Τρίτη 23 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σκιά στη "λάμψη" των "Οσκαρ"

Η βράβευση ενός σκηνοθέτη με "μαύρο" παρελθόν, του Ελία Καζάν,σκίασε την προχτεσινή, 71η, απονομή των "Οσκαρ". Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου τίμησε με ειδικό "Οσκαρ", για το σύνολο του έργου του, τον 89χρονο σκηνοθέτη, παρόλο που η απόφασή της αυτή ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, λόγω του ρόλου που έπαιξε ο δημιουργός του "Λιμανιού της αγωνίας" κατά τη μακαρθική εποχή, καταδίδοντας οχτώ κομμουνιστές καλλιτέχνες, με αποτέλεσμα αυτοί να μπουν στη "Μαύρη Λίστα", να διωχθούν και να μη ξαναβρούν δουλιά στο Χόλιγουντ. Ομως, ακόμη και μέσα στο "Ντόροθι Τσάντλερ Παβίλιον", πολλοί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, παρέμειναν σιωπηλοί και δε σηκώθηκαν για να τον χειροκροτήσουν, όταν, παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Καζάν είπε: "Ευχαριστώ την Ακαδημία για το θάρρος και τη γενναιοδωρία της" (!!!). Αλλά και έξω από την αίθουσα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση 500 περίπου διαμαρτυρομένων για τη βράβευση του Καζάν, ο οποίος ουδέποτε ζήτησε συγνώμη για την πράξη του.

Να σημειώσουμε, όμως, και τα φετινά βραβεία: Το "Οσκαρ" καλύτερης ταινίας απονεμήθηκε στην κωμωδία "Ερωτευμένος Σαίξπηρ" του Τζον Μάντεν. Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας πήρε για δεύτερη φορά ο Στίβεν Σπίλμπεργκ για τη "Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν".Το "Οσκαρ" πρώτου γυναικείου ρόλου απονεμήθηκε στην Γκουίνεθ Πάλτροου για την ερμηνεία της στον "Ερωτευμένο Σαίξπηρ", ενώ η ίδια ταινία απέσπασε και τα βραβεία δεύτερου γυναικείου ρόλου (Τζούντι Ντεντς), πρωτότυπου σεναρίου (Μαρκ Νόρμαν - Τομ Σέπαρντ), καλλιτεχνικής διεύθυνσης, μουσικής για μιούζικαλ ή κωμωδίας και ενδυματολογίας.Η "Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν" απέσπασε και τα "Οσκαρ" φωτογραφίας, ήχου, μοντάζ και ηχητικών εφέ.

Η πικρότατη και συγκινητικότατη κωμωδία του Ρομπέρτο Μπενίνι "Η Ζωή είναι Ωραία" πήρε τα "Οσκαρ" καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, μουσικής για δραματική ταινία,ενώ στον Ρομπέρτο Μπενίνι δόθηκε και το "Οσκαρ" πρώτου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία (είναι ο πρώτος ηθοποιός που κερδίζει Οσκαρ καλύτερης ερμηνείας για ξενόγλωσση ταινία). Η ταινία του Μπενίνι είχε να αντιμετωπίσει πολύ σκληρό ανταγωνισμό από τη βραζιλιάνικη "Κεντρικός Σταθμός", την ιρανική "Τα παιδιά του παραδείσου", την ισπανική "Ο παππούς" και την αργεντίνικη "Τάνγκο". Το βραβείο, ο Μπενίνι το αφιέρωσε στα θύματα του Ολοκαυτώματος, "που αποτελούν το θέμα της ταινίας, σε αυτούς, που δεν είναι πια κοντά μας και έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούμε μεις σήμερα να λέμε "Η Ζωή είναι ωραία"". Μνημονεύοντας τους γονείς του, καθώς χάρη σ' αυτούς πραγματοποιήθηκε η ταινία του, είπε: "Μου χάρισαν το μεγάλο δώρο της φτώχειας".

Βραβεία δόθηκαν ακόμη στους: Δεύτερου ανδρικού ρόλου: Τζέιμς Κόμπερν ("Affliction"), σεναριακής διασκευής: Μπιλ Κόντον ("Θεοί και Δαίμονες"), τραγουδιού: "Ο Πρίγκιπας της Αιγύπτου",μακιγιάζ: "Ελίζαμπεθ",μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων: "Bunny",ταινίας μικρού μήκους: "Νύχτα εκλογών",ντοκιμαντέρ μικρού μήκους: "The Personals: Improvisations on Romance in the Golden Years",ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους: "Οι τελευταίες ημέρες".Το ειδικό βραβείο, στη μνήμη του Ιρβινγκ Θάλμπεργκ απονεμήθηκε στον Καναδό δημιουργό Νόρμαν Τζούισον.

  • Να σημειώσουμε και τα αντί-"Οσκαρ", τα "Χρυσά Βατόμουρα", που δίνονται στις χειρότερες κινηματογραφικές παραγωγές, μια μέρα πριν τα "Οσκαρ". Το βραβείο χειρότερου ηθοποιού απονεμήθηκε στον Μπρους Γουίλις. Της χειρότερης γυναίκας ηθοποιού μοιράστηκαν τα μέλη του συγκροτήματος "Spice Girls" για την ταινία τους "Spice World".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ