Τετάρτη 12 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δε γεννάμε παιδιά για τον πόλεμο

Δυναμική εκδήλωση των γυναικών έξω από το λιμάνι

"Εμείς γεννάμε τα παιδιά μας για να αγαπάνε και όχι για να πολεμάνε",βροντοφώναξαν οι γυναίκες της ΟΓΕ, το βράδυ της Δευτέρας, έξω από την κεντρική πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα επιχείρησαν να εισβάλουν στο ΝΑΤΟκρατούμενο λιμάνι που εδώ και μήνες έχει γίνει πύλη εισόδου ξένων στρατευμάτων. Διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς και στη δολοφονία αθώων αμάχων έκαψαν, σε μια συμβολική κίνηση, το σκιάχτρο του ΝΑΤΟ που αυτήν τη στιγμή κρέμεται απειλητικό πάνω από τα Βαλκάνια.

Προηγουμένως οι γυναίκες είχαν στήσει ανθρώπινη αλυσίδα από τον Λευκό Πύργο ως την Κεντρική Πύλη του λιμανιού κρατώντας κλαδιά ελιάς και αναμμένους πυρσούς. συμμετέχοντας στο συμβολικό αποκλεισμό του, που διοργάνωσε το Συντονιστικό Γυναικείων Οργανώσεων. Καθοριστική ήταν η συμμετοχή των γυναικών της ΟΓΕ στην αντιπολεμική εκδήλωση, καθώς, αν και από την αρχή διαχώρισε τη θέση της, δηλώνοντας ότι τα αιτήματα του Συντονιστικού είναι πίσω από τις απαιτήσεις των καιρών, είχε δυναμική και μαζική παρουσία στην εκδήλωση.

Οι γυναίκες της ΟΓΕ, κρατώντας ψηλά το σκιάχτρο του ΝΑΤΟ και τους αναμμένους πυρσούς πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Δημαρχείου, όπου συγκεντρώθηκαν, προς την κεντρική πύλη στο λιμάνι, βροντοφωνάζοντας "Ακη, Σημίτη πάρτε το χαμπάρι, έξω από τα σύνορα δε βγαίνουνε φαντάροι" καιι διαλαλώντας προς κάθε κατεύθυνση πως "ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πόλεμοι".

Φτάνοντας στην κεντρική πύλη, φορώντας ένα μαύρο - πένθιμο πανί και την παγωμένη μάσκα του θανάτου στο πρόσωπο, παρουσίασαν μια μικρή παράσταση αφιερωμένη στην ειρήνη.

Αναφερόμενη στη συμμετοχή της ΟΓΕ στην εκδήλωση, η Χριστίνα Παστελά,μέλος του Κλιμακίου Θεσσαλονίκης δήλωσε: "Θελήσαμε να δώσουμε το δικό μας στίγμα. Να διαδηλώσουμε την απαίτησή μας να σταματήσει ο πόλεμος και πολύ περισσότερο να απεμπλακεί η δικιά μας η χώρα από αυτόν τον πόλεμο. Να άρει η ελληνική κυβέρνηση πρώτα απ' όλα την υπογραφή της από τον πόλεμο και να πάρει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ειρήνης που θα έπρεπε να συνδυαστούν με τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού και πολύ περισσότερο των γυναικών. Ασχετα με το αν εμείς δε συμμετέχουμε στο συντονιστικό, στηρίζουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που μπορεί να ενισχύσει τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο. Με τη συμμετοχή μας δίνουμε το στίγμα και τον προσανατολισμό που πρέπει να έχει".

  • Η ΟΓΕ το επόμενο Σαββατοκύριακο 15-16 Μάη, διοργανώνει καραβάνι ειρήνης που θα ξεκινήσει το μεσημέρι του Σαββάτου από την Αθήνα και θα καταλήξει στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή στις 11πμ, όπου και θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο με τη συμμετοχή γυναικών από ολόκληρη την Ελλάδα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ