποίος ευχαρίστησε την Αστυνομία που σταμάτησε τους ανθρακωρύχους και κατ' αυτό τον τρόπο "υπερασπίστηκαν το κράτος και την πολιτεία, όπου υπάρχει σεβασμός των νόμων".

Η αλήθεια όμως είναι πολύ μακριά από αυτό που θέλουν να παρουσιάσουν οι "κεφαλές" του ρουμανικού κράτους, και μάλλον "εξορκισμό" θέλουν να κάνουν... αφού η κοινωνική αναταραχή ελλοχεύει στα ίδια τα σπλάχνα της ρουμανικής κοινωνίας, εξαιτίας της πλήρους καταστροφής της ρουμανικής οικονομίας και της συνακόλουθης εξαθλίωσης της κοινωνίας. Η πορεία των ανθρακωρύχων μπορεί να τερματίστηκε προς το παρόν, αλλά οι μάχες των εργαζομένων δεν έχουν σταματήσει... Μάλλον τώρα αρχίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ