Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Σα δε ντρέπεστε...
  • Κόλπο μιας μέρας με μοναδικούς κερδισμένους εκείνους που καθορίζουν τους όρους του παιχνιδιού
  • Επιμένει να "σπρώχνει" τον κόσμο στον τζόγο η κυβέρνηση

Παιχνίδι... μιας μέρας αποδείχτηκε πως ήταν -σ' αυτή τη φάση- η ραγδαία πτώση των τιμών προχτές, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αφού όσοι απέκτησαν μετοχές την Τρίτη, ήδη χτες αποκόμισαν κέρδη που φτάνουν το 8%. Σ' ένα από τα πλέον ακραία σενάρια χρηματιστηριακού τζόγου, η "διόρθωση τιμών", που επιζητούσαν επί τρεις βδομάδες όλοι εκείνοι που καθορίζουν την πορεία του Χρηματιστηρίου, έγινε βίαια και στη βάση των πιέσεων που οι ίδιοι άσκησαν, με αποτέλεσμα την πτώση κατά 6,06% που σημειώθηκε την Τρίτη. Από προχτές, προς το τέλος της συνεδρίασης και ακόμα περισσότερο χτες, τα "κοράκια" κατάφεραν να αποκτήσουν μετοχές δεκάδων και δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών σε φτηνότερες τιμές, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη σε νέα ανοδική κούρσα. Για τους αδαείς, που κατά χιλιάδες συνωστίζονται τον τελευταίο καιρό στην οδό Σοφοκλέους και τη ζημιά που μπορεί να υπέστησαν εξαιτίας του αρνητικού κλίματος που διαμορφώθηκε εδώ και μια βδομάδα, ουδείς βέβαια δίνει δεκάρα. Ούτε η κυβέρνηση, που συχνά - πυκνά επιχειρηματολογεί περί της επιτυχούς πολιτικής της παραπέμποντας στους δείκτες του Χρηματιστηρίου, ούτε τα διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, που "σπρώχνουν" τον απλό κόσμο προς το υποτιθέμενο εύκολο κέρδος, ούτε οι περιβόητοι "θεσμικοί επενδυτές", που αλωνίζουν τις χρηματαγορές με σκοπό να λεηλατήσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος από τις λαϊκές αποταμιεύσεις.

Χτες, ο Γενικός Δείκτης Τιμών αυξήθηκε κατά 7,14%, ενώ περί τις 120 μετοχές βρέθηκαν στο +8%. Μάλιστα, όπως εξηγούν αρμόδιοι, αν εξετάσει κανείς το σχετικά χαμηλό τζίρο (πλησίασε τα 120 δισ. δρχ.) και το γεγονός ότι 130 μετοχές έκλεισαν με ανεκτέλεστες εντολές για αγορές, είναι πολύ πιθανό η ανοδική πορεία να συνεχιστεί και σήμερα. Χτες διακινήθηκαν 292 μετοχές, από τις οποίες 274 βελτίωσαν τις τιμές τους και μόνο 12 σημείωσαν κάμψη. Για την ιστορία ν' αναφέρουμε ότι το αποτέλεσμα των δύο συνεδριάσεων αυτής της βδομάδας είναι +0,6%, ενώ ο δείκτης χτες έκλεισε στις 3.270,05 μονάδες.

Τις χτεσινές εξελίξεις στο Χρηματιστήριο έσπευσε να αξιοποιήσει και πάλι ο Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος έκανε λόγο για "κινήσεις της κυβέρνησης που αποκατέστησαν το αίσθημα πλήρους ασφάλειας στην κοινή γνώμη και στους επενδυτές", ενώ κλιμακώνοντας την πολιτική... ώθησης του κόσμου προς τον τζόγο, υποστήριξε πως "το Χρηματιστήριο θα εξακολουθήσει τη θετική πορεία του"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ