Κυριακή 4 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Γιορτές και αυξημένα έξοδα πάνε "παρέα"

Σκέτος ...αέρας θα αποδειχτεί για το σύνολο των εργαζομένων ο μισός μισθός που θα πάρουμε σαν "δώρο Πάσχα"

Με δυσκολία θα τα φέρουν βόλτα και το φετινό Πάσχα οι οικογένειες των εργαζομένων, προκειμένου να στρώσουν το τραπέζι της γιορτής, όπως το απαιτεί η παράδοση, από τη μαγειρίτσα και τον οβελία μέχρι τους συνοδευτικούς μεζέδες, τις σαλάτες και τα ποτά. Κι αυτό, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι οικογενειάρχες περιμένουν να εισπράξουν το ισχνό δώρο του Πάσχα που ισοδυναμεί με το μισό μηνιάτικο, όχι για να περάσουν πλουσιοπάροχα, αλλά για να ανταποκριθούν σε μια σειρά ανάγκες και οικονομικές εκκρεμότητες που έχει δημιουργήσει όλο το προηγούμενο διάστημα. Ετσι, όσο συντηρητικά κι αν προσπαθήσει κανείς να τα βολέψει, πολύ γρήγορα θα διαπιστώσει ότι δεν επαρκεί καλά καλά το δώρο για τα εντελώς απαραίτητα των ημερών.

Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσε ο "Ρ", προσπαθώντας να κάνει μια καταγραφή του τι αγοράζει μια μέση ελληνική μισθοσυντήρητη τετραμελής οικογένεια για να περάσει το Μ. Σάββατο μετά την Ανάσταση και την Κυριακή το μεσημέρι με δυο - τρεις φίλους. Ακόμα, δε, κι εκείνοι που θα επιλέξουν να κάνουν Πάσχα στο χωριό με συγγενείς ή φίλους μπορεί να μη στρώσουν ολόκληρο το τραπέζι, όμως δε θα γλιτώσουν από μεγάλο μέρος των εξόδων. Πάντως, σίγουρο είναι ότι όσο κι αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιμένει να υποστηρίζει ότι οι τιμές "δεν υπάρχει λόγος" να είναι υψηλότερες από πέρσι τέτοιον καιρό, αυτό δε σημαίνει ότι είναι και χαμηλές, με δεδομένα τα ισχνά λαϊκά εισοδήματα.

Ολη την προηγούμενη βδομάδα, που, θα πρέπει να σημειώσουμε, δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί οι "πασχαλινές" τιμές, αυτές διαμορφώνονται κυρίως από τη Μ. Τετάρτη μέχρι και το Μ. Σάββατο όταν πραγματοποιούν τις αγορές τους οι περισσότεροι καταναλωτές, τα ντόπια αμνοερίφια που έχουν την τιμητική τους στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα, και σ' αυτά δίνεται η "μάχη των τιμών", πωλούνταν στη Βαρβάκειο προς 1.600-2.000 δρχ. το κιλό. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι ο μεγαλύτερος όγκος αμνοεριφίων δε διακινείται από τη Βαρβάκειο, αλλά από τα συνοικιακά κρεοπωλεία όπου πραγματοποιούν τις παραγγελίες τους οι περισσότεροι καταναλωτές. Και, όπως είναι γνωστό, οι τιμές σ' αυτά είναι πάντα τουλάχιστον δύο κατοστάρικα υψηλότερες. Πέρσι, συγκεκριμένα, οι καταναλωτές αγόρασαν το κατσίκι από τα κρεοπωλεία της γειτονιάς τους και πάνω από 2.400 δρχ. το κιλό. Μ' αυτά τα δεδομένα ένα αρνί ή κατσίκι δέκα κιλών, όχι λιγότερο, για να μην... εξαφανιστεί μετά το ψήσιμο, θα κοστίσει πάνω - κάτω 22.000-25.000 δρχ. Και βέβαια, όπως υποστηρίζουν ακόμα κι εκείνοι που δεν είναι φανατικοί της γεύσης του, δε γίνεται ελληνικό Πάσχα χωρίς κοκορέτσι.Αυτό σημαίνει για τον οικογενειακό προϋπολογισμό τουλάχιστον 7.000 δρχ. επιπλέον, υπολογίζοντας δυο - τρεις συκωταριές και άλλα τόσα έντερα, αφού τα δύο βασικά συστατικά του εδέσματος πωλούνται προς 1.400-1.700 και 1.300-1.400 δρχ. αντίστοιχα.

Αλλες 3.300 δρχ. θα πρέπει να υπολογίσει κανείς για τη μαγειρίτσα,που οι περισσότεροι, και κυρίως οι παραδοσιακοί, που ακολουθούν την επιταγή της νηστείας τη Μ. Βδομάδα, την περιμένουν κυριολεκτικά με ανυπομονησία. Τα αυγά,που συνοδεύουν το Πάσχα από την Ανάσταση και για αρκετές μέρες αργότερα, πωλούνται προς 245-248 δρχ. η εξάδα.

Τώρα, όσοι θελήσουν να κάνουν ένα καθ' όλα παραδοσιακό Πάσχα είτε στην εξοχή είτε εκμεταλλευόμενοι τις άδειες πόλεις και αποφασίσουν να σουβλίσουν το αρνί ή το κατσίκι και το κοκορέτσι, αλλά δεν έχουν τα απαραίτητα από προηγούμενες χρονιές, καλό είναι να γνωρίζουν ότι η σούβλα πωλείται από προς 5.000 δρχ. περίπου. Θα χρειαστούν, δε, μερικά χιλιάρικα ακόμη εκείνοι που θα προτιμήσουν να παρακολουθούν από μακριά τη διαδικασία και να "δουλεύει" γι' αυτούς μοτεράκι.Τα κάρβουνα πωλούνται προς 7.000 δρχ. περίπου ένα τσουβάλι των 12,5 κιλών.

Το τραπέζι, όμως, ειδικά της γιορτής, δεν εξαντλείται στο κυρίως πιάτο. Ειδικά τα τυριά δε λείπουν σχεδόν ποτέ από το τραπέζι της οικογένειας και το κόστος τους δεν είναι καθόλου αμελητέο. Συγκεκριμένα, τη φέτα την είδαμε από 1.590-2.040 το κιλό, το κασέρι 2.295-2.645 δρχ., η γραβιέρα 2.190-2.350 δρχ., το γκούντα στις 1.510 και το ρεγκάτο 1.940-2.140 δρχ. το κιλό, ενώ στις 740-995 δρχ. το κιλό πωλείται το γιαούρτι για το τζατζίκι, που οι περισσότεροι επιτρέπουμε στον εαυτό μας μέρες γιορτής. Ενα αρκετά σημαντικό ποσό, επίσης, θα εξανεμιστεί με μια επίσκεψη στη λαϊκή αγορά ή στο μανάβη της γειτονιάς για τις σαλάτες και τα φρούτα. Οι τιμές που επικρατούσαν μέχρι προχτές σε μερικά βασικά οπωροκηπευτικά στη Βαρβάκειο ήταν για το μαρούλι οι 120-150 δρχ. το ένα, για τα φρέσκα κρεμμυδάκια οι 200-250 δρχ., για τις ντομάτες οι 200-350 δρχ. το κιλό, για τις πατάτες 195-220 δρχ., τα αγγούρια πωλούνταν προς 100 δρχ. το ένα και 200 δρχ. τα τρία, το σπανάκι προς 200-250 δρχ. το κιλό, τα λεμόνια 170-180 δρχ., οι πιπεριές στις 500 δρχ. το κιλό. Τα πορτοκάλια πωλούνταν στις 100-150 δρχ. το κιλό και τα μήλα στις 200-320 δρχ.

Οσο για τα αναψυκτικά και το κρασί,ας υπολογίζει κανείς πάνω από 5.000 δρχ. για τρία μπουκάλια αναψυκτικό του ενάμισι λίτρου και τρία - τέσσερα μπουκάλια κρασί.

Τέλος, τα γλυκίσματα του Πάσχα τα βρήκαμε στις 2.000 δρχ. το κιλό το τσουρέκι στο ζαχαροπλαστείο και στις 1.300-2.000 δρχ. τα πασχαλινά κουλουράκια.

Εμείς, δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε σε όλους να έχετε ένα όσο γίνεται καλύτερο και ειρηνικό Πάσχα.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ