Πέμπτη 10 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΚΡΟΠΟΛΗ
«Εικονική πραγματικότητα» ο Παρθενώνας;

Αποψη της Ακρόπολης από το νέο Μουσείο: Ο γυάλινος «Παρθενώνας» στη στέγη του τελευταίου θα είναι τελικά... ο «γνήσιος»

Eurokinissi

Αποψη της Ακρόπολης από το νέο Μουσείο: Ο γυάλινος «Παρθενώνας» στη στέγη του τελευταίου θα είναι τελικά... ο «γνήσιος»
Πώς θα είναι η Ακρόπολη, μνημείο της εθνικής και παγκόσμιας κληρονομιάς, μετά την ολοκλήρωση των πολύχρονων και περιπετειωδών εργασιών αναστήλωσης; Η απάντηση στο ερώτημα, στη βάση του οποίου συγκρούονται διαφορετικές επιστημονικές και ιδεολογικές προσεγγίσεις για το χαρακτήρα και προσανατολισμό των εργασιών, μοιάζει να μορφοποιείται: Γνήσιο κέλυφος, καλυμμένο με αντίγραφα. Μια προοπτική, που κι αν δεν παραπέμπει σε λογική «ντίσνεϊλαντ», σίγουρα είναι πολλαπλά συζητήσιμη.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε προχτές τη μελέτη αποκατάστασης του δυτικού τμήματος του θριγκού στη βόρεια περίσταση του Παρθενώνα και πρόταση περί «διαχείρισης» του γλυπτού διακόσμου του, όπως όριζε υπουργική απόφαση (2000). Απόφαση που εφάρμοζε ουσιαστικά την επιλογή για καθαιρέσεις και αντικαταστάσεις των γλυπτών από τη 10ετία του '70 λόγω των κινδύνων από τη ρύπανση, δειλά στην αρχή, ανοιχτά πλέον - λόγω του νέου Μουσείου Ακρόπολης, το οποίο κάποιοι θεωρούν ...«φάρο», αν όχι και κτιριακό «μνημείο»!

Η μελέτη αποκατάστασης του θριγκού προβλέπει τις ελάχιστες δυνατές και αναγκαίες παρεμβάσεις για να αρθούν οι αρνητικές συνέπειες από την αναστήλωση του Μπαλάνου (αφαιρέσεις των παλιών αναστηλωτικών επεμβάσεων, συμπληρώσεις, ορθές μετακινήσεις κλπ).

Το «ζουμί» βρίσκεται στη «διαχείριση». Σύμφωνα με αναδρομή που έγινε στο ΚΑΣ, αποκαθηλώθηκαν: 1977 - με την παραπάνω πολιτική επιλογή - αρχιτεκτονικά γλυπτά του δυτικού αετώματος. 1979 οι Καρυάτιδες. 1989 14 απολαξευμένες ανατολικές μετώπες και τρεις βόρειες μετώπες. 1992 - '93 η δυτική ζωφόρος. Ολα αυτά αντικαταστάθηκαν με αντίγραφα.

Από το θριγκό κατεβάστηκαν ήδη οι έξι μετώπες και μένουν ακόμη δύο (μεταξύ αυτών και ένα παλαιοχριστιανικό ανάγλυφο). Απομένουν (αποφασίστηκε να κατεβαστούν) 14 δυτικές μετώπες «σε οικτρή κατάσταση», όπως ειπώθηκε στο ΚΑΣ και μια νότια μετώπη που απεικονίζει ταυρομαχία. Και αυτές θα αντικατασταθούν από αντίγραφα.

Στη συνεδρίαση τέθηκε και θέμα «προσωρινότητας» των επεμβάσεων, αφού αυτές γίνονται με τρόπο «πλήρως αναστρέψιμο». Δηλαδή, αν οι επόμενες γενιές θελήσουν να ξανατοποθετήσουν τα γνήσια γλυπτά του Παρθενώνα... θα μπορούν. Οπερ σημαίνει: τρεις - τέσσερις δεκαετίες εργασιών, με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα... θα «καθαρίσει».

Το θέμα όμως δεν είναι πια η ρύπανση. Χαρακτηριστικά, ειπώθηκε ότι επειδή οι Βρετανοί «εστιάζουν» τα επιχειρήματά τους για μη επιστροφή των Γλυπτών, στο ότι «αφήνουμε κάτω από υπαίθριες συνθήκες διακεκριμένα γλυπτά του Παρθενώνα», οι αντικαταστάσεις εντάσσονται στην ελληνική «πολιτική διεκδίκησής» τους! Βέβαια, αν στο Βράχο μείνει ένας «εικονικός» Παρθενώνας, τότε τι θα εμποδίσει τους Βρετανούς να «αναρωτηθούν» γιατί να μετακινηθούν τα Γλυπτά από ένα μουσείο σε άλλο; Και τότε, ίσως, «ξαναθυμηθούμε» το λόγο που «κρύβει» η «σκιά» του νέου μουσείου Ακρόπολης: Επειδή μας τα έκλεψαν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ