Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης και η ΑΤΕ

Κατά τη διάρκεια χτεσινής κυβερνητικής σύσκεψης πάρθηκαν αποφάσεις, που δρομολογούν την "εξυγίανση" της Αγροτικής με τη συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό της κεφάλαιο

"Πλώρη" για την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΑΤΕ) βάζει η κυβέρνηση, εντάσσοντας και αυτήν στη γενικότερη πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που εφαρμόζει με όλο και εντατικότερους ρυθμούς. Η δρομολόγηση των διαδικασιών για τη συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΤΕ, αφού προηγηθεί "εξυγίανση" του χαρτοφυλακίου της, αποφασίστηκε χτες κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Στη σύσκεψη, που έγινε υπό την προεδρία του Γ. Παπαντωνίου, μετείχαν ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, ο διοικητής της ΑΤΕ Π. Λάμπρου και άλλα στελέχη της ΑΤΕ και των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι για τη λεγόμενη εξυγίανση της ΑΤΕ το συνολικό ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί ανέρχεται σε 650 δισ. δρχ. Η κάλυψη του ποσού αυτού θα γίνει σταδιακά, ως εξής:

  • Μέσα στο επόμενο δίμηνο το αργότερο θα πρέπει να καλυφθούν τα πρώτα 275 δισ. δραχμές ως εξής: α) Ποσό 65 δισ. δρχ. με το δάνειο μειωμένης εξασφάλισης της ΑΤΕ από τη CSFB. β) Ποσό 100 δισ. δρχ. με την παροχή εγγύησης του ελληνικού δημοσίου για την κάλυψη πιθανών ζημιών επισφαλών δανείων της ΑΤΕ. γ) Τέλος, 110 δισ. δρχ. θα είναι τα έσοδα από τη λογιστικοποίηση της υπεραξίας μετοχών του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ μέσω αγοράς των μετοχών από θυγατρική εταιρία της ΑΤΕ. Η εταιρία αυτή θα συσταθεί από την ΑΤΕ και για την αγορά των μετοχών θα συνάψει δάνειο 200 δισ. δρχ. με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
  • Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ με εισφορά μετοχών που έχει στην κατοχή της η Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) κατά 200 δισ. δρχ.
  • Παράλληλα θα ενισχυθεί το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΤΕ με το υπόλοιπο ποσό των 175 δισ. δρχ. Η ενίσχυση αυτή θα γίνει με την έκδοση αγροτικών προμετόχων, καθώς και την ενδεχόμενη συμμετοχή ιδιωτικών ομίλων στο μετοχικό κεφάλαιο.

Στη χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης να προσλάβει η ΑΤΕ χρηματοοικονομικό σύμβουλο διεθνούς κύρους, που θα μελετήσει την έκδοση προμετόχων και τη διεύρυνση της κεφαλαιακής της βάσης με τη συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο των αγροτών, των συνεταιρισμών, των αγροτικών τραπεζικών ή συνεταιριστικών ιδρυμάτων της ΕΕ, καθώς και άλλων ιδιωτικών φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ