Παρασκευή 16 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οταν οι λαοί παρεμβαίνουν μπορούν να ματαιώσουν κάποια σχέδια

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον δημοσιογράφο Λ. Κομίνη

Ο,τι γίνεται σήμερα από ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ με την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία γίνεται με στόχο να χτυπηθούν οι λαοί και όσοι σηκώνουν κεφάλι, για να μπορούν να προωθούνται οι πολιτικοί και οικονομικοί στόχοι τους.Τα παραπάνω υπογράμμισε, χτες, σε συνέντευξή της στον δημοσιογράφο Λ. Κομίνη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Η συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος έχει ως εξής:

- Οι Ευρωπαίοι απέδειξαν ότι δεν μπορούν να παίξουν παιχνίδι ειρηνοποιού ενωμένοι. To CNN μιλάει για επιχείρηση με βάθος χρόνου το Σεπτέμβριο. Το ΝΑΤΟ σκοτώνει ακόμα κι εκείνους που λέει ότι υπερασπίζεται και τα ρίχνει στον Μιλόσεβιτς, που χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες, όπως λέει το ΝΑΤΟ, ως ασπίδα. Οι εχθροπραξίες στα σύνορα Αλβανίας - Κόσσοβου έχουν ξεκινήσει με οπλισμένους τους αντάρτες του απελευθερωτικού μετώπου των Αλβανοφώνων. Μήπως έχει χαθεί ο έλεγχος και οδηγούμαστε σε μια ανάφλεξη όλης της περιοχής;

- Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν δύο στοιχεία. Το ένα είναι πως ό,τι γίνεται σήμερα και από τη σκοπιά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης επιλογής, να χτυπηθούν οι λαοί και όσοι σηκώνουν κεφάλι για να μπορούν να προωθούνται οι πολιτικοί και οικονομικοί στόχοι. Από εκεί και πέρα δεν είναι εύκολο να λειτουργήσουν τα σχέδια επί χάρτου. Οπωσδήποτε υπάρχει και η δυναμική των εξελίξεων. Αυτό το λέω γιατί έλεγχος και ρύθμιση σε μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει.

- Και στο Βιετνάμ, αν θυμηθούμε το '67, μπήκαν για λίγες μέρες οι Αμερικανοί στο παιχνίδι και κράτησε...

- Εγώ θα έλεγα το εξής. Ο,τι συμβαίνει σήμερα εμάς δε μας εντυπωσιάζει. Βεβαίως μας αγανακτεί, μας δυσαρεστεί, αλλά δε μας εντυπωσιάζει. Αυτά ήταν γνωστό ότι θα γίνουν. Ισως και εμείς να μην ξέραμε τη μορφή, τα προσχήματα που θα χρησιμοποιηθούν. Και το ερώτημα είναι, μπορούσε ο ελληνικός λαός, ο γαλλικός λαός, να ήταν προετοιμασμένος γι' αυτά τα ζητήματα και στην όξυνση σήμερα των εξελίξεων να μπορέσει να ασκήσει επίδραση στις κυβερνήσεις;

Οταν οι λαοί παρεμβαίνουν μπορούν

- Μπορούσε αν είχε πληροφόρηση...

- Εγώ λέω ότι μπορούσε. Μπορούσαν. Με ποια έννοια: Εγώ δεν έχω αυταπάτες ότι ο Σημίτης θα γινόταν περιστέρι της ειρήνης. Ομως αποδεικνύεται ότι σε τέτοιες περιόδους, όταν οι λαοί παρεμβαίνουν, μπορούν να ασκήσουν επίδραση και να ματαιώσουν κάποια σχέδια. Δεν μπορούμε να δίνουμε συγχωροχάρτι σε αυτούς που άφησαν τα πράγματα συνειδητά ή άλλοι από δειλία να εξελιχτούν έτσι.

- Συμφωνείτε με αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διαφοροποιηθεί και να καταγγείλει ως ντροπή αυτή την επίθεση στο Κόσσοβο; Να πάρει θέση σαφώς αντίθετη.

- Ο κ. Μητσοτάκης εκ του ασφαλούς πολλά λέει. Εγώ δεν πιστεύω ότι με τη φιλοσοφία που έχει, με την πολιτική επιλογή που έχει, ότι θα έκανε κάτι διαφορετικό. Είναι πιο έμπειρος, ενδεχόμενα και να έκανε κάποιες κινήσεις που να συγκάλυπταν ορισμένα πράγματα, αλλά δε νομίζω ότι θα έκανε κάτι διαφορετικό. Η ελληνική κυβέρνηση από τη στιγμή που συμμετέχει με την υπογραφή της, θα έλεγα ότι είναι δύσκολο να κάνει κάτι διαφορετικό. Παρ' όλα αυτά είναι η στιγμή που αν ήθελε μπορούσε να αλλάξει στάση. Οχι μόνο εμείς οι κομμουνιστές, αλλά όλος ο ελληνικός λαός, και εμείς οι κομμουνιστές, θα στηρίζαμε αυτή την κυβέρνηση και θα την εφοδιάζαμε και με εκείνα τα επιχειρήματα του στιλ, δε με αφήνει ο λαός να κάνω διαφορετικά. Και τα οποία είναι επιχειρήματα. Δεν καταλαβαίνω γιατί μια κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλεστεί τη λαϊκή εντολή ή τη λαϊκή θέληση.

Οι επεμβάσεις γίνονται για συμφέροντα

- Φτάνει όμως τώρα "ο κόμπος στο χτένι". Διαβάζω ότι το ΝΑΤΟ επειδή ζητάει ενισχύσεις, επειδή ο Κλαρκ ζητάει αεροπορική ενίσχυση για να αυξήσει τα πλήγματα, αυτά τα αεροπλάνα πρέπει κάπου να εγκατασταθούν. Και απ' ό,τι διαβάζω, ζητούν από την Ελλάδα τη Μίκρα και τη Λάρισα. Αυτό δε θα αποκαλύψει πλέον το σε ποια "βάρκα" κινείται η ελληνική κυβέρνηση;

- Νομίζω ότι σε ποια "βάρκα" κινείται η ελληνική κυβέρνηση είναι πλέον φανερό. Βεβαίως κάθε μέρα μπορούν να προστεθούν και άλλα στοιχεία, που να τα κάνουν πιο κραυγαλέα απέναντι και σε αυτούς που είναι ευκολόπιστοι. Η σημερινή περίοδος που διανύουμε έχει πολλές ομοιότητες με τις παραμονές του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου. Δε λέω βεβαίως ότι πάμε για 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο άμεσα. Εχουμε περιφερειακούς πολέμους μέσα στους οποίους εκδηλώνεται η διαπάλη για τις ζώνες επιρροής. Σήμερα πολεμούν οι ΗΠΑ με τη Γερμανία, δεν πολεμάνε άμεσα αλλά πολεμάνε μέσα από την όξυνση των περιφερειακών αντιθέσεων και την πρόκληση τοπικών συγκρούσεων. Εχει πολλά όμοια στοιχεία με την περίοδο του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου. Και μην ξεχνάτε ότι ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε βαλκανικός. Το πρώτο πράγμα για εμάς είναι να συνειδητοποιήσουμε με τι είδους πρόβλημα έχουμε να κάνουμε. Από εκεί και πέρα μπορεί να υπάρχουν παραλλαγές τακτικών, κινήσεων. Υπάρχει και ποικιλία χειρισμών. Το πρόβλημα που έχουμε εμείς είναι ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχει κυριαρχήσει η άποψη, και στο πολιτικό επίπεδο, ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα η Ελλάδα, η μοίρα της είναι να ακολουθεί την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αν αυτό είναι το κυρίαρχο, από εκεί και πέρα ακυρώνεις κάθε δυνατότητα παρέμβασης. Εμείς δε συμφωνούμε. Δηλαδή είναι της μοίρας μας να μακελεύονται οι λαοί στα Βαλκάνια;

Η κυριαρχία είναι απαραβίαστη

- Το ζητούμενο όμως είναι τι θα μπορούσαμε να κάνουμε...

- Θα έλεγα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε χτες, προχτές, και αν δεν το κάναμε τα πράγματα σήμερα δυσκολεύουν. Αυτό που πρέπει σήμερα να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι το εξής: Να πει ότι μέχρι τώρα συναινούσα και έκανα αυτά. Τελειώνω. Το ελληνικό έδαφος ξεκαθαρίζεται και δε θα περάσει ούτε κουνούπι. Θα υπάρχει μόνο ο ελληνικός στρατός, εννοώ σαν στρατιωτική δύναμη και ό,τι οπλισμό διαθέτει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός. Εγώ αποσύρομαι. Διότι αυτή τη στιγμή και η Γιουγκοσλαβία θα έχει το τυπικό δικαίωμα και όλοι θα έχουν το δικαίωμα να στραφούν και κατά της Ελλάδας.

- Η απειλή δε θα είναι μεγαλύτερη; Δε θα κινδυνεύουμε με μια τέτοια πολιτική;

- Κινδυνεύουμε πολύ περισσότερο με την τακτική που ακολουθούμε. Αλλά αυτή η θέση της Ελλάδας θα απελευθέρωνε και άλλες δυνάμεις. Θα προβλημάτιζε. Πιστεύω ότι και οι μικρές χώρες ή, αν θέλετε, που δε βρίσκονται στον ηγετικό πυρήνα των χωρών που αποφασίζουν, μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Οταν οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν το Ιράκ και δε μιλάει κανείς, όταν βομβάρδισαν το Αφγανιστάν και το Σουδάν, γιατί και εκεί ήταν ένας τρομοκράτης, και τέλος, όταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν δεχτεί ότι όταν υπάρχει πρόβλημα σε μια περιοχή πρέπει να εμπλέκεται η διεθνής κοινότητα, δεν το καταλαβαίνω. Γίνονται διαβουλεύσεις, υποβάλλονται διάφορα σχέδια, τα οποία δεν είναι ούτε ειρηνευτικά. Είναι, απλώς, ο προθάλαμος για να επιβληθεί στρατιωτική επέμβαση. Τι θα πει "διεθνής κοινότητα"; Η κάθε χώρα πρέπει να έχει την ανεξαρτησία της. Αν ζητήσει η χώρα την παρέμβαση, αυτό είναι άλλο πράγμα.

Πατριωτική στάση

- Κατά πόσο πιστεύετε ότι η υπόθεση του ναύτη είναι μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος, οι νομικοί λένε ότι είναι εκτός, και από την άλλη πλευρά αν αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο στράτευμα;

- Στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο εάν οι Γερμανοί πολίτες και στρατιώτες αντιδρούσαν, διότι ο στρατός δεν είναι κάτι ξέχωρο από την κοινωνία, είναι μέσα στην κοινωνία, εάν αντιδρούσαν ή αν μπορούσαν να αντιδράσουν, δεν ξέρω αν τα πράγματα έφθαναν ως εκεί. Τη νομιμότητα την έχουν κάνει λάστιχο. Θα καταδίκαζα τον οποιοδήποτε στρατιώτη αλλά και απλό Ελληνα πολίτη όταν λιποτακτούσε τη στιγμή που ο εχθρός ερχόταν να καταπατήσει και περάσει τα σύνορα της χώρας. Μπορεί να έχω μια κατανόηση και στον δειλό, είναι ανθρώπινη αδυναμία. Σε αυτή την περίπτωση είναι κατάπτυστος. Ο οποιοσδήποτε ναύτης, φαντάρος, στρατιωτικός, ειδικά αυτοί πρέπει να είναι διατεθειμένοι να πεθάνουν για να μπορέσουν και να ζήσουν πολλοί. Από τη στιγμή που θεωρούμε ιερό και όσιο την πατρίδα μας, πρέπει να δεχόμαστε ότι και οι άλλοι λαοί έχουν πατρίδες. Και δεν μπορούμε εμείς να αμφισβητούμε την πατρίδα άλλων λαών. Τότε δε θα γίνουμε υπερασπιστές ούτε της δικής μας πατρίδας. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά καλή αυτή η στάση, πατριωτική και το Σύνταγμα λέει ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας, δε λέει ότι πρέπει να αμφισβητούμε τις πατρίδες άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ