Παρασκευή 9 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Αύξηση 40% από τις 25 του Φλεβάρη

Αποκαλυπτικά στοιχεία της Ενωσης Βενζινοπωλών Αττικής

Κατά 11,6% επιβαρύνει τις λιανικές τιμές των καυσίμων το κέρδος των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, ενώ κατά 3,7% των πρατηρίων, τονίζει η Ενωση Βενζινοπωλών Νομού Αττικής (ΕΒΝΑ) σε επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλο,καταγγέλλοντας ότι αυτό οφείλεται επειδή στο χώρο της χονδρικής έχει διαμορφωθεί ολιγοπωλιακή κατάσταση και οι εταιρίες ακολουθούν σιωπηρά εναρμονισμένες πρακτικές τιμών. Επίσης, η Ενωση αναφερόμενη στις συνεχείς ανατιμήσεις υπογραμμίζει ότι από τις 25 του Φλεβάρη οι αυξήσεις ανέρχονται σε 40% κατά μέσο όρο, επιβαρύνοντας το δείκτη τιμών καταναλωτή πάνω από 0,1%. Την ίδια στιγμή, όμως, το υπουργείο επιμένει στην έκδοση παραπλανητικών τιμών λιανικής πώλησης των καυσίμων χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά ποσοστά κέρδους που επιβάλλουν οι εταιρίες.

Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν οι τιμές χονδρικής που επέβαλαν στα πρατήρια γι' αυτή τη βδομάδα οι εταιρίες. Συγκεκριμένα, ενώ το υπουργείο υπολογίζει την "ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης" της βενζίνης σούπερ στις 207,8 δρχ. το λίτρο, οι εταιρίες την πωλούν στους πρατηριούχους στις 214 - 221,9 δρχ. το λίτρο, δηλαδή, η χονδρική τιμή είναι υψηλότερη από την "ενδεικτική λιανική" του υπουργείου κατά 3% - 6,8%.

Την αμόλυβδη οι εταιρίες την πωλούν από 197,7 μέχρι 206,5 δρχ. το λίτρο, ακριβότερα από την "ενδεικτική λιανική" του υπουργείο που είναι 191,5 δρχ. από 3,2% μέχρι 7,8%.

Τέλος, με απόκλιση από 2,5% μέχρι 5,2% πωλούν και το πετρέλαιο θέρμανσης οι εταιρίες αυτή τη βδομάδα προς τα πρατήρια. Δηλαδή, ενώ το υπουργείο συνιστά να πωλείται στη λιανική στις 76,8 δρχ. το λίτρο, οι εταιρίες το προμηθεύουν στους βενζινοπώλες στις 78,7 - 80,8 δρχ. το λίτρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ