Σάββατο 8 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
"Ανοιξαν οι ασκοί του Αιόλου"

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ Τραπεζών τονίζει: "Η ΠΑΣΚΕ και η παράταξη του Α. Πουλαρίκα προχώρησαν στο ξεπούλημα του ωραρίου εργασίας. Περισσότερες ώρες ανοιχτές οι τράπεζες, 8πμ-5μμ. Περισσότερες ώρες συναλλαγών 8πμ-4μμ. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας, βάρδιες (άλλοι θα δουλεύουν από τις 7.45, άλλοι από τις 9 ή από τις 10 το πρωί με άγνωστη την ώρα αποχώρησης) σε "εθελοντική" βάση, δηλαδή με το πιστόλι στον κρόταφό μας. Με δυνατότητα να εξαναγκαζόμαστε σε 48ωρη εργασία τη βδομάδα. Οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, πειθήνια όργανα των εντολών κυβέρνησης - εργοδοσίας, ανοίγουν το δρόμο στη μερική απασχόληση, στη μερική ασφάλιση, στη μερική ζωή.

Στο σημερινό αποτέλεσμα συνέβαλαν εκείνες οι παρατάξεις που: Από το 25ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ, με τις αποφάσεις για ωράρια - εργασιακές σχέσεις - ασφαλιστικό, έστρωσαν το δρόμο γι' αυτές τις εξελίξεις. Μήνες τώρα, ενώ φαινόταν η κατάληξη, δεν ενημέρωναν τους συναδέλφους, δεν τους κάλεσαν να αντιδράσουν".

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ΕΣΑΚ είχε προειδοποιήσει από το 1992 για τις αντεργατικές κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ τα πρώτα μηνύματα της πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, είχαν εμφανιστεί εδώ και χρόνια στο εμπόριο, με την αποδέσμευση του ωραρίου λειτουργίας και την πλήρη απελευθέρωσή του.

"Αυτά σχεδιάζουν για τον κλάδο μας, στη λογική της "ελεύθερης" αγοράς και του ανταγωνισμού, δηλαδή κέρδη στους τραπεζίτες, Μεσαίωνα για τους εργαζόμενους", συνεχίζει η ανακοίνωση. Τονίζεται επίσης ότι "οι εργαζόμενοι στις τράπεζες μπορούν να χαλάσουν τα σχέδιά τους με γενικές συνελεύσεις στα καταστήματα, με μάζεμα υπογραφών, με υπομνήματα προς την ΟΤΟΕ, με ανυπακοή σ' αυτές τις συμφωνίες, με επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς".

Υπογραμμίζεται επίσης: "Το συνδικαλιστικό κίνημα στις τράπεζες πρέπει να αποκτήσει ταξικό χαρακτήρα. Η δημιουργία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου αποτελεί ελπίδα για τους εργαζόμενους". Σημειώνεται ότι η συσπείρωση εκατοντάδων συνδικαλιστών και οργανώσεων, αλλά και η ανταπόκριση των εργαζομένων στη μεγαλειώδη αντιπολεμική συγκέντρωση στο Σύνταγμα και οι άλλες πρωτοβουλίες, "είναι τα πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα, που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι θέλουν και μπορούν να πορευτούν στο δύσκολο δρόμο του αγώνα, κόντρα στη συναίνεση, στην υποταγή και στη μιζέρια των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών".

Η ΕΣΑΚ καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους, κάθε έντιμο αγωνιστή, να πλαισιώσει τις γραμμές του ΠΑΜΕ "για να φτιάξουμε το δικό μας αγωνιστικό μέτωπο μέσα στις τράπεζες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ