Πέμπτη 15 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πληθαίνουν οι "κακοπληρωτές" εργοδότες

Τι δικαιούται ο εργαζόμενος βάσει της νομοθεσίας και πώς μπορεί να αντιδράσει

Πληθαίνουν τα κρούσματα της πολύμηνης καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών, σε πολλούς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα τελευταία. Η αυθαιρεσία πολλών εργοδοτών, σε συνδυασμό και με την αδυναμία ελέγχου από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση για χιλιάδες εργαζόμενους.

Αυτή την περίοδο, έντονα προβλήματα μισθοδοσίας έχουν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις λευκού κρέατος στην Εύβοια, στη ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, στην ΑΤΤΙΚ ΑΕ και αλλού, ενώ ανάλογες καταστάσεις εμφανίζονται και σε εργασίες που έχουν να κάνουν με το δημόσιο. Τέτοιο παράδειγμα είναι οι καθυστερήσεις που αντιμετώπισαν πρόσφατα, στην καταβολή των δεδουλευμένων τους, οι εργαζόμενοι στα έργα φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν πως μπορούν και οφείλουν να αντιδράσουν όταν καθυστερεί η πληρωμή τους, ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο εργοδότης και κάθε διευθυντής ή εκπρόσωπος της επιχείρησης που δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα στο προβλεπόμενο χρόνο τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή.Το αδίκημα είναι αυτόφωρο,αν η καταγγελία - μήνυση γίνει την ημέρα που θα έπρεπε να γίνει η πληρωμή. Μήνυση μπορεί να υποβάλει ο εργαζόμενος, η συνδικαλιστική του οργάνωση, η αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας και η Αστυνομία.

Ο εργοδότης, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οφείλει να καταβάλλει τις αποδοχές στους εργαζόμενους σε τακτικά χρονικά διαστήματα μέσα στο μήνα, ανάλογα με τη συμφωνία που έχει προηγηθεί, δηλαδή ανά βδομάδα, ή 15ήμερο ή μήνα. Η πληρωμή των εργαζομένων γίνεται στο χώρο εργασίας και κατά τη διάρκεια του ωραρίου. Οταν γίνεται εξόφληση των αποδοχών, θα πρέπει να δίνεται και εκκαθαριστικό σημείωμα με την ανάλυση της μισθοδοσίας.

Στην περίπτωση που δεν καταβληθούν εγκαίρως τα δεδουλευμένα, ο εργοδότης θεωρείται - εκτός των άλλων - "υπερήμερος", δηλαδή ο εργαζόμενος μπορεί να ζητήσει τόκους υπερημερίας για όσο καθυστερεί η πληρωμή του. Παράλληλα ο εργαζόμενος μπορεί να προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, δηλαδή να μη δουλεύει για όσο καιρό δεν πληρώνεται κανονικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ