Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Τα ταμείο της ντροπής

Η "καλημέρα" στο υπουργείο Πολιτισμού κοστίζει 20 δισ. Αυτό σημαίνει ότι τόσα χρειάζονται μόνο, για να ξεκινήσει να "δουλεύει" η μηχανή του ΥΠΠΟ, προκειμένου να καλύψει τα στοιχειώδη. Αλλά δεν έχει ούτε αυτά. Είναι ζήτημα αν η νέα υπουργός Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη βρήκε στο ταμείο 2δισ. Βρήκε όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, 452 αποφάσεις επιχορήγησης διαφόρων "ημετέρων. υπογεγραμμένες από τον Ευ. Βενιζέλο την τελευταία μέρα που διάνυε ως υπουργός Πολιτισμού (!), με τις οποίες έχουν δεσμευτεί τουλάχιστον 4 δισ. Βρήκε, επίσης, τα χρέη για το δάνειο ύψους 10 δισ. που πήρε το ΥΠΠΟ από την ΕΤΒΑ. Για την αποπληρωμή του το υπουργείο δίνει 100 εκ. μηνιαίως, ενώ χρειάζονται περίπου 350 εκ. για να πληρωθούν τα εξαιρέσιμα πέντε μηνών που οφείλονται στους αρχαιοφύλακες.Εξάλλου αρκετά δισεκατομμύρια - άγνωστο πόσα γιατί οι διαπραγματεύσεις λήγουν τέλος Μαϊου - θα χρειαστούν για την αγορά της συλλογής Κωστάκη. Ο προϋπολογισμός εποπτευόμενων φορέων όπως τα Κρατικά Θέατρα, η Λυρική Σκηνή κ. ά φτάνει τα 4 δισ. για το καθένα, αλλά μόνο το 1δισ. καλύπτεται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.Τα υπόλοιπα πρέπει να βρεθούν από τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΛΟΤΤΟ. Αλλά από τα 4 δισ. των ΔΕ με το "αντίο" του Ευ. Βενιζέλο έμειναν 2 δισ.

Το χειρότερο, και φυσικά το παράλογο, είναι ότι θεσμοί που άφησαν τόσο ο Θ. Μικρούτσικος όσο και ο Ευ. Βενιζέλος όπως το Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων (ΕΠΔΠ), Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης, Φωτογραφίας, Ερευνητικό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μελετών (ΕΚΕΒΥΜΜ) κ. ά βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Αν και είναι νόμοι του κράτους δεν παίρνουν ούτε δραχμή από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και η χρηματοδότησή τους τελεί υπό τη διαρκή αβεβαιότητα των κρατικών λαχείων. Μόνο που με το ΛΟΤΤΟ μπορεί να κάνει ο εκάστοτε υπουργός την προσωπική του πολιτική, αλλά η πολιτική για τον Πολιτισμό χρειάζεται πρόγραμμα και κρατική στήριξη.

Αλλά τα παραπάνω δε μας εκπλήσσουν, όταν ακόμα και η χρηματοδότηση του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Διευθύνσεις και Εφορείες Αρχαιοτήτων) δεν προβλέπεται στα κονδύλια του Τακτικού Προϋπολογισμού, παρά τις κορόνες που κατά καιρούς ακούγονται περί Πολιτιστικής Κληρονομιάς.Και η αλήθεια είναι ότι τα ταμεία του κράτους μάλλον δεν πάσχουν, αντίθετα, είναι επιστρατευμένα στην υπόθεση της ένταξης της ΟΝΕ.

Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι περίεργο που η υπουργός Πολιτισμού, Ελ. Παπαζώη, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους προχτές το βράδυ, δήλωνε αδυναμία να μιλήσει για το μέλλον του ΥΠΠΟ. Ωστόσο, χτες το πρωί σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου παρουσία του Γ. Δρυ και του Ευ. Βενιζέλου, προέκυψαν 10 δισ., που θα φτάσουν άμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και άλλα 5 δισ. τις επόμενες μέρες. Δηλαδή, μόλις και μετά βίας θα καλυφθούν τα στοιχειώδη. Θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο Πολιτισμός βγήκε στην επαιτεία;

Δ. ΜΥΡΟΛΛΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ