Πέμπτη 27 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενόψει ευρωεκλογών και αδειών

Το σχέδιο κωδίκων δεοντολογίας ειδησεογραφικών και ενημερωτικών εκπομπών είναι, ως γνωστό, ήδη έτοιμο και αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Το ΕΣΡ ήδη προχτές Τρίτη είχε την πρώτη του συνάντηση με τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών, προκειμένου να συζητήσει θέματα που αφορούν στην προεκλογική κάλυψη των κομμάτων και των υποψηφίων τους. Οι εκπρόσωποι έντεκα τηλεοπτικών σταθμών συναντήθηκαν με τα μέλη της επιτροπής που έχει συσταθεί με απόφαση του ΕΣΡ και η οποία έχει την ευθύνη για τη συλλογή στοιχείων, προκειμένου να υπάρξει έλεγχος για το εάν ή όχι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αντικειμενικότητας και ίσης μεταχείρισης. Φυσικά η Διακομματική για τις ευρωεκλογές, αλλά και η προσαρμοσμένη στις αποφάσεις της Διακομματικής οδηγία του ΕΣΡ κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση των κομμάτων, αφού τον πρώτο λόγο τον έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Το ΕΣΡ ζήτησε από τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους να καταγράφουν και να καταμετρούν σε ημερήσια βάση τη συχνότητα και το συνολικό χρόνο εμφάνισης, παρουσίασης ή ακόμη και μνείας των συνδυασμών που παίρνουν μέρος στις ευρωεκλογές, καθώς και των υποψηφίων και πολιτικών προσώπων. Τα στοιχεία αυτά οι τηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να τα κοινοποιούν στο ΕΣΡ αμέσως μετά το τέλος κάθε εβδομάδας της προεκλογικής περιόδου.

Στις άμεσες επίσης προτεραιότητες του ΕΣΡ είναι και οι ραδιοφωνικές άδειες του λεκανοπεδίου Αττικής. Είναι αμφίβολο όμως εάν το ΕΣΡ θα πάρει απόφαση πριν τις ευρωεκλογές και θα καταλήξει ποιοι από τους 86 υποψήφιους σταθμούς θα πάρουν τις 20 άδειες που προβλέπονται για το Λεκανοπέδιο. Ο γενικός διευθυντής της ΕΡΑ Γιάννης Τζαννετάκος, με χτεσινή του ανακοίνωση, "χαιρετίζει" την προχτεσινή δήλωση του προέδρου του ΕΣΡ Παύλου Σούρλα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία οι άδειες θα δοθούν μέσα στις ερχόμενες βδομάδες. Ο Γιάννης Τζαννετάκος για άλλη μια φορά θέτει το θέμα των παρεμβολών που δέχεται η ΕΡΑ από ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τονίζει μάλιστα ότι η ΕΡΑ-1, που κυρίως έχει αναλάβει την υποχρέωση να καλύψει την προεκλογική περίοδο, δεν είναι σε θέση τουλάχιστον όσον αφορά το λεκανοπέδιο της Αττικής να "φανεί συνεπής", γιατί η ακρόαση του προγράμματός της καθίσταται δυσχερής έως και αδύνατη, εξαιτίας των παρεμβολών που δέχεται από τέσσερις ραδιοσταθμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ