Τετάρτη 2 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ - ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Στο ευρωπαϊκό καρτέλ ... μέσω ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Εξαρτήματα του πολυεθνικού καρτέλ γίνονται οι δύο ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες. Η πολιτική ξεπουλήματος των κομμάτων του δικομματισμού τις οδήγησε στα χέρια της αγγλικής πολυεθνικής

Στα χέρια του αδηφάγου ευρωπαϊκού καρτέλ τσιμέντου βρίσκονται και επίσημα από προχτές οι δύο πρώην δημόσιες ελληνικές - και στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας - τσιμεντοβιομηχανίες, ο όμιλος ΑΓΕΤ Ηρακλής και τα Τσιμέντα Χαλκίδας. Τις επιχειρήσεις που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με εγκληματικό τρόπο και σκανδαλωδώς είχαν ξεπουλήσει στους Ιταλούς. Οι Ιταλοί, υπό το δόγμα της καπιταλιστικής συγκεντροποίησης και κάτω από τις πιέσεις του καρτέλ, πούλησαν έναντι 200 δισεκατομμυρίων περίπου δραχμών το σύνολο της ιταλικής εταιρίας Calcemento International, στην οποία ανήκει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών των εταιριών ΑΓΕΤ Ηρακλής και Τσιμέντα Χαλκίδας, στην αγγλική πολυεθνική τσιμεντοβιομηχανία και ίσως το κορυφαίο μέλος του καρτέλ, Blue Circle.

Η πώληση του 100% της ιταλικής Calcemento International, που μέσω της θυγατρικής της Conkretum κατείχε το 54,48% της ΑΓΕΤ και το 72,65% των Τσιμέντων Χαλκίδας, σηματοδοτεί και το οριστικό πέρασμα των τριών εκ των τεσσάρων ελληνικών τσιμεντοβιομηχανιών στον έλεγχο του ευρωπαϊκού καρτέλ και καταδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που παρέδωσαν δύο βιομηχανίες, οι οποίες εξυγιάνθηκαν από τα λεφτά του ελληνικού λαού και έγιναν κερδοφόρες - συναλλαγματοφόρες, στα χέρια του πολυεθνικού κεφαλαίου, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την εθνική οικονομία, αλλά και για την απασχόληση. Επίσης σηματοδοτεί και τη δημιουργία ξένης μονοπωλιακής κατάστασης στην ελληνική τσιμεντοβιομηχανία (μόνο ο "Τιτάν" δεν έχει παραδοθεί μέχρι στιγμής στο ξένο κεφάλαιο). Εναν κλάδο που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90 κατείχε σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές τσιμέντου σε πολλά μέρη του κόσμου.

Αν και η συγκεκριμένη εξαγορά φημολογούνταν εδώ και ένα χρόνο, αλλά πάντα διαψευδόταν, η ξαφνική και μυστική πραγματοποίησή της, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, δεν είναι απίθανο να σχετίζεται και με τα σχέδια που στήνονται ενόψει της... ανοικοδόμησης, μετά τη λήξη των βομβαρδισμών, της κατεστραμμένης Γιουγκοσλαβίας και την είσοδο του καρτέλ τσιμέντου σ' αυτή τη βρώμικη υπόθεση.

Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι ότι τελικά η κάποτε πανίσχυρη ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, που με τις εξαγωγές της είχε μπει στο μάτι του καρτέλ και βρισκόταν σε "πόλεμο" μαζί του, τελικά βρέθηκε μέσα σε λίγα χρόνια - με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - μέσω των Ιταλών στα χέρια του. Αυτό που δεν είχαν επιτύχει πριν λίγα χρόνια με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αγορά των ελληνικών τσιμεντοβιομηχανιών, το κατάφεραν μέσω των Ιταλών.

Αγνωστη όμως αυτή τη στιγμή είναι η στάση που θα κρατήσει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία κατέχει το 28,93% των μετοχών της ΑΓΕΤ Ηρακλής και το 13,39% των Τσιμέντων Χαλκίδας και η οποία βάσει συμφωνίας με τους Ιταλούς είχε πετύχει τον όρο της προτίμησης σε περίπτωση που οι Ιταλοί πουλήσουν μετοχές της ΑΓΕΤ Ηρακλής και των Τσιμέντων Χαλκίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου του ΔΣ του ομίλου ΑΓΕΤ, Μάσιμο Τζιούντισι, και του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζά, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό τι συζήτησαν.

Με το πέρασμα και των δύο αυτών εταιριών στον έλεγχο του καρτέλ (πριν λίγα χρόνια στα χέρια του καρτέλ βρέθηκε η εταιρία ΧΑΛΥΨ που εξαγοράστηκε από τη γερμανική Heidelberger) παραμένει άγνωστο αλλά και εξαιρετικά αμφίβολο το μέλλον των εταιριών αυτών. Αν πάρουμε υπόψη μας ότι πάντα μετά από συγχωνεύσεις έχουμε και μείωση προσωπικού, αλλά και με το δεδομένο ότι οι Ιταλοί είχαν εξαγγείλει στην ΑΓΕΤ και στα Τσιμέντα Χαλκίδας περισσότερες από 600 απολύσεις, τότε βάσιμα μπορούμε να πούμε ότι το μέλλον των εταιριών αυτών, αλλά και των εργαζομένων είναι εξαιρετικά δυσοίωνο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ορυκτός πλούτος και η παραγωγική βάση της χώρας περνάει με ταχύτατους ρυθμούς και συγκεντροποιείται στα χέρια του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου σε βάρος της εθνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ