Κυριακή 4 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΙΟΝΙΚΗΣ
"Πρόσφεραν" στον Κωστόπουλο τη δεύτερη θέση

Με σχεδόν απόλυτη ακρίβεια υλοποιείται η κυβερνητική πολιτική της τελειωτικής υποβάθμισης και περιθωριοποίησης του κρατικού τομέα των τραπεζών και της παράλληλης προώθησης όλων των μέτρων που ευνοούν τη δημιουργία ιδιωτικών μεγαθηρίων, τα οποία σύντομα θα ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των "ευγενών" τραπεζικών εργασιών στη χώρα. Ηδη, με την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος της Ιονικής δημιουργούνται νέα δεδομένα, καθώς στην πραγματικότητα έχουμε μια σαφή "αναβάθμιση" του ομίλου Πίστεως - Ιονικής, που κατέχει πλέον - και μάλιστα με διαφορά - τη δεύτερη θέση στην αγορά. Ετσι, ενώ μέχρι σήμερα η Εμπορική από κοινού με τη θυγατρική της Ιονική κατείχαν, με βάση το σύνολο του ενεργητικού τους το 17,8%, ο όμιλος του Γ. Κωστόπουλου εκτοξεύθηκε στο 18,1%, ενώ για την Εμπορική απέμεινε ποσοστό 10,7% της αγοράς.

Το σοβαρότερο είναι ότι η δεύτερη πλέον - πέραν της Αγροτικής που αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση - ελεγχόμενη από το δημόσιο τράπεζα βρίσκεται σε θέση αναπνοής από τον όμιλο Λάτση, που κατάφερε να διαθέτει το 8,4% της αγοράς.

Το βέβαιο είναι ότι η εικόνα που ακόμα και σήμερα έχει διαμορφωθεί δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και καταληγμένη. Αλλωστε τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που έχουν συγκεντρώσει τόσο η ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ, όσο και ο όμιλος της Πειραιώς, αποτελούν κεφάλαια και προσδίδουν στα συγκροτήματα τέτοια ρευστότητα, η οποία ουσιαστικά υποχρεώνει τους διοικούντες να προχωρήσουν σε άμεσες κινήσεις. Πρόκειται για κεφάλαια που οι δύο όμιλοι είχαν συγκεντρώσει, προκειμένου να "χτυπήσουν" την Ιονική, άσχετα αν ο όμιλος Λάτση τελικά δεν υπέβαλε καν πρόταση για την εξαγορά της. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα κεφάλαια αυτά πρέπει να "αξιοποιηθούν", αφού θεωρείται απαγορευτική οποιαδήποτε αδρανοποίησή τους. Σ' αυτά τα πλαίσια δε θα πρέπει να θεωρείται απίθανο ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουμε μάρτυρες νέων συνεργασιών, συμμαχιών ή και ακόμα συγχωνεύσεων και εξαγορών, προς την κατεύθυνση της παραπέρα οριστικοποίησης του σκηνικού στο χώρο των τραπεζών. Εκείνο που έχει κάποια σημασία να σημειωθεί είναι ότι πολλοί παράγοντες "βλέπουν" πως η επόμενη κίνηση θα αφορά την ισχυροποίηση του ομίλου Λάτση, μέσα από διευθετήσεις που θα γίνουν είτε με την Τράπεζα Πίστεως, είτε με την Πειραιώς, είτε και με τις δύο μαζί. Τέλος, αν και το ενδεχόμενο σύντομης κυβερνητικής παρέμβασης για το ξεπούλημα και της Εμπορικής δε φαίνεται να είναι στις άμεσες προτεραιότητες των κυβερνώντων, σημειώνεται πως έχει ειπωθεί ότι η Εμπορική θα αποτελέσει το "φιλέτο" που θα παραδοθεί στον Λάτση.

Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ