Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Βασανιστικά αργή η βοήθεια της Δύσης
  • Εκρυθμη η κατάσταση στην ΠΓΔΜ
  • Μπροστά στον κίνδυνο της ζωής των προσφύγων, η Δύση περιοδεύει για να τους στείλει σε γειτονικές χώρες...

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εξακολουθούν να παραμένουν μέσα στη λάσπη, κάτω από τον ήλιο ή τη βροχή. Κανείς δε γνωρίζει πόσοι από αυτούς είναι άρρωστοι ή πόσοι έχουν πεθάνει περιμένοντας... περιμένοντας, άραγε, τι; Και από ποιον;

Από τους ίδιους που τους έφτασαν σ' αυτήν την κατάσταση και τώρα τρέχουν δήθεν να προλάβουν το κακό, αλλά αρνούμενοι, όχι μόνο να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αλλά και τα ίδια τα αποτελέσματά τους; Μπορεί να μην αργούν τα αεροπλάνα που μεταφέρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις, να μην αργούν τα "Απάτσι", να μην καθυστερούν καθόλου οι προετοιμασίες για τη στρατιωτική επέμβαση. Περιέργως πώς, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν να σταλούν έστω και πολύ καθυστερημένα τα αεροπλάνα με τα τρόφιμα και την ιατρική βοήθεια ή τα αεροπλάνα που θα τους μεταφέρουν αλλού, όπως δεσμεύτηκαν οι δυτικές χώρες που προκάλεσαν αυτήν την ανθρώπινη καταστροφή.

Για να μπορέσουν να απαλύνουν λίγο την απίστευτη οδύνη που προκάλεσαν χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν Σύνοδο για το συντονισμό των ενεργειών τους. Φυσικά, ο ένοχος για τον ΟΗΕ έχει βρεθεί, όπως και για όλους αυτούς που θέλουν να συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί. Κηρύσσοντας, λοιπόν, χτες την έναρξη της έκτακτης Συνόδου της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 50 κυβερνήσεων και οργανώσεων αρωγής, η επικεφαλής της Σαντάκο Ογκάτα μίλησε για "εθνική εκκαθάριση" στο Κοσσυφοπέδιο!

Σκοπός, πάντως, της Συνόδου, όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, ήταν η συζήτηση και αναζήτηση τρόπου συντονισμού στην παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν το Κοσσυφοπέδιο... αυτών, που, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ που ανακοινώθηκαν, χτες: Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Κοσσυφοπέδιο, τις τελευταίες δυο βδομάδες, από τους οποίους 226.000 έχουν καταφύγει στην Αλβανία και 120.000 στην ΠΓΔΜ. Αυτά ήταν τα επίσημα, αλλά μάλλον είναι αξιοσημείωτες οι προβλέψεις της επικεφαλής Σ. Ογκάτα προς εφημερίδα της γενέτειράς της, της ιαπωνικής "Ασάχι Σιμπούν", όπου μιλούσε για μια ραγδαία αύξηση του αριθμού των προσφύγων. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει προετοιμαστεί για την παροχή βοήθειας σε περίπου 600.000 πρόσφυγες, τόνισε η Ογκάτα και πρόσθεσε: "Υπάρχει, όμως, ενδεχόμενο ο αριθμός των προσφύγων να φτάσει τους 900.000". Παρ' όλα αυτά, όταν ερωτήθηκε για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, η Ογκάτα τόνισε ότι δεν έχει ουδεμία πληροφορία! Αυτό, όμως, δεν την εμποδίζει να κάνει ακραιφνώς δυσοίωνες προβλέψεις... ότι "τα μέτρα απέλασης επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές του Κοσσυφοπέδιο". Οσο για τον συντονισμό; Σύμφωνα με τον Κρις Γιανόφσκι,εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η μεταφορά των προσφύγων σε τρίτες χώρες είναι απαραίτητη - ακόμα προσπαθεί να τους πείσει - για να σωθεί η ζωή τους. "Δεν είναι η λύση που προτιμά η Υπατη Αρμοστεία, αλλά πρέπει να γίνει για να ηρεμήσει η κατάσταση στην ΠΓΔΜ", πρόσθεσε.

Εκρυθμη η κατάσταση στην ΠΓΔΜ

Πώς μπορεί να ηρεμήσει η κατάσταση στην ΠΓΔΜ, θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς, αλλά μάλλον είναι ρητορικό το ερώτημα. Το σχέδιο αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων, που ξεκίνησε στις 24 Μάρτη με το βομβαρδισμό της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, προέβλεπε δύο βδομάδες πριν, τόσο το δράμα των προσφύγων, όσο και για την έκρυθμη κατάσταση που θα μπορούσε να διαμορφωθεί στην ΠΓΔΜ. Η ακρίβεια των προβλέψεων είναι τρομακτική, τόσο για τον αριθμό των προσφύγων, όσο και για ενδεχόμενα επεισόδια. Δυστυχώς για όλους μας, με πρώτους τους πρόσφυγες, επιβεβαιώθηκαν. Χτες τη νύχτα υπήρξαν τα πρώτα επεισόδια. Κατ' αρχάς, ένα άτομο σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ στρατιωτών της ΠΓΔΜ και ομάδας ενόπλων που προσπαθούσαν να εισδύσουν παράνομα στην ΠΓΔΜ από το έδαφος της Αλβανίας, όπως μετέδωσε χτες τα ξημερώματα η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επεισόδιο σημειώθηκε στην περιοχή Στρούγκα, στις δυτικές περιοχές της χώρας, όπου μεθοριακοί φρουροί εντόπισαν την ομάδα, ενώ προσπαθούσε να περάσει στην ΠΓΔΜ παράνομα όπλα κινεζικής κατασκευής και δύο κιβώτια με πυρομαχικά. Παράλληλα, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ραντμίλα Κιπριάνοβα, ανακοίνωσε ότι το βράδυ στην περιοχή των συνόρων συνελήφθησαν 400 πρόσφυγες, οι οποίοι προσπαθούσαν να διέλθουν παράνομα τα σύνορα, καταγράφηκαν και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο υποδοχής.

Επεισόδια όμως σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας και μεταξύ των στρατιωτών της ΠΓΔΜ και των προσφύγων, εξαιτίας της άρνησής τους να μεταφερθούν με λεωφορεία που θα τους πήγαιναν στα αεροπλάνα, στην αερογέφυρα που δημιουργήθηκε για τη μεταφορά τους στην Τουρκία. Τελικά, με υπερβολικές δυσκολίες, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, 1.138 πρόσφυγες έφθασαν στη μικρή αεροπορική βάση του Τσορλού. Πρόκειται για το πρώτο κύμα μεταφοράς προσφύγων στο σύνολο των 20.000, που πρόκειται να φιλοξενηθούν στην Τουρκία. Επίσης, το πρώτο αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο, έφθασε χτες το πρωί στη Νορβηγία. Οι ενενήντα Κοσσοβάροι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε ειδικό χώρο υποδοχής, που έχουν δημιουργήσει οι νορβηγικές αρχές, ενώ το περίεργο είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται για τον Οργανισμό για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)!

Μπορεί μετά από διήμερη καθυστέρηση να στήθηκε επιτέλους η αερογέφυρα, αλλά η μεταφορά γίνεται με βασανιστικά αργούς ρυθμούς, ενώ η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, που έχει αντιληφθεί τις επιδιώξεις των Δυτικών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη χώρα, έχει πλέον αρχίσει να αντιδρά έντονα. Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι εξαπέλυσε χτες δριμύ "κατηγορώ" στα διεθνή μέσα ενημέρωσης - κυρίως στο CNN και τη δορυφορική τηλεόραση του BBC - για τον αρνητικό τρόπο με τον οποίο μιλούν για τη χώρα του, επισημαίνοντας ότι επί δεκαπέντε μέρες η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προειδοποιούσε την ΕΕ για τη δραματική κατάσταση που θα προκύψει από ένα τεράστιο κύμα προσφύγων. Ωστόσο, όπως είπε, "τίποτε δεν έκαναν, ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες. Υπήρξαν εντελώς ανεύθυνες και χωρίς καμία στρατηγική για τους πρόσφυγες". Οσο για ποιο λόγο πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη της χώρας του, ο Γκεοργκιέφσκι απάντησε: "Δεν πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ έχει σκοπό να καταστρέψει τη Μακεδονία. Ωστόσο, τέτοιες φήμες κυκλοφορούν μεταξύ των πολιτών μας. Εάν συνεχιστεί αυτό το κύμα προσφύγων, θα αντιμετωπίσουμε οικονομική και πολιτική καταστροφή", ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο διχοτόμησης του Κοσσόβου ο Γκεοργκιέφσκι δήλωσε πλήρως αντίθετος. "Αυτή θα ήταν η χειρότερη φόρμουλα. Δε θα επιλύσει τίποτα".

Επίσης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λιούμπομιρ Φερκόφσκι δηλώνει ότι "αν η Μακεδονία γίνει η βάση για επιστράτευση ανδρών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, θα ήταν η πιο επικίνδυνη φάση της κρίσης για τη χώρα μας. Θα μας οδηγούσε άμεσα σε μια από τις παρατάξεις της σύγκρουσης και θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για στρατιωτική απάντηση που θα μας οδηγούσε στον πόλεμο".

"Το διπλό πρόσωπο της Ευρώπης"

Η ευρωπαϊκή διγλωσσία και υποκρισία, όπως τη χαρακτηρίζουν οι εφημερίδες της ΠΓΔΜ, που, από τη μία, προκαλούν τα κύματα προσφύγουν και, από την άλλη, δε θέλουν τα αποτελέσματα, είναι καταφανής. Οι Ευρωπαίοι, όμως, βρίσκουν δικαιολογίες καλές, αφού τάσσονται "κατά του διασκορπισμού των προσφύγων μακριά από το Κοσσυφοπέδιο", όπως η Ιταλία και η Γαλλία, αρνούμενες κατηγορηματικά να τους φιλοξενήσουν στο έδαφος των χωρών τους. Σε αντίθεση με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία που έχουν δεχτεί. Πότε βέβαια θα γίνει αυτό, άγνωστο. Αν και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών μίλησε ότι το πρώτο κύμα, μια πρώτη ομάδα περίπου 700 Κοσσοβάρων προσφύγων, στην πλειοψηφία τους ορφανά παιδιά, θα φτάσει στο Μόναχο έως το τέλος της βδομάδας. Πώς, πότε και πού θα στεγαστούν, φυσικά δεν ανέφερε...

Παρά τις διακηρύξεις αυτές των Γερμανών και Αμερικανών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόουμπ Τάλμποτ εξακολουθεί την περιοδεία του στις χώρες της Βαλκανικής, ώστε να τους πείσει να δεχτούν τους πρόσφυγες. Μετά την Ελλάδα, η Ρουμανία αποδέχτηκε το σχέδιο και οι ΗΠΑ... εξετάζουν το ενδεχόμενο "ν' αυξήσουν σημαντικά την οικονομική τους βοήθεια προς τη Ρουμανία", ως αντιστάθμισμα "του βάρους" που επιφορτίστηκε με τους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε χτες στο Βουκουρέστι.

Αντίθετα, "ο Τάλμποτ έγινε έξω φρενών", όπως γράφει σε χτεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ η βουλγαρική εφημερίδα "24 Ωρες". Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αμερικανός διπλωμάτης επέμενε η Βουλγαρία να δεχτεί "τουλάχιστον 5 - 6 χιλιάδες Αλβανούς σε ένδειξη αλληλεγγύης με το ΝΑΤΟ".

Είναι εντυπωσιακό γεγονός, αφού για πρώτη φορά μετά την επίσημη αναγγελία της υποψηφιότητας της Βουλγαρίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ από την προσωρινή υπηρεσιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Στέφαν Σοφιάνσκι πριν δυο χρόνια η επίσημη Σόφια τόλμησε να διαχωρίσει τη θέση της από εκείνη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε ουσιαστικό ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της, όταν ο πρωθυπουργός Ιβάν Κοστόφ δεν υπέκυψε στη συντονισμένη πίεση του Τάλμποτ και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Σέρζο Μπαλαντσίνο, αλλά και στον πειρασμό της δελεαστικής υπόσχεσης του Τάλμποτ ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει τη Σόφια με έκτακτη βοήθεια αξίας 4,5 εκατ. δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ