Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
Τι λέει το Τεχνικό Επιμελητήριο

1. Το θέμα της συνολικής χρησιμοποίησης και ισοπέδωσης της βραχονησίδας Γαυδοπούλα για την "εγκατάσταση βιομηχανικής μονάδας κατασκευής, επισκευής, συντήρησης και μεταστάθμευσης εμπορευματοκιβωτίων και μεταλλικών κατασκευών εν γένει" συζητείται ευρέως στην περιοχή μας. Η μέχρι σήμερα εξέλιξη και δημοσιοποίηση του θέματος φαίνεται ότι έχει ως σκοπό την κατ' αρχήν διερεύνηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των απόψεων των κρατικών και τοπικών υπηρεσιών για την εγκατάσταση μιας τεράστιας επένδυσης, η οποία δεν απαιτεί ιδιαίτερη διερεύνηση, ότι όντως τεκμηριώνει δυσμενέστατες περιβαλλοντικές επιπτώσεις για τη γειτονική Γαύδο και τις νότιες ακτές της Κρήτης.

2. Ο φάκελος προέγκρισης χωροθέτησης κινήθηκε, σύμφωνα με τη διαδικασία την οποία προβλέπει η ΚΥΑ 69269/1990 και οι σχετικές εγκύκλιοι. Παράλληλα, η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού παράγοντα της περιοχής από τις τουρκικές διεκδικήσεις, το μέγεθος της επένδυσης και η ανωνυμία του επενδυτή οδήγησαν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια να ζητήσουν απόψεις των Υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Αμυνας και Εξωτερικών για να εκφράσουν γνώμη.

3. Είναι γνωστό ότι για τις εγκαταστάσεις ΥΠΕΑ δεν ακολουθείται η μεθοδολογία της ΚΥΑ 69269. Η οποιαδήποτε εκ των υστέρων αναφορά ότι η εγκατάσταση έχει εθνική σκοπιμότητα σε συνδυασμό με την ανωνυμία του επενδυτή δημιουργεί βάσιμες σκέψεις ότι μόνο παραπλανητική μπορεί να χαρακτηριστεί εκμεταλλευόμενη την ευαισθησία από τις πρόσφατες τουρκικές διεκδικήσεις. Παράλληλα, επειδή αποτελεί και ιδιοκτησία πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η απαλλοτρίωση προϋποθέτει την τεκμηρίωση της κοινωνικής ωφέλειας.

4. Η ανάγκη της δημιουργίας επενδύσεων στη χώρα μας δημιουργεί σκέψεις και για την οικονομική εκτός της εθνικής, σημασία της επένδυσης, την οποία όμως πρέπει να τεκμηριώσει το κόστος - όφελος, με κόστος τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής. Το όφελος με τα μέχρι σήμερα στοιχεία δεν προκύπτει ούτε κατ' αρχήν.

5. Τα από την προτεινόμενη επένδυση εθνικά οφέλη, τα οποία αποδίδονται στη μετάλλαξη της Γαυδοπούλας, απαιτούν κυρίως γνωμοδότηση των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών, η οποία μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό αν υπάρχει. Οσον αφορά τους κατοίκους της Γαύδου με πρόσφατη ανακοίνωση της κοινότητας διατυπώνουν την αντίθεσή τους διερωτώμενοι "... να συνεχίσουμε τη ζωή μας εν ειρήνη ή να ετοιμάσουμε τα λιγοστά υπάρχοντά μας σε φευγιό... ".

6. Το ΤΕΕ/ΤΔΚ έχει τη γνώμη ότι οι λόγοι εθνικής σκοπιμότητας, αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης της Γαύδου και της Γαυδοπούλας μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς την ισοπέδωση της δεύτερης και την εγκατάσταση μιας τεράστιου μεγέθους επένδυσης, με καταστροφικές επιπτώσεις στους φυσικούς και πολιτισμικούς πόρους της περιοχής και της νότιας Κρήτης. Οπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ακραίες βραχονησίδες του Αιγαίου, η Γαυδοπούλα, αποτελώντας φυσικό συμπλήρωμα της Γαύδου μπορεί να ενταχθεί μαζί της σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα αειφόρου ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπ' όψη και το γεγονός ότι περιλαμβάνονται ως ενιαίο σύνολο στις καταγραφές της ΦΥΣΗΣ 2000. Παράλληλα, λόγω της θέσης της Γαύδου στο νοτιότερο άκρο της χώρας, αλλά και της Ευρώπης να προβληθεί παγκόσμια ως ευρωπαϊκό κέντρο προστασίας περιβάλλοντος (χλωρίδας, πανίδας και θαλάσσιων οικοσυστημάτων) και να δημιουργηθεί ερευνητικό κέντρο μελέτης και ανάλογα έργα υποδομής, όπου θα έχουν ως αποτέλεσμα, εκτός από την αειφόρο ανάπτυξη αυτής και την τωρινή και μελλοντική προστασία της ευρύτερης περιοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με το βλέμμα στις επενδύσεις κεφαλαίων (2013-10-08 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση για επίμαχες βραχονησίδες (2012-08-11 00:00:00.0)
Επένδυση που απειλεί αγρότες και περιβάλλον (2007-12-12 00:00:00.0)
Στόχος εφοπλιστή "επενδυτή" (1997-10-23 00:00:00.0)
Για τη... βραχονησίδα (1996-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ