Παρασκευή 2 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κινητοποιείται και προειδοποιεί για γενικότερη ανάφλεξη...

ΜΟΣΧΑ.-

Η αναπόφευκτη εμπλοκή της Ρωσίας στη μείζονα ΝΑΤΟική επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας πρέπει πια να αναγνωρίζεται ως αναπόφευκτη και το κυριότερο(;) εντεινόμενη...

Η χτεσινή δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, ήταν αρκετά αποκαλυπτική, όπως και οι τελευταίες κινήσεις του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και οι φωνές Ρώσων πολιτικών και στρατηγών για άρση του διεθνούς εμπάργκο όπλων κατά της Ρωσίας και την άμεση προσφορά ρωσικής στρατιωτικής βοήθειας στο Βελιγράδι.

"Αυτή η σύγκρουση, όπως είχα προβλέψει, δε θα σταματούσε εντός των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας. Αυτό συμβαίνει ήδη. Η κατάσταση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη απειλείται με αποσταθεροποίηση. Το ίδιο και οι συμφωνίες του Ντέιτον. Θα προτείνουμε πολύ σύντομα νέες πρωτοβουλίες", τόνισε ο Ιβάνοφ.

Στη συνέχεια, ο Ιβάνοφ άσκησε δριμύτατη κριτική στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι οι "φόβοι της Ουάσιγκτον υπό το φως των τεράστιων ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα Βαλκάνια είναι παράλογοι". Οπως εξήγησε, ακόμη και εάν η Μόσχα αποφάσισε να στείλει τα πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, η Ρωσία "δεν έχει πρόθεση να αναμειχθεί στην τρέχουσα σύρραξη γύρω από τη Γιουγκοσλαβία"!

Λίγη ώρα αργότερα, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν απηύθυνε έκκληση για έκτακτη σύγκληση της "Ομάδας των Οκτώ" (G8 - οι επτά περισσότερο αναπτυγμένες βιομηχανικές χώρες και η Ρωσία).

Αν και η πρόταση του Προέδρου Γιέλτσιν είναι απίθανο να προκαλέσει τη θετική ανταπόκριση της "Ομάδας των Οκτώ", ο Γιέλτσιν τόνισε σε χτεσινό διάγγελμά του στο ρωσικό λαό:

"Παρά την αποφασιστική δράση της Ρωσίας, η ΝΑΤΟική στρατιωτική δράση κατά της Γιουγκοσλαβίας συνεχίζει να κλιμακώνεται. Τέτοια κλιμάκωση απειλεί να οδηγήσει σε βαριά καταστροφή, όχι μόνο για τους Ευρωπαίους. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!".

Επιπλέον, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χτες πως θα προσπαθήσει να κάνει εκστρατεία υποστήριξης της αντιΝΑΤΟικής της στάσης, στη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής ηγετών 12 πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Σε πρώτο στάδιο χτες, ο Γιέλτσιν συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Λεονίντ Κούτσμα. Στη διάρκεια αυτής του της συνάντησης, ο Γιέλτσιν είπε: "Πρέπει μαζί και υπεύθυνα να δράσουμε εις το όνομα της σταθερότητας στην Ευρώπη και όλου του κόσμου".

Πρόσω ολοταχώς για Αδριατική ο ρωσικός στόλος...

Πάντως, σήμερα, ετοιμάζεται να αναχωρήσει από το ουκρανικό λιμάνι της Σεβαστούπολης για την Αδριατική, στο πλαίσιο της αποστολής, μέρος επτά πλοίν στην περιοχή της σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Γιουγκοσλαβίας.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, αρκετά πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα αναχωρήσουν για την Αδριατική. Η υπηρεσία Τύπου του Στόλου επιβεβαίωσε ότι γίνονται προετοιμασίες, αλλά για την αναχώρηση μόνο του αναγνωριστικού πλοίου για τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν επίσημα, το καταδρομικό "Ναύαρχος Γκολόβκο",το πλοίο ανθυποβρυχιακού πολέμου "Κερτς" και το πλοίο παρακολούθησης "Σμέτλιβι" ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από το ουκρανικό λιμάνι.

Αυτές οι κινήσεις του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας δε θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες από την Τουρκία, που εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο θα "αυξήσει την ένταση και θα ενθαρρύνει μεγαλύτερες βιαιότητες από αμφότερες τις πλευρές"...

"Η αποστολή ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Αδριατική, σ' αυτή τη φάση, θα ενισχύσει βεβαίως το σερβικό ηθικό. Θα βρουν την ευκαιρία να συνεχίσουν τη γενοκτονία με μεγαλύτερη αγριότητα. Πιστεύω ότι η σύγκρουση θα κλιμακωθεί. Ανησυχώ γι' αυτό", δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή". Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χικμέτ Σακί Τουρκ πρόσθεσε με σημασία ότι η Τουρκία θα παρακολουθήσει στενά το διάπλου των ρωσικών πλοίων, λέγοντας: "Ελπίζω ότι η συμβολή της Ρωσίας στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου θα είναι ειρηνική". Οπως είναι γνωστό, η Αγκυρα έχει πάρει δύο ειδοποιήσεις από τη Μόσχα ότι πάνω από οκτώ πλοία της θα διαπλεύσουν τα στενά.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ, τα στενά του Βοσπόρου είναι διεθνής θαλάσσια οδός και μπορούν να τα διαπλεύσουν τα πλοία όλων των χωρών σε περίοδο ειρήνης ή πολέμου, εκτός εάν η Τουρκία βρίσκεται σε πόλεμο με τη συγκεκριμένη χώρα τα πλοία της οποίας θέλουν να περάσουν από εκεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ