Σάββατο 24 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Καταιγισμός βομβών σε προάστια, χωριά και κωμοπόλεις...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Ο χτεσινός βομβαρδισμός του κτιρίου της κρατικής σερβικής τηλεόρασης ήταν η πιο βάρβαρη επίθεση, όχι μόνον εξαιτίας του μεγάλου αριθμού θυμάτων (οι νεκροί υπολογίζονται από 10 έως 25, οι τραυματίες σε 18), αλλά, εξαιτίας του "συμβολικού" χαρακτήρα της συγκεκριμένης επιδρομής. Κοντά στα ερείπια της σερβικής τηλεόρασης, που προκάλεσαν τα ΝΑΤΟικά όπλα ήταν και αυτά ενός παιδικού θεάτρου και του ναού του Αγίου Μάρκου (!). Ομως, αυτός ο βομβαρδισμός δεν ήταν ο μοναδικός. Δεκάδες εκρήξεις σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις και ιδιαίτερα στα βιομηχανικά προάστια Πάντσεβο και Ρακόβιτσα, δίχως, ωστόσο, οι σερβικές αρχές να είναι σε θέση να ανακοινώσουν αριθμό θυμάτων.

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα επλήγησαν τα βιομηχανικά προάστια Πάντσεβο και Ρακόβιτσα, αλλά και η στρατιωτική βάση στην Μπαϊνίτσα. Εκρήξεις έγιναν και στα πιο φτωχά προάστια του Ομπρένοβατς Μάκις και του Ζελέζνικ, σε σιδηροδρομική γέφυρα στον ποταμό Ιμπαρ της κεντρικής Σερβίας και σε μεγάλη σιδηροδρομική γραμμή δυτικά του Βελιγραδίου.

Το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ" μετέδωσε εξάλλου ότι επλήγησαν οι περιοχές Κρνιάτσα, όπου ήταν εγκατεστημένη η δορυφορική κεραία της σερβικής τηλεόρασης) και Αβαλα, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος αναμεταδότης στη Γιουγκοσλαβία.

Επιπλέον, ΝΑΤΟικά αεροσκάφη επέδραμαν με αμείωτη σφοδρότητα κατά περιοχών γύρω από το Νόβι Σαντ, το ύψωμα Φρούσκα Γκόρα. Τόνους εκρηκτικών υλών δέχτηκε η κωμόπολη Βράνιε της Νοτιοανατολικής Σερβίας, όπου αναφέρθηκε ότι έπεσαν τα ξημερώματα τουλάχιστον 40 πύραυλοι σε διάστημα μόλις δύο ωρών με αποτέλεσμα το θάνατο ενός 17χρονου!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ