Τετάρτη 2 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σελίδες ηρωισμού και αθωότητας

Μεταφρασμένα από τα αγγλικά κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά και στην ελληνική γλώσσα δύο βιβλία του Στρατή Χαβιαρά,τα μυθιστορήματα "Οταν τραγουδούσαν τα δέντρα" και "Τα ηρωικά χρόνια" (εκδόσεις "Καστανιώτη"), τα οποία, όπως είπε ο συγγραφέας στην πρώτη του συνάντηση με τους Ελληνες δημοσιογράφους, "επιστρέφουν στη γλώσσα που τα ενέπνευσε".

Γεννημένος στην Ελλάδα το 1935, ο Στρατής Χαβιαράς εγκαταστάθηκε στην Αμερική το 1967 και από τότε γράφει στην αγγλική γλώσσα. Διευθυντής της Βιβλιοθήκης Σύγχρονης Ποίησης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού "Χάρβαρντ Ριβιού", ξεκίνησε ως λογοτέχνης από το χώρο της ποίησης (έχει ήδη εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές), ενώ αργότερα στράφηκε στο μυθιστόρημα, καταθέτοντας το πρώτο του βιβλίο "Οταν τραγουδούσαν τα δέντρα".Το μυθιστόρημα, σε μετάφραση του Παύλου Μάτεσι,είναι το επικό αφήγημα ενός παιδιού που μεγαλώνει σ' ένα χωριό της Ελλάδας στα χρόνια της γερμανικής κατοχής.

"Τα ηρωικά χρόνια",σε μετάφραση της Τατιάνας Αβέρωφ - Ιωάννου,είναι μια συγκλονιστική αναφορά στη φρίκη του πολέμου. Αφηγούνται τις περιπέτειες μιας ομάδας παιδιών, που περιπλανώνται στη ρημαγμένη ύπαιθρο την εποχή του Εμφυλίου, προσπαθώντας να επιβιώσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ