Πέμπτη 27 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ - ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΛΕΥΡΑΣ
Θεραπεία: Ποιος, πότε, πώς

Από την Πατησίων βλέπουμε τον Παρθενώνα.Τη βόρεια πλευρά του.Ομως δύσκολα διακρίνει κανείς τους 14 σπονδύλους από μπετόν που τοποθετήθηκαν κατά την αναστήλωση του Μπαλάνου ή τους παρατοποθετημένους σπονδύλους. Δυσκολότερα διακρίνονται τα τεράστια ρήγματα των κιόνων και του θριγκού (επιστύλιο και μετόπες) που δημιουργήθηκαν από τα σκουριασμένα σίδερα και ότι ο θριγκός είναι ετοιμόρροπος,ενώ τα γείσα δεν πέφτουν χάρη στη σκαλωσιά που στήθηκε στη βόρεια πλευρά.

Εν ολίγοις το επόμενο μεγάλο μέτωπο, που πρέπει να ανοίξει στην Ακρόπολη, εάν τα χρήματα και ο αριθμός του προσωπικού επιτρέψουν στα συνεργεία της Ακρόπολης να κλείσουν τις άλλες πληγές.Προχτές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε μελέτη αναστήλωσης που εκπόνησε ο πολιτικός μηχανικός, Κώστας Ζάμπας, σύμφωνα με την οποία οι οκτώ κίονες και ο θριγκός θα αποσυναρμολογηθούν,ώστε: να απομακρυνθούν και αντικατασταθούν τα οξειδωμένα σίδερα από τιτάνιο, να απομακρυνθούν και αντικατασταθούν οι μπετονένιοι σπόνδυλοι από μάρμαρα Διονύσου και να διορθωθούν οι παρατοποθετήσεις. Να διεκδικηθούν ο σπόνδυλος και το κιονόκρανο από το Βρετανικό Μουσείο. Να επανασυναρμολογηθούν οι κίονες.

Η αναστήλωση του θριγκού θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του αυθεντικού υλικού και αυτό είναι θέμα άλλης μελέτης. Ωστόσο, οι μετόπες θα αντικατασταθούν από αντίγραφα. Οριο της αναστήλωσης της βόρειας πλευράς είναι η μορφή που είχε πριν την ανατίναξη του Μοροζίνι (1687).

Φυσικά τέθηκαν και ζητήματα χρόνου: Ολοι συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να προβλεφτούν οι αστάθμητοι παράγοντες μιας τέτοιας επέμβασης. Τα μνημεία έχουν το δικό τους λόγο και ρυθμό. Ο χρόνος εξαρτάται επίσης από τα χρήματα και το προσωπικό. Το έργο της Ακρόπολης εντάχθηκε στο Β ΚΠΣ με 800 εκατ. και προφανώς γι' αυτό συζητήθηκε η μελέτη στο ΚΑΣ, δίχως να έχουν λυθεί τα ζητήματα της εκτέλεσης. Επίσης, υπογράφτηκε το ΠΔ για σύσταση τεχνικής Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης,η οποία, περιέργως, υπάγεται απ' ευθείας στο γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ.

Χτες οι μαρμαροτεχνίτες αποχαιρέτησαν έξι συνταξιοδοτούμενους συναδέλφους τους (Γ. Αρμπιλιάς, Τζ. Κουκουλάς, Τ. Σκαλκώτος, Δ. Μεσολόγγης, Γ. Θεοτικός, Αλ. Σίκαλος). Η ΥΣΜΑ θεωρητικά μπορεί να προσλάβει προσωπικό. Μπορεί όμως και να αναθέτει ιδιωτικά μελέτες και εκτέλεση έργου.Αραγε ποια λύση θα επιλεγεί για μία τόσο μεγάλη σε χρήματα και χρόνο επέμβαση, στη διάρκεια της οποίας ο Παρθενώνας δε θα είναι όπως τον ξέρουμε, αλλά θα πρέπει γρήγορα να ξαναγίνει και ως "βιτρίνα" των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Εντούτοις, με την ίδρυση της ΥΣΜΑ και το μεγαλύτερο αναστηλωτικό έργο στο κορυφαίο μνημείο της χώρας μπαίνει στο χορό των αναθέσεων σε ιδιώτες μελετητές και εργολάβους.

Η επέμβαση, πάντως, θα ξεκινήσει εφόσον αποκατασταθεί η νότια πλευρά και προχωρήσουν ικανοποιητικά τα έργα στον οπισθόναο και το σηκό, ώστε να απελευθερωθεί χώρος για τους σπονδύλους που θα καταβιβαστούν.

Δ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εικονική πραγματικότητα» ο Παρθενώνας; (2008-04-10 00:00:00.0)
«Ψηφιακή» Ακρόπολη (2006-06-29 00:00:00.0)
Σαν... παλιό (2006-04-11 00:00:00.0)
Επιτέλους, μια προσπάθεια αναστήλωσής του (2000-09-28 00:00:00.0)
Ανοικοδόμηση... του αρχαίου ναού της Νεμέας (2000-06-08 00:00:00.0)
Ελπίδες για το ναό του Ικτίνου (1995-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ