Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΣ ΝΑΤ
Μέτρα για ΔΑΝΕ - ΑΝΕΚ

Επίσχεση εργασίας στο ΙΑΛΥΣΣΟΣ

Δραστικά μέτρα εναντίον του "νέου σχήματος" ΔΑΝΕ - ΑΝΕΚ αποφάσισε να λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση και μετά από τις έντονες παρεμβάσεις των εκπροσώπων των ναυτεργατών που συμμετέχουν στο ΔΣ. Παράλληλα χτες η ΔΑΝΕ κατέβαλε τελικά την εγγυητική επιστολή των 170 εκατομμυρίων δραχμών,την οποία θα έπρεπε να είχε καταβάλει από τα μέσα του Μάρτη, ενώ στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης επισημάνθηκαν και οι σοβαρότατες ευθύνες του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρου Σουμάκη,ο οποίος, παρά την απόφαση της διοίκησης του ΝΑΤ να δέσουν τα πλοία της ΔΑΝΕ μέχρι την εξόφληση της καθορισμένης δόσης, έδωσε στα πλοία ελευθεροπλοϊα.

Ειδικότερα, όπως αποφάσισε χτες η διοίκηση του ΝΑΤ, σήμερα το σχήμα ΔΑΝΕ - ΑΝΕΚ θα πρέπει να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 200 εκατομμυρίων δραχμών που αποτελεί το ένα τρίτο των οφειλών της ΔΑΝΕ προς το Ταμείο, διαφορετικά θα απαγορευτεί ο απόπλους των πλοίων της. Αποφάσισε επίσης μέσα σε τρεις μήνες να έχουν εξοφληθεί όλες οι οφειλές της ΔΑΝΕ προς το ΝΑΤ.

Στο μεταξύ χτες οι 50 περίπου ναυτεργάτες που αποτελούν το πλήρωμα του πλοίου "ΙΑΛΥΣΣΟΣ" της ΔΑΝΕ ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας απαιτώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Η ΔΑΝΕ τους οφείλει τρεις μισθούς καθώς και μια σειρά επιδόματα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Γνωμοδοτική Επιτροπή Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών δεν ανέφερε λέξη για τους ναυτεργάτες των πληρωμάτων των πλοίων της ΔΑΝΕ στις προϋποθέσεις που έθεσε προς το σχήμα ΔΑΝΕ - ΑΝΕΚ για να του παραχωρήσει την άδεια σκοπιμότητας για τη δρομολόγηση και του πλοίου"ΚΑΝΤΙΑ" (που ανήκει στην ΑΝΕΚ) στη γραμμή των Δωδεκάνησων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γιώργος Τούσσας,σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με τη ΔΑΝΕ σημείωσε ότι την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της ΔΑΝΕ την έχει η κυβέρνηση και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας που κάλυψαν και καλύπτουν όλο αυτό το διάστημα την εφοπλιστική ασυδοσία. "Οι ναυτεργάτες - συνέχισε - οι κάτοικοι του νησιωτικού συμπλέγματος, οι μικροαποταμιευτές, οι συνδικαλιστικοί φορείς των ναυτεργατών επιβάλλεται να παρέμβουν από κοινού προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, απαιτώντας μέτρα για την εξυγίανση και την ανάπτυξη της εταιρίας και να μπει κάτω από τον ουσιαστικό έλεγχό τους, καθώς είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Να απαιτήσουν να επιστραφούν τα χρήματα που διασπάθισαν κατά καιρούς οι εφοπλιστές και οι διαχειριστές της εταιρίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ