Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΙΝΥΑΕ και στη Θεσσαλονίκη

Από τον προσανατολισμό και τη λειτουργία του θα κριθεί η προσφορά του, σημειώνουν συνδικαλιστές

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας). -

Η έναρξη της λειτουργίας και η ανάπτυξη του παραρτήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, αποφασίστηκε χτες σε ειδική σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στη συνάντηση στα γραφεία του ΕΚΘ, πήραν μέρος εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης και του Εμπορικού Συλλόγου.

Συνδικαλιστικοί κύκλοι που συμμετείχαν στην ιδρυτική σύσκεψη του παραρτήματος του ΕΛΙΝΥΑΕ επισημαίνουν ότι υπάρχει αντικειμενική ανάγκη για μια οργάνωση που θα ασχοληθεί στα σοβαρά με τα θέματα της υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, προσθέτουν όμως ότι χρειάζεται προσοχή, για να αναπτυχθεί στη σωστή κατεύθυνση η δραστηριότητα του παραρτήματος, με έμφαση στους ελέγχους στους τόπους δουλιάς.

Πρέπει να αποφευχθεί - τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι - η κατεύθυνση που έχει δοθεί από την κεντρική οργάνωση του ΕΛΙΝΥΑΕ στην Αθήνα, προς την οργάνωση σεμιναρίων και ερευνών με ελάχιστο προσανατολισμό σ' αυτό που συμβαίνει στους τόπους δουλιάς.

Να σημειωθεί πως τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, συμβαίνει ένα εργατικό ατύχημα κάθε 15 λεπτά και ένα θανατηφόρο ατύχημα κάθε τρεις μέρες. Το οικονομικό κόστος των εργατικών ατυχημάτων για το ΙΚΑ, μόνο για το 1987, ανέρχεται σε 16,1 δισ. δρχ.

Οπως δήλωσε στον "Ρ" ο Αγγελος Μαραγκός,μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του παραρτήματος, "τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς είναι πολύ σοβαρά στη Β. Ελλάδα. Εχουμε πολλά προβλήματα στους χώρους δουλιάς, έχουμε πολλά ατυχήματα, επαγγελματικές αρρώστιες και αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πιστεύουμε ότι αν μπει στο σωστό δρόμο η δραστηριότητα του παραρτήματος, μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, αρκεί να μην καταναλωθεί σε εκδηλώσεις επιφανείας".

Η Περιφερειακή Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος αποτελείται από τους: Θόδωρο Ακριτίδη, Αρη Μαλαματά, Αγγελο Μαραγκό, Νικόλαο Κονιόρδο, Εμμανουήλ Αποστολίδη και Ιωάννη Κωτίδη. Στη θέση του προέδρου εκλέγηκε ο Αρης Μαλαματάς και στη θέση του αντιπροέδρου ο Νικόλαος Κονιόρδος.

Αποφασίστηκε, εξάλλου, ότι η προσωρινή στέγαση και η γραμματειακή κάλυψη του παραρτήματος θα γίνει στο κτίριο του ΜΑΚ. ΙΝ. Ε, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την αγορά κατάλληλου κτιρίου σε κεντρικό σημείο της πόλης που θα στεγάσει μελλοντικά όλες τις υπηρεσίες του Ινστιτούτου. Η χρηματοδότηση για αγορά κτιρίου θα γίνει από πηγές της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ