Κυριακή 23 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστική διαδρομή

Ενα ωριαίο αφιέρωμα για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση, που πρόσφατα τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη δωρεά του μεγαλύτερου μέρους του έργου του στην Εθνική Πινακοθήκη, θα παρακολουθήσουμε απόψε στη ΝΕΤ στις 22.00 με τον τίτλο "Η διαδρομή".Ο καλλιτέχνης μιλά για τα πρώτα του βήματα στον κόσμο των χρωμάτων, αλλά και για τα όσα ακολούθησαν στη μεγάλη περιπέτεια της ζωγραφικής. Θα αναφερθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Υδρα, που τον γέμισε με έμπνευση και διεκδίκησε μεγάλο έργο του, καθώς και στους ανθρώπους που στάθηκαν δάσκαλοι και οδηγοί ζωής.

Ο Π. Τέτσης γεννήθηκε στην Υδρα το 1925 και το 1940 παίρνει τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής, ενώ την ίδια χρονιά γνωρίζει τους "πραγματικούς του δασκάλους", τον Πικιώνη και τον Χατζηκυριάκο - Γκίκα.Το 1943 σπουδάζει ζωγραφική στο προπαρασκευαστικό τμήμα της "Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών" στην Αθήνα, κοντά στους Δ. Μπισκίνη και Π. Μαθιόπουλο.Ακολουθεί εισαγωγή του στα εργαστήρια της Σχολής, κοντά στον Κ. Παρθένη,απ' όπου αποφοίτησε το 1949. Μέλος της ομάδας Αρμός Α και αργότερα της ομάδας Αρμός Β, το 1951 διορίστηκε επιμελητής στην έδρα του ελεύθερου σχεδίου με καθηγητή τον Χατζηκυριάκο - Γκίκα στην Ανώτατη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Από το 1953 έως το 1956, ο Π. Τέτσης εγκαθίσταται στο Παρίσι, με υποτροφία του ΙΚΥ. Εκεί, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, διδάσκεται την τέχνη της χαλκογραφίας. Από το 1958 έως το 1976 διδάσκει στο Ελεύθερο Σπουδαστήριο Καλών Τεχνών (γνωστή αργότερα ως "Σχολή Βακαλό"), ενώ παράλληλα (έως το 1962) διδάσκει ελεύθερο σχέδιο στη "Σχολή Σχεδιαστών του Αθηναϊκού Τεχνολογικού Ομίλου".

Το 1958 το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Τέχνης τον εκλέγει μεταξύ Ελλήνων υποψηφίων, για το διεθνές βραβείο του Μουσείου Γκουνγκενχάιμ,όπου και εκτίθεται το έργο του. Ακολουθεί (1962) το Βραβείο Κριτικών για το έργο "Το Ναυπηγείο",ενώ το 1970 ορίζεται εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Μπιενάλε Βενετίας.Λόγω των ειδικών πολιτικών συνθηκών αρνείται τη συμμετοχή. Το 1976 ο Π. Τέτσης εκλέγεται καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών,στο Γ Εργαστήριο Ζωγραφικής, όπου διδάσκει έως το 1991. Το 1989 η σύγκλητος τον εκλέγει πρύτανη του Ιδρύματος και το 1993 εκλέγεται ακαδημαϊκός.O Παναγιώτης Τέτσης θα γνωριστεί με πολλούς από τους μεγάλους καλλιτέχνες και πεζογράφους της εποχής του ανάμεσα σ' αυτούς συγκαταλέγονται οι: Περικλής Βυζάντιος, Παντελής Πρεβελάκης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Γιάννης Τσαρούχης, Διαμαντής Διαμαντόπουλος. Το 1944 ως σπουδαστής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, θα μαθητεύσει κοντά στο μεγάλο δάσκαλο, τον Κωνσταντίνο Παρθένη, μαθητεία, που ασφαλώς σημάδεψε την καλλιτεχνική του πορεία. Η σκηνοθεσία είναι του Παναγιώτη Κακαβιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ