Σάββατο 6 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καθηλωμένος σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο πληθωρισμός έτρεχε το Φλεβάρη με ρυθμό 3,7% (αρχή - τέλος) και 4,7% (μέσα επίπεδα), δείχνοντας ότι είναι ανέφικτος ο στόχος για μείωσή του στα όρια που θέτουν οι Βρυξέλλες, για ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ

Καθηλωμένος στα επίπεδα του 3,7% σε δωδεκάμηνη βάση και του 4,7% σε μέσα επίπεδα, παρέμεινε τον περασμένο Φλεβάρη ο πληθωρισμός. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Η εξέλιξη αυτή καθιστά από δύσκολη μέχρι ανέφικτη τόσο την επίτευξη του στόχου, για πληθωρισμό 2,5% (σε μέσα επίπεδα) που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 1999, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις αρμοδίων παραγόντων, όσο και την εκπλήρωση του κριτηρίου του Μάαστριχτ για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Η διάσταση αυτή δεν είναι καθόλου άσχετη με τις διαπραγματεύσεις στις οποίες βρίσκεται - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - όλο το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν, για"χαλαρότερη" εφαρμογή του κριτηρίου του πληθωρισμού για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Βάσει της Συνθήκης του Μάαστριχτ ο πληθωρισμός της Ελλάδας σε μέσα επίπεδα, για την ένταξή της στην ΟΝΕ, θα πρέπει να μην υπερβαίνει τη 1,5 ποσοστιαία μονάδα πάνω από το μέσο πληθωρισμό των χωρών - μελών της ΕΕ με την καλύτερη επίδοση. Αν, δηλαδή, υποθέσουμε ότι στο τέλος του 1999 ο μέσος όρος πληθωρισμού των 3 χωρών - μελών της ΕΕ με την καλύτερη επίδοση θα είναι 0,7% (όσο περίπου σήμερα), για να εκπληρώσει η Ελλάδα το κριτήριο ένταξης στην ΟΝΕ θα πρέπει να έχει πληθωρισμό (σε μέσα επίπεδα) μέχρι 2,2%. Κάτι το οποίο θεωρείται εξωπραγματικό...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες από τα στελέχη της ΕΣΥΕ, η μεταβολή του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά τον περασμένο Φλεβάρη σε σχέση με το Γενάρη '99 (μειώθηκε κατά 0,5%) οφείλεται μεταξύ άλλων στην αύξηση κατά 0,3% της ομάδας "Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά" λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ψάρια νωπά, γάλα νωπό, γιαούρτι, ελαιόλαδο, φρούτα νωπά και πατάτες νωπές, κατά 1,7% της ομάδας "Αλκοολούχα ποτά και καπνός" λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων και κατά 1,9% της ομάδας "Αναψυχή - πολιτιστικές δραστηριότητες", λόγω αύξησης των τιμών των εφημερίδων.

Η κυβέρνηση, γνωρίζοντας τη δυσκολία της επίτευξης του κριτηρίου του πληθωρισμού για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, και με δεδομένο ότι τα περιθώρια καθήλωσης των μισθών των εργαζομένων έχουν πλέον εξαντληθεί, στρέφεται τώρα ανοιχτά προς τους επιχειρηματίες "παρα" καλώντας τους - σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς - να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή με την τήρηση των γνωστών "συμφωνιών κυρίων". Στα πλαίσια αυτά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, σε χτεσινή του συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο οι επιχειρηματίες συμβάλλουν στη μείωση του πληθωρισμού. Ο ίδιος, αναφερόμενος στις λεγόμενες "συμφωνίες κυρίων", εξέφρασε τη διαπίστωση ότι "υπάρχουν 200 παραβάσεις, παραβιάσεις, αποκλίσεις",εκφράζοντας έτσι τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση προσφέρει "γην και ύδωρ" στους μεγαλοεπιχειρηματίες, εκείνοι συνεχίζουν να κερδοσκοπούν ασύστολα, αδιαφορώντας για το ότι έτσι "τορπιλίζουν" τις προϋποθέσεις ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, που για την κυβέρνηση αποτελεί... "εθνικό στόχο"!

Κάτω από την πίεση της υπάρχουσας κατάστασης, ο Γ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι "ο εργαζόμενος, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος έχει κάνει πολλές θυσίες για να φτάσει στην ΟΝΕ", για να προσθέσει: "από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι οι επιχειρηματίες δε συμμετέχουν σ' αυτή την προσπάθεια στο μέτρο που θα έπρεπε να συμμετάσχουν, στο μέτρο το οποίο είναι συμφέρον τους να συμμετάσχουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ