Τετάρτη 12 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
6Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Εύσημα και υποσχέσεις από τον Μπερνς

Αποκαλυπτική παρέμβαση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη μάζωξη των επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του απεσταλμένου μας Θανάση ΚΑΝΙΑΡΗ).-

Τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι οικονομικοί πόροι και ολόκληρη η κρατική μηχανή τίθεται στην υπηρεσία του κεφαλαίου, στα πλαίσια των σχεδίων... ανοικοδόμησης των Βαλκανίων, επανέλαβε και πάλι χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου στην ομιλία του στο 6ο Επιχειρηματικό ΦΟΡΟΥΜ για τα Βαλκάνια στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γ. Παπαντωνίου δεν πρόσθεσε ουσιαστικά τίποτα καινούριο σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό του νέου Βαλκανικού... Ελντοράντο, από όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά. Πάντως δεν απέφυγε να δηλώσει ότι στο διεθνές αυτό σχέδιο τον πρώτο ρόλο θα έχουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του επιτρόπου Ντε Σιγκλί, στη διάρκεια του πρόσφατου EΚΟΦΙΝ, σύμφωνα με τις οποίες στη διαδικασία αξιολόγησης της Ελλάδας για την ένταξή της στην ΟΝΕ θα ληφθούν υπόψη οι συνέπειες από την κρίση στο Κόσσοβο, ο Γ. Παπαντωνίου επιχείρησε να παρουσιάσει την ελληνική πλευρά... αμέτοχη στις κινήσεις αυτές. Εμείς απλώς ενημερώσαμε τους Ευρωπαίους για τις συνέπειες που υφίσταται η ελληνική οικονομία - η μόνη από τις 15 - από τη συνεχιζόμενη κρίση στο Κόσσοβο, απάντησε σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε.

Αναφερόμενος στις κατ' ιδίαν συζητήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Γκεοργκιέφσκι, δήλωσε ότι ο τελευταίος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να παροτρύνει τους επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και να επενδύσουν στη χώρα αυτή, ενώ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ - σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου - χαρακτήρισε "μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα το σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων".

Από τους άλλους ομιλητές ελληνικού ενδιαφέροντος ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Χαραλάμπους έκανε μία εκτενή αναφορά στις οικονομικές συνέπειες που έχουν για τις βαλκανικές χώρες οι συνεχιζόμενοι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί. Οπως είπε, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει πάνω από 200 εκατ. δολάρια εξαγωγών, αν δε σταματήσει ο πόλεμος, ενώ - όπως είπε - θα υπάρξει και σημαντική πτώση των εσόδων από την ανακοπή του τουριστικού ρεύματος, ενώ το μεταφορικό κόστος επιβαρύνεται κατά 20%.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου,κάνοντας ανάλυση για την αναγκαιότητα να υπάρξουν δημοκρατικοί θεσμοί και πολιτική σταθερότητα στις βαλκανικές χώρες, εξειδίκευσε την ανάγκη λειτουργίας της δημοκρατίας στο ξεκάθαρο και σταθερό πλαίσιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, στη θεσμική και σταθερή αντιμετώπιση θεμάτων ενοικίασης και μεταβίβασης ακινήτων, στη φορολογική τάξη κλπ. Προφανώς η κα. Διαμαντοπούλου είναι οπαδός των "καθαρών λύσεων" για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου.

Τα αργύρια της συνενοχής

"Είμαστε ευτυχείς που οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Ελλάδα στο θέμα της κρίσης στο Κόσσοβο. Ποτέ οι δύο κυβερνήσεις δε συνεργάστηκαν τόσο στενά όσο στο θέμα αυτό. Δεν έχουμε ταύτιση απόψεων, αλλά έχουμε ταύτιση στόχων". Τις θέσεις αυτές που αποδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ενεργό ανάμειξη της ελληνικής κυβέρνησης στον βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας διατύπωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ν. Μπερνς στην ομιλία του στο ΦΟΡΟΥΜ. Ως ΗΠΑ συμπλήρωσε, "... προσβλέπουμε στην επόμενη ημέρα για ειρηνικό μέλλον στην περιοχή, ώστε να βοηθηθούν εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι" καθώς και ότι... "η Ελλάδα βοηθά να ανακουφιστούν από την πληθυσμιακή πίεση η ΠΓΔΜ και η Αλβανία, κάτι βέβαια που είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας...".

Ο Μπερνς όμως δεν αναγνώρισε μόνο τον ενεργητικό ρόλο της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά αναφέρθηκε και στο πώς οι Αμερικάνοι σκέπτονται να ανταμείψουν το "καλό παιδί", την ελληνική δηλαδή κυβέρνηση, για τις πολύτιμες υπηρεσίες που τους προσφέρει.

"Πιστεύουμε", ανέφερε, "ότι η Ελλάδα θα ηγηθεί στο σχεδιασμό οικονομικής ανασυγκρότησης της περιοχής", ενώ εξύμνησε το ρόλο του ιδιωτικού τομέα της χώρας, ο οποίος όπως είπε "θα έχει αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις αυτές". Στο ίδιο πνεύμα ανέφερε ότι "στηρίζουμε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και την προσπάθεια ένταξής της στην ΟΝΕ", ώστε η Ελλάδα να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή.

Παράδειγμα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών της περιοχής, αποτελεί - όπως είπε - η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων για εξαγορά από τα ΕΛΠΕ πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των διυλιστηρίων της χώρας αυτής.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, οι οποίες επί 170 χρόνια παραμένουν ισχυρές, ενώ η κυβέρνησή του ενθαρρύνει σήμερα αμερικανικές επενδύσεις προς την Ελλάδα (σαν παράδειγμα μάλιστα ανέφερε το ξενοδοχείο όπου διεξάγονται οι εργασίες που δημιουργήθηκε από αμερικανικά κεφάλαια).

Την ίδια στιγμή ο ανθύπατος των ΗΠΑ επιχείρησε επίσης να κατευνάσει τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινής γνώμης σχετικά με τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, αναφέροντας πως "κατανοούμε τις ανησυχίες της ελληνικής κοινής γνώμης για τα όσα συμβαίνουν δίπλα της", καθώς και ότι "στο ΝΑΤΟ ακούμε με... σεβασμό τις απόψεις αυτές".

Οσο για τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, αυτοί βέβαια θα συνεχιστούν μέχρι η Γιουγκοσλαβία να αποδεχτεί τις ΝΑΤΟικές θέσεις. Απαντώντας μάλιστα στο γενικευόμενο πλέον αίτημα της κατάπαυσης των βομβαρδισμών, ο Αμερικανός διπλωμάτης δε δίστασε να προκαλέσει κάθε εχέφρονα, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τα συμφέροντα των λαών της περιοχής... αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Βόρειας Αμερικής, ενώ θα αντάμειβε τον Μιλόσεβιτς και οι πρόσφυγες δε θα γύριζαν στα σπίτια τους...

Στη λεία το μυαλό του Ελληνα ΥΠΕΞ

Το μυαλό του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ήταν στο ξαναμοίρασμα των Βαλκανίων και το κομμάτι της λείας που θα πάρει η Ελλάδα. Ετσι, ανακοίνωσε ότι μέσα σε τέσσερις βδομάδες θα γίνει στη Θεσσαλονίκη διάσκεψη για την ανθρωπιστική πλευρά των προβλημάτων της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία. Οπως σημείωσε, αυτή η διάσκεψη θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την επόμενη μέρα και είναι σημαντική γιατί η ελληνική πλευρά θα έρθει σε επαφή με τους Κοσσοβάρους και τους Σέρβους.

Σημείωσε λοιπόν ότι η συνολική αξία των επενδύσεων στην περιοχή πριν από την κρίση του Κοσσυφοπεδίου ανέρχονταν σε 300 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 90 δισ. δρχ.) και οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στο χώρο ήταν 2.000.

Επιβεβαιώνοντας ότι το μερίδιο που θέλει η ελληνική κυβέρνηση και ελληνικοί επιχειρηματικοί κύκλοι είναι αρκετά μεγάλο και δίνοντας την αίσθηση ότι όσο μεγαλύτερες είναι οι καταστροφές, τόσο καλύτερα θα είναι για εκείνους που θα αναλάβουν την "ανοικοδόμηση", ο Γ. Παπανδρέου περιέγραψε τους στόχους της Ελλάδας, που μεταξύ άλλων είναι:

- Η διασφάλιση της ακόλουθης διέλευσης τράνζιτ μέσω των χωρών της Βαλκανικής των ελληνικών προϊόντων από τις χώρες της Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης.

- Η διασφάλιση της κατάλληλης οδικής υποδομής για τη διακίνηση ελληνικών αγαθών μέσω των χωρών της Βαλκανικής.

- Η δημιουργία και ενίσχυση των κατάλληλων οικονομικών και πολιτικών συνθηκών για την προώθηση των ελληνικών επενδύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ