Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο εφιάλτης των γιγάντων

Σάββατο σήμερα, χαρά θεού η φύση, αλλά όχι και τα γεγονότα που συμβαίνουν πλάι μας και τραυματίζουν την ψυχή μας. Ας δούμε μια ταινία να περάσει η ώρα, να φύγουμε, να διαφύγουμε, να ξεφύγουμε από το παρανοϊκό και τους απεχθείς εκπροσώπους του.

Από τη ΝΕΤ στις 15.15 "Σύγκρουση γιγάντων" του Βίνσεντ Σέρμαν.

Βρισκόμαστε στο Τέξας στα 1845 την εποχή που η πολιτεία αποσχίστηκε από το Μεξικό. Οι μισοί κάτοικοι θέλουν να ενταχθεί το Τέξας στις ΗΠΑ, ενώ οι άλλοι μισοί να παραμείνει ανεξάρτητο. Ο Πρόεδρος Τζάκσον στέλνει τον Μπούρκε να πείσει τη Γερουσία για να δεχτεί την προσάρτηση. Ομως η Μάρθα Ρόντα, ιδιοκτήτρια μιας εφημερίδας, έχει αντίθετη άποψη, την οποία τελικά θα αλλάξει, γιατί θα ερωτευτεί τον Μπούρκε, με αποτέλεσμα να γίνει υπέρμαχος της προσάρτησης. Με την Αβα Γκάρντνερ και τον Κλαρκ Γκέιμπλ.

Από τη ΝΕΤ στις 22.00 "Εφιάλτης" του Τζιορτζ Κιούκορ.

Θα πάμε πίσω στη βικτοριανή εποχή και θα δούμε μια νιόπαντρη γυναίκα, μαζί με τον άνδρα της, να έρχεται να ζήσει στο σπίτι όπου έχει δολοφονηθεί η θεία της. Μέρα με τη μέρα τα νεύρα της νέας γυναίκας αρχίζουν να δοκιμάζονται. Ακούει παράξενους θορύβους, βλέπει σκιές να περνούν μέσα από το φως του γκαζιού και να χάνονται. Με την υποκίνηση του συζύγου της πείθεται ότι χάνει τα λογικά της. Η ζωή της γίνεται ένας συνεχής εφιάλτης. Μόνον η παρουσία ενός νέου ντεντέκτιβ, που την ερωτεύεται θα τη σώσει τελικά. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό δράμα που χάρισε το Οσκαρ ερμηνείας στην Ινγκριντ Μπέργκμαν. Πλάι της, οι: Σαρλ Μπουαγιέ, Τζόζεφ Κότεν.

Από την ΕΤ-3 στις 23.00 "Στάλκερ" του Αντρεϊ Ταρκόφκσι.

Πρόκειται για ένα λυρικό, φωτεινό μεταφυσικό ποίημα, σοβιετικής παραγωγής του 1979. Υπάρχει μια απαγορευμένη ζώνη, αφηγείται ο σκηνοθέτης, μια ζώνη όπου παρουσιάζονται παράξενα φαινόμενα κι επικίνδυνες μεταμορφώσεις. Πολλοί επιθυμούν να την επισκεφτούν, από νοσηρή περιέργεια, αλλά διστάζουν. Ενας κάτοικος των "συνόρων" του Στάλκερ, αναλαμβάνει να οδηγήσει έναν επιστήμονα κι ένα συγγραφέα στην "απαγορευμένη ζώνη". Η ταινία διακρίθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, αποσπώντας το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το βραβείο Λουκίνο Βισκόντι στο διαγωνισμό Νταβίντ Ντονατέλο στην Ιταλία το 1980.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ