Σάββατο 24 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Καταρρέει, πριν εφαρμοστεί, η εκεχειρία στο Αν. Τιμόρ

ΝΤΙΛΙ.-

Ετοιμη να καταρρεύσει πριν καν εφαρμοστεί, φαίνεται ότι είναι η συμφωνία εκεχειρίας που υπέγραψαν, μόλις πριν μερικά εικοσιτετράωρα, στο Ανατολικό Τιμόρ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ινδονησίας, στρατηγός Βιράντο και εκπρόσωποι του Απελευθερωτικού Κινήματος αλλά και των παραστρατιωτικών οργανώσεων, που υποστηρίζουν την παραμονή της επαρχίας υπό τον έλεγχο της Τζακάρτα.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από την αρχή της τρέχουσας βδομάδας, στην πόλη Σουάι, 200 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας του Ανατολικού Τιμόρ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε, χθες, το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ" επικαλούμενο τις καταγγελίες τόσο του τοπικού ρωμαιοκαθολικού Επισκόπου Χιτάριο όσο και του πρώην κυβερνήτη της περιοχής Μάριο Καρασκαλάο. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, οι συγκρούσεις ανάμεσα στους άνδρες των παραστρατιωτικών οργανώσεων, που υποστηρίζονται από τον ινδονησιακό στρατό, και τους μαχητές του Απελευθερωτικού Κινήματος μαίνονται ακόμη, ενώ πλήθος είναι οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες για επιδρομές των παραστρατιωτικών ομάδων εναντίον των σπιτιών οπαδών και συμπαθούντων των ανταρτών. Ανάλογες καταγγελίες εμπεριέχονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε και η οργάνωση "Δημοκρατική Ενωση Τιμόρ", που τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης της επαρχίας.

"Κατασκεύασμα που στοχεύει στην όξυνση της έντασης στην επαρχία" χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές ο Ινδονήσιος στρατιωτικός διοικητής του Ανατολικού Τιμόρ, στρατηγός Τόνο Σουράτμαν, ο οποίος, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να διεξάγονται σποραδικές μάχες ή συγκρούσεις, υπογράμμισε ότι δε βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο κύμα βίας. Εντούτοις, απέφυγε να σχολιάσει την ίδια τη συμφωνία εκεχειρίας, που υπογράφτηκε την Τρίτη, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τον αφοπλισμό των δύο αντιμαχόμενων πλευρών και για το μέλλον της επαρχίας.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, συνομιλίες, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ανάμεσα σε Ινδονήσιους και Πορτογάλους (το Ανατολικό Τιμόρ ήταν αποικία της Πορτογαλίας μέχρι πριν από 23 χρόνια που πέρασε υπό την κυριαρχία της Ινδονησίας) αξιωματούχους για το μέλλον του Ανατολικού Τιμόρ. Η ινδονησιακή κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Χαμπίμπι έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να παραχωρήσουν πλήρη ανεξαρτησία στην επαρχία σε περίπτωση που οι κάτοικοί της δεν αποδεχτούν την αυτονομία που τους προσφέρει η Τζακάρτα, μέσω δημοψηφίσματος που έχει αναλάβει να διεξαγάγει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, τον Ιούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ