Παρασκευή 5 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΘΕΛ
Στάση εργασίας και συνέλευση τη Δευτέρα

Σε 4ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και σύγκληση γενικής συνέλευσης στο θέατρο "Ακροπόλ", προχωρούν τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 15 Μάρτη, και οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία (ΕΘΕΛ), αντιδρώντας στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και την περαιτέρω ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων, με την εφαρμογή των αντεργατικών κανονισμών εργασίας.

Την απόφαση αυτή πήρε το ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, υπό το βάρος των πιέσεων της ΔΑΣ (ΕΣΑΚ), αλλά και των ίδιων των εργαζομένων.

Με ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ - ΟΑΣΑ (ΕΣΑΚ) καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση προχωρά μεθοδευμένα στην ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών τμήμα - τμήμα, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει νέο κύκλο ελλειμμάτων, υποχρεώνοντας την ΕΘΕΛ σε νέο δανεισμό 31 δισ. δραχμών. Κι όλα αυτά, όταν μειώνει δραστικά την κρατική επιδότηση για το 1999 σε ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ, ενώ επιδοτεί με 22 δισ. δραχμές τον ιδιωτικό ΟΑΣΘ της Θεσσαλονίκης, που διαθέτει μόνο 500 λεωφορεία! Οσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, η ΔΑΣ τονίζει ότι με το νόμο 2669/98 η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυε το 1977, καταργώντας έμμεσα και άμεσα ωράριο, ρεπό, αναπαύσεις, διαλείμματα, αλλά και την κατάκτηση να μην απολύονται οι οδηγοί όταν κλονίζεται η υγεία τους.Για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων, που απασχολούν όλους τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες, η ΔΑΣ διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη, 9 Μάρτη, ανοιχτή σύσκεψη στα γραφεία της ΕΣΑΚ (Σόλωνος 130, 3ος όροφος). Στη σύσκεψη αυτή, καλεί όλους τους εργαζόμενους σε ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ, επισημαίνοντας ότι "ο καθένας που θα απουσιάσει θα έχει μερίδιο ευθύνης για όσα δεινά βρουν τον κλάδο".

Η πρόταση που θα καταθέσουν οι εκπρόσωποι της παράταξης στη γενική συνέλευση της μεθεπόμενης Δευτέρας είναι η άμεση έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με βασικά αιτήματα: Τη συγκρότηση ενιαίου και δημόσιου φορέα αστικών συγκοινωνιών, στη βάση του σχεδίου του 1992 που στήριζε και το ΠΑΣΟΚ. Την υπογραφή ΣΣΕ '99 με ουσιαστικές αυξήσεις και διαμόρφωση κανονισμού ωρών εργασίας, που θα κατοχυρώνει τον οδηγό και δε θα τον κάνει γυρολόγο στο Λεκανοπέδιο για να πιάσει δουλιά. Παράλληλα, τα στελέχη της ΔΑΣ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα και αντίστασης, ενάντια σε κάθε σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και την περαιτέρω ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, απ' όπου κι αν εκπορεύεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ