Κυριακή 7 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πάθος για εξουσία και έρωτα

Μια τρομερή βδομάδα πέρασε. Να δούμε τι μας επιφυλάσσει αυτή που έρχεται. Να ελπίσουμε ότι θα 'ναι καλύτερη; Το θαύμα για τους απελπισμένους επινοήθηκε. Δεν έχουμε και άλλη επιλογή, λοιπόν, από την ελπίδα, και ίσως από μια καλή ταινία, που θα έχει τη δύναμη να μας παρασύρει για λίγο από την τρομερή καθημερινή σκληρότητα που μας περιβάλλει.

Σήμερα, Κυριακή,θα προβληθεί η ταινία του Τζον Φορντ "Μογκάμπο".Πρόκειται για μια βραβευμένη αισθηματική περιπέτεια του 1953 με τους αλησμόνητους Κλαρκ Γκέιμπλ, Γκρέις Κέλι και Αβα Γκάρντνερ (υποψήφια για Οσκαρ γυναικείου ρόλου). Γυρισμένη εξ ολοκλήρου στην Αφρική, η ιστορία είναι γεμάτη ερωτικά πάθη, ζήλια και πόθο, απελπισία και φθόνο. Ενας κυνηγός αγρίων ζώων στην Αφρική, είναι ταυτόχρονα και αρχηγός μιας αποστολής. Στην αποστολή συμμετέχουν δυο πανέμορφες, αλλά εκ διαμέτρου αντίθετες γυναίκες. Μια ψυχρή, κομψή γυναίκα και η σύζυγος ενός ανθρωπολόγου, που είναι μια θερμή μοιραία γυναίκα, γεννημένη να ανάβει φωτιές. Ανάμεσα στον κυνηγό άγριων θηρίων και στη γυναίκα κυνηγό ανδρών αναπτύσσεται ένα ειδύλλιο, που όλοι το βλέπουν εκτός από το σύζυγο. Ομως, το τρίο γίνεται ερωτικό κουαρτέτο και η υπόθεση περιπλέκεται. Από τη ΝΕΤ στις 22.00.

Τώρα, αύριο Δευτέρα θα παρουσιαστεί η ταινία του Ζυλ Ντασσέν "10.30 Καλοκαίρι βράδυ" με σενάριο γραμμένο από τον ίδιο και από τη συγγραφέα Μαργκερίτ Ντιράς, η οποία έγραψε και το βιβλίο. Η ταινία γυρίστηκε το 1965 στη Σέγκοβα της Ισπανίας και προβλήθηκε το 1966 στη Νέα Υόρκη. Πρωταγωνιστούν οι: Μελίνα Μερκούρη, Ρόμι Σνάιντερ, Πίτερ Φιντς, Χούλιαν Ματέος Μαρία Πέρες. Τα κοστούμια είναι του Δημήτρη Κρίτσα, η φωτογραφία του Γκαμπόρ Πογκάνι και η μουσική του Κρίστομπαλ Χάλφτερ. Η υπόθεση έχει κάπως έτσι: Ενας Αγγλος παντρεμένος με Ελληνίδα, τη Μαρία, κάνει διακοπές με την κόρη τους και με μια οικογενειακή φίλη. Ξαφνικά μια απίστευτη κακοκαιρία τούς εγκλωβίζει σ' ένα χωριό. Λίγο πριν την άφιξή τους, ένας νεαρός ονόματι Ροντρίγκο Παλέστρα πυροβόλησε τη γυναίκα του και τον εραστή της και καταζητείται από την αστυνομία. Η Μαρία, που έχει γίνει αλκοολική, καταλαμβάνεται από μια έμμονη ιδέα για τον Παλέστρα. Μια μέρα εντελώς αναπάντεχα βλέπει τον άνδρα της να φιλά στο στόμα την οικογενειακή φίλη, ενώ την ίδια στιγμή ο καταζητούμενος κρύβεται πάνω στη στέγη του σπιτιού. Και τότε παίρνει την απόφασή της. Βάζει τον Παλέστρα μέσα στο αυτοκίνητο και του υπόσχεται ότι την επομένη θα τον περάσει από τα γαλλικά σύνορα. Η γυναίκα αυτή, από το αλκοόλ που ρέει στις φλέβες, βρίσκεται συνεχώς μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Δεν ξέρει αν ονειρεύτηκε τον Παλέστρα, αν είναι πραγματικότητα ότι άνδρας της έχει σχέσεις με τη φίλη τους, δεν είναι για τίποτε βέβαιη, εκτός από ένα: Είναι σίγουρη ότι δεν ενδιαφέρεται πια για κείνον, ότι δεν αγαπά το σύζυγό της. Και του το λέει ανοιχτά και απερίφραστα με την ειλικρίνεια που τη διακρίνει. Ετσι μια νύχτα θα εξαφανιστεί, ενώ ο άπιστος σύζυγος θα την ψάχνει μάταια και απελπισμένα στους άδειους δρόμους της Μαδρίτης, φωνάζοντας το όνομά της: Μαρία. Από την ΕΤ-1 στις 23.35.

Και τέλος, την Τρίτη θα παρουσιαστεί η ουγγρική ταινία του Ιστβαν Ζάμπο "Μέφιστο".Πρόκειται για μια ιστορία που αναφέρεται σε αληθινά γεγονότα. Ενας μεγάλος ηθοποιός πουλάει στα αλήθεια την ψυχή του στο σύγχρονο διάβολο: στους ναζί. Δε ζητάει πίσω τα χαμένα του νιάτα, αλλά τη δύναμη και την εξουσία. Μια επιβλητική τοιχογραφία με σχόλια στο φασισμό. Είναι μια υποδειγματική μεταφορά του βιβλίου του Κλάους Τόμαν - γιου του Τόμας Μαν - με προφανείς επιρροές από το μύθο του Φάουστ. Η ταινία βραβεύτηκε το 1981 με Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας (ΕΤ-3 στις 21.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ