Κυριακή 7 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επικίνδυνες διαπλοκές κράτους - παρακράτους
Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης, που έγινε πριν λίγο καιρό στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών με την ευκαιρία παρουσίασης βιβλίου για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ρωτήθηκε, από τον υπογράφοντα αυτή τη στήλη, ο αρμόδιος τότε υπουργός, που δε βρίσκεται τώρα στην κυβέρνηση, αν υπάρχουν ενδείξεις παρακράτους και παραεξουσίας. Φάνηκε να δυσφόρησε για την ερώτηση και έσπευσε να διαψεύσει μερικά αδιάψευστα, όπως τη δράση μερικών ομάδων και προσώπων, που κατηγορήθηκαν για παρακρατικές δραστηριότητες και οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, χωρίς τον απαιτούμενο αυστηρό κολασμό.

Σήμερα, θα μπορούσε να αναγνωρίσει, μετά και από το σκοτεινό χειρισμό της υπόθεσης Οτσαλάν, τη βασιμότητα του ερωτήματός μας. Η ίδια, άλλωστε, η κυβέρνηση, επιχειρώντας, όπως δήλωσε, την εκ "βάθρων ανασύνταξη" αόρατων υπηρεσιών, ομολόγησε, στην ουσία, την ύπαρξη παρα-κρατικών δραστηριοτήτων, σε σύνδεση με πολιτικά πρόσωπα και χώρους, που διεκδικούν, μάλιστα, στα παρασκήνια, και την κηδεμόνευση πρακτόρων, και την κομματική τους αξιοποίηση.

Το παρακράτος, στην εμβρυώδη μορφή του, δεν αποτελεί ποσοτική έννοια, όσο έναν "εν δυνάμει" κίνδυνο, που η έκταση και η επικινδυνότητά του εξαρτώνται από την ανοχή, την ενίσχυση, ή, αντίθετα, την αποφασιστική αναχαίτισή του από το Κράτος και την Κοινωνία. Επικίνδυνο μείγμα, που γίνεται εκρηκτικό, όταν κράτος και παρακράτος διαπλέκονται και αλληλοενισχύονται, σε μια σχέση σκοτεινής ανοχής, που συνιστά και βαρύτατη ενοχή και προσβολή και υπονόμευση της Δημοκρατίας.

Οταν το Κράτος διολισθαίνει στον αυταρχισμό, τότε μπαίνει στον πειρασμό να αξιοποιήσει εξωθεσμικά ερείσματα, που φτάνουν ως την αναζήτηση στήριξης, ακόμη και στις κορυφές της μαφίας, όπως έδειξε η ιταλική εμπειρία. Οταν, επίσης, η εξουσία βρίσκεται υπό την εποπτεία της ξένης επικυριαρχίας, αυτή η εξάρτηση λειτουργεί ως παραεξουσία, σε σύνδεση με το παρακράτος. Αυτή η σχέση κράτους και παρακρατικών δραστηριοτήτων πρέπει να κρατάει σε επαγρύπνηση τους λαούς - και το δικό μας, που έχει δοκιμάσει στην ιστορική του διαδρομή την επικίνδυνη αυτή διαπλοκή, που εκτρέφει την εκτροπή από τη Δημοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ