Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συμφωνικά μελωδικά ακούσματα

Στο κλίμα των ημερών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παρουσιάσει σήμερα(8.30 μμ), στο Μέγαρο Μουσικής, ένα από τα ωραιότερα εκκλησιαστικά έργα, το"Ρέκβιεμ" του Βέρντι.Στη συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού,συμμετέχουν χορωδίες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σολίστ θα είναι η σοπράνο Μάρθα Αράπη,η μέτζο Δάφνη Ευαγγελάτου,ο τενόρος Βαγγέλης Χατζησίμος και ο μπάσος Γιώργος Παππάς.

Εργο εξαιρετικά δημοφιλές και πολυπαιγμένο το "Ρέκβιεμ" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου, στο Μιλάνο, το 1874. Η σύνθεση της νεκρώσιμης αυτής ακολουθίας υπήρξε περιπετειώδης. Το 1868, στο Παρίσι, πέθανε ο μεγάλος συνθέτης Ροσίνι.Ενα χρόνο αργότερα, με την ευκαιρία της επετείου του θανάτου του, διοργανώνονταν εκδηλώσεις στις πόλεις που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ο Βέρντι είχε την ιδέα να γραφτεί ένα "Ρέκβιεμ", του οποίου κάθε μέρος θα το αναλάμβανε και διαφορετικός συνθέτης. Ενα μέρος ανέλαβε και ο ίδιος. Το έργο γράφτηκε, αλλά ποτέ δεν παίχτηκε, για λόγους τεχνικούς. Αργότερα, όμως, προτάθηκε στον Βέρντι να γράψει και τα υπόλοιπα μέρη. Στην αρχή, ο συνθέτης αρνήθηκε, αλλά όταν πέθανε ο Μαντσόνι, αγαπημένος του ποιητής, ο Βέρντι συνέθεσε και το υπόλοιπο έργο.

  • Τη "Βυζαντινή μελωδία" του Αντίοχου Ευαγγελάτου,το συμφωνικό ποίημα"Θάνατος και Εξαϋλωση" του Ρίχαρντ Στράους και την "Παθητική" συμφωνία τουΠ. Ι. Τσαϊκόφσκι παρουσιάζει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ,στη σημερινή της συναυλία (8.30 μμ), στο "Παλλάς", υπό τη διεύθυνση του Κάρολου Τρικολίδη.

Εργο για ορχήστρα εγχόρδων, η "Βυζαντινή Μελωδία" γράφτηκε από τον Αντ. Ευαγγελάτο μεταξύ 1930 - 1940. Ο συνθέτης σε αυτό πετυχαίνει εξισορρόπηση των στοιχείων της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής παράδοσης με αντίστοιχα της έντεχνης δυτικοευρωπαϊκής μουσικής.

Από τα πλέον συνταρακτικά, στην ειλικρίνειά του, έργα του Τσαϊκόφσκι, η "Παθητική" συμφωνία αποτελεί το κύκνειο άσμα του. Με την εκτέλεση αυτού του έργου, δεκαπέντε μέρες μετά το θάνατο του συνθέτη, ο ρωσικός λαός είπε το σπαρακτικό "αντίο" στο μεγάλο δημιουργό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ