Παρασκευή 2 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
"Περίεργες" συνθήκες πραγματοποίησής της

BONNH.-

Το λιγότερο "περίεργη" μπορεί να χαρακτηριστεί η έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χθες, στη γερμανική πρωτεύουσα μετά από πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, που προήδρευσε της έκτακτης συνάντησης, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η παροχή "έκτακτης μαζικής βοήθειας" προς τις βαλκανικές χώρες, αλλά, κυρίως, προς την Αλβανία και την ΠΓΔΜ προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το τεράστιο κύμα προσφύγων από το Κόσσοβο. Ο Φίσερ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά τόνισε ότι συμφωνήθηκε από τους συμμετέχοντες η δημιουργία ενός "σταθερού αεροδιαδρόμου" μεταφοράς ιατροφαρμακευτικής βοήθειας, τροφίμων και οτιδήποτε άλλου χρειαστεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Οι σύντομες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών έκλεισαν με τη γνωστοποίηση ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην έκτακτη σύσκεψη εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε βάρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας.

Στο σημείο αυτό αρχίζουν τα "περίεργα". Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων "Ασοσιέιτεντ Πρες", στην έκτακτη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών ή υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, καλεσμένοι ήταν αξιωματούχοι των Αλβανίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Κροατίας, Σλοβενίας και στο κλείσιμο της Εκτακτης Σύσκεψης αναμένονταν η Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Σαντάκο Ογκάτα, οι εκτελούντες χρέη Επιτρόπων της ΕΕ Εμα Μπονίνο και Χανς βαν ντεν Μπρουκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας και πρόεδρος του ΟΑΣΕ Κνουτ Βόλεμπεκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ (επικαλούμενο το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων), το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συγκαλεί, τη Δευτέρα, Εκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ευρωπαϊκής τρόικας (Αυστρία - Φινλανδία - Γερμανία) και των ομολόγων τους από 8 βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβενία) καθώς και των εκπροσώπων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και του ΟΑΣΕ, με θέμα "την ανθρωπιστική κρίση και το κύμα προσφύγων στα Βαλκάνια". Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσαν την είδηση υποστηρίζοντας ότι, αρχικά, η Εκτακτη Σύνοδος, όντως, είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, αλλά τελικά αποφασίστηκε η άμεση διεξαγωγή της. Επίσης, υποστήριζαν ότι μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες της Ελλάδας για τη μη πρόσκλησή της, η γερμανική προεδρία αποφάσισε, την τελευταία στιγμή, να καλέσει με την ιδιότητα των παρατηρητών αξιωματούχους όλων των υπουργείων Εξωτερικών της ΕΕ. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στη Βόννη μετέβη ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ