Κυριακή 28 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Καταστρέφουν τη ζωή μας! Το καταλαβαίνετε; "

"Μυρίζει μπαρούτι" στην Εστία Ναυτικών. "Δε θα μας κλείσουν το στόμα μ' ένα πιάτο φα'ϊ", λένε οι άνεργοι ναυτεργάτες, που αρνούνται "να γίνουν σκουπίδια", όπως τονίζουν

Η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζουν. Με το που θα πατήσει κάποιος το πόδι του στην Εστία Ναυτικών,καταλαβαίνει ότι μυρίζει "μπαρούτι". Στις συζητήσεις κυριαρχεί η φράση: "Δεν πάει άλλο! Θέλουμε δουλιά!". Μόλις μας αντιλήφθηκαν άρχισαν να ξεσπούν. Κάθε τους φράση είναι "γροθιά στο στομάχι".

Στον ξενώνα της Εστίας Ναυτικών αυτή τη στιγμή στεγάζονται 270 άνεργοι ναυτεργάτες. Από αυτούς οι 200 περίπου είναι άνεργοι πάνω από ένα χρόνο! Ορισμένοι ζουν πλέον από τα συσσίτια που διοργανώνουν εκκλησίες, άλλοι προμηθεύονται το κουπόνι σίτισης που διανέμει η Εστία. Ενα ακόμα γερό χτύπημα γι' αυτούς ήταν η "τρέλα" - όπως λένε οι ίδιοι - του συναδέλφου τους Γιάννη Καραγιάννη,που από το 1996 σακατεύτηκε σε ένα από τα καράβια του εφοπλιστή Φαφαλιού και από τότε δε βρήκε μπάρκο. Στις 19 του μήνα τα ξημερώματα τον βρήκαν γυμνό στην ταράτσα της Εστίας να δέρνεται στη δυνατή βροχή. Ο Γιάννης Καραγιαννάκης τώρα βρίσκεται στο ψυχιατρείο.

Η συζήτηση αρχίζει με τη φράση του μάγειρα Γιάννη από τη Δράμα: "Δε θέλουμε να είμαστε άλλο εδώ μέσα. Θέλουμε δουλιά!". "Νομίζουν - συνεχίζει - ότι με ένα πιάτο φαϊ που μας δίνουν με τα κουπόνια θα μας κλείσουν το στόμα. Υπάρχουν εδώ μέσα συνάδελφοι που έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα. Αν έφευγαν οι εργατοπατέρες από τα σωματεία τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά".

Ο 31χρονος Βασίλης από τη Μυτιλήνη μένει στην Εστία από τον Αύγουστο. Δεν έχει λεφτά ούτε για μια φωτογραφία που χρειάστηκε να βγάλει για ταυτότητα. Πίσω του περιμένουν 6 αδέλφια: "Μας αναγκάζουν - είπε - να φοιτούμε για να βγάλουμε ένα σωρό πιστοποιητικά, όμως τελικά δε μας παίρνουν. Μας σπρώχνουν στο δουλέμπορο. Να του δώσουμε 500 χιλιάδες για να μπαρκάρουμε! Δεν πάει άλλο!".

Οι κουβέντες τους πέφτουν "βροχή". "Πόσο θα αντέξουμε άνεργοι; Θέλουν να μας κάνουν να νιώθουμε σαν σκουπίδια, για να μας μπαρκάρουν μετά για ένα κομμάτι ψωμί και να λέμε και ευχαριστώ. Πρέπει τώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και πρώτα να ξεκινήσουμε από τον εκδημοκρατισμό της ΠΝΟ", συμπλήρωσε ο ναύτης Γιάννης. "Θέλουμε δουλιά", λέει δυνατά ο Δημήτρης από τη Λήμνο με 19 χρόνια υπηρεσία. "Δεν πάει άλλο - συνεχίζει. Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν μισοτρελαθεί και η κατάσταση χειροτερεύει. Διώξανε τους ναυτεργάτες στα ποντοπόρα, τώρα θα διώξουν και τους ποσταλίσιους".

"Και το 1983 είχαμε ανεργία, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό", παρεμβαίνει ο 44χρονος Διονύσης από την Ηγουμενίτσα. "Φάγαμε - συνεχίζει - τα καλύτερά μας χρόνια στη θάλασσα και τώρα μας πετάνε σακατεμένους έξω από τα καράβια. Η οικογένειά μου διαλύθηκε. Απαιτούμε τώρα να μπαρκάρουμε". Ο ναύτης Γιώργος από την Πάργα πήρε το λόγο: "Οσο πληθαίνουμε οι άνεργοι, τόσο οι εφοπλιστές μεγαλώνουν το στόλο τους. Εμείς καταστρεφόμαστε, εδώ μέσα υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να πάρουν τσιγάρα".

"Καταστρέφεται η ζωή μας, το καταλαβαίνετε;" φωνάζει από το βάθος ένας ακόμα ναυτεργάτης, ενώ ο Σπύρος από την Ξάνθη θα συμπληρώσει: "Το άγχος και η στενοχώρια θα μας τρελάνουν. Με τόσα χρόνια στη θάλασσα δεν παίρνουμε έστω το επίδομα των γιορτών. Φτάνει πια!". Ο Γιώργος Γκούμας,που είναι και μέλος της διασωματειακής Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών,θα επισημάνει: "Πρέπει οι συνάδελφοι να καταλάβουν ότι είναι συμφέρον τους να συμμετέχουν όλοι στις κινητοποιήσεις. Οταν ενωμένοι αγωνιζόμαστε θα επιβάλουμε το δίκιο μας".

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ