Τετάρτη 17 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Παλιά... κόλπα για τον πληθωρισμό

Με επιτροπές, καταλόγους "κρίσιμων αγαθών" και παραινέσεις προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες προσπαθεί η κυβέρνηση να ελέγξει τον τιμάριθμο

Στη δημιουργία "καταλόγου με κρίσιμα αγαθά και υπηρεσίες" των οποίων θα παρακολουθείται η εξέλιξη των τιμών τους, προσανατολίζεται τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης. Οπως ανακοίνωσε χτες ο Ευάγ. Βενιζέλος θα συσταθεί επιτροπή στελεχών του οικονομικού επιτελείου, που θα εξετάζει την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε δεκαπενθήμερη βάση. Η επιτροπή θα αποτελείται από το γενικό γραμματέα της ΕΣΥΕ, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, τον γενικό διευθυντή μακροοικονομικής πολιτικής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, την γενική διευθύντρια του υπουργείου Εμπορίου και υπηρεσιακούς παράγοντες. Εργο της, μαζί με την παρακολούθηση των τιμών θα είναι και η διαμόρφωση και παρακολούθηση "συμφωνιών κυρίων".

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των τιμών ο Ευάγ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις όχι μόνο δεν είχαν απώλειες από την υποτίμηση του περασμένου Μάρτη, αλλά αντίθετα είχαν κέρδη δεδομένου ότι το 14% της υποτίμησης που εκμεταλλεύτηκαν για ανατιμήσεις ήταν ένα ποσοστό που δεν υπήρξε στην πραγματικότητα, αφού σχεδόν αμέσως η δραχμή ανατιμήθηκε έναντι των ξένων νομισμάτων. Σ' αυτά τα πλαίσια δεν απέφυγε τη γνωστή τακτική της κυβέρνησης που με την πολιτική της διευκολύνει την ασυδοσία στη διαμόρφωση των τιμών, ενώ στο παρασκήνιο καλεί τους επιχειρηματίες να συνυπολογίζουν το μακροοικονομικό περιβάλλον και μέσα σ' αυτό να εντάσσουν τα κέρδη τους. Ωστόσο, η ουσία είναι ότι στα δεδομένα της "απελευθερωμένης αγοράς" τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι επιχειρηματίες.

Ο Ευάγ. Βενιζέλος, τέλος, δεν απέφυγε τη γνωστή και εν πολλοίς δημαγωγική αναφορά στις μεγάλες αυξήσεις των δημοτικών τελών σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, που - πράγματι - πέρα από το ότι επιβαρύνουν οικονομικά τους δημότες, επηρεάζουν αρνητικά και το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Η δημαγωγία βέβαια βρίσκεται στην από κοινού συμπαιγνία εκπροσώπων της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού η μεν κυβέρνηση με την πολιτική της οικονομικής ασφυξίας των δήμων τούς μετατρέπει σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αξιοποιώντας τα δυσμενή δεδομένα που προκαλεί η κυβέρνηση, με ιδιαίτερη ευκολία - και για ελεγχόμενης σκοπιμότητας λόγους - επιβάλλουν τεράστιες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και τους φόρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ