Σάββατο 22 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΤ
"Εκρηξη" της εφοπλιστικής ασυδοσίας

Προκλητικές αξιώσεις ρύθμισης χρεών από τον εφοπλιστή Λιγνό

Οι προκλήσεις των εφοπλιστών σε βάρος του ήδη χτυπημένου από τα χρέη Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) δεν έχουν τέλος. Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί ο εφοπλιστής Λιγνός,του οποίου τα χρέη προς το Ταμείο το 1998 είχαν φτάσει το 1.250.000 δολάρια! Τώρα ο εφοπλιστής Λιγνός, τον οποίο το "χέρι του νόμου" δεν έχει τολμήσει να αγγίξει, αξιώνει να του ρυθμιστούν τα χρέη προς το ΝΑΤ! Συνολικά η υπόθεση των οφειλών των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ αποτελεί σκάνδαλο καραμπινάτο, αφού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ταμείου, μόνο οι βεβαιωμένες οφειλές των εφοπλιστών (όλων των κατηγοριών πλοίων), από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες,ανέρχονται σε 11.926.422.921 δραχμές! Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές εφοπλιστικές οφειλές είναι ανυπολόγιστες.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η στάση που θα κρατήσει το ΝΑΤ απέναντι στην προκλητική αξίωση του Λιγνού. Ομως, τόσο για την υπόθεση Λιγνού όσο και για όλες τις εφοπλιστικές οφειλές προς το Ταμείο, οι ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΝΑΤ και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρου Σουμάκη, είναι τεράστιες. Συγκεκριμένα, ο εφοπλιστής Λιγνός στις αρχές του χρόνου "βάρεσε κανόνι". Το ΝΑΤ, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησής του, σκέφτηκε να διεκδικήσει τις οφειλές μετά την κήρυξη της πτώχευσης και αφού οι τράπεζες ήδη είχαν κατασχέσει τα 5 από τα 15 πλοία του Λιγνού! Επιπλέον, ο υπουργός είχε δηλώσει προκλητικά γι' αυτή την υπόθεση: "Δεν έγινε και τίποτα σοβαρό. Ενα πλοίο αν πουληθεί, το ΝΑΤ πήρε τα λεφτά του"! Να σημειωθεί επίσης ότι από τα 12 δισ. δραχμές περίπου, που οφείλουν οι εφοπλιστές και είναι βεβαιωμένες οφειλές από τις ΔΟΥ, ένα μεγάλο τμήμα τους είναι χρέη που θα έπρεπε να είχαν εισπραχθεί εδώ και τουλάχιστον μια 10ετία!

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤ, αν και από πέρσι έχουν γίνει μηνύσεις σε βάρος 20 ποντοπόρων πλοίων για την είσπραξη οφειλών, το Ταμείο δεν έχει πάρει δραχμή ακόμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ