Πέμπτη 3 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Ατάκτως... προς το 2004

Το γεγονός ότι το 2000,το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 2006, που λήγει το Γ ΚΠΣ, αποτελούν κομβικούς χρονικούς σταθμούς ήταν ένα κίνητρο, για να συζητηθεί στο προχτεσινό Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η συνολική ανάδειξη της Ολυμπίας εντός και εκτός αρχαιολογικού χώρου. Ωστόσο, οι ημερομηνίες λήξης και οι ταχύτητες θέτουν τους χώρους μπροστά σε πολλούς κινδύνους (εργολαβίες, κακοτεχνίες κ.ά). Πόσο μάλλον όταν το ΚΑΣ και η Αρχαιολογική Υπηρεσία καλούνται να συζητήσουν σχεδόν απροετοίμαστοι και φτάνουν στο κωμικό αποτέλεσμα να επανέρχονται σε μελέτες εγκεκριμένες που κανείς δε θυμάται, που εκ των υστέρων κρίνονται ακατάλληλες, αν και εγκεκριμένες, ή σε μελέτες που κανείς δεν μπορεί να αναγνωρίσει τι προτείνουν και από πού προέρχονται. Οσο για τα κονδύλια των έργων, οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί στο Γ ΚΠΣ. Θυμίζουμε, όμως, ότι το μόνο βέβαιο ως τώρα είναι οι πρόσφατα εγκεκριμένες εγκαταστάσεις αμμοχαλικοληψίας μόλις 200 μέτρα από τη Ζώνη Α Προστασίας της Αρχαίας Ολυμπίας.

Αυτό συνέβη προχτές. Η αποκατάσταση του Παλαιού Μουσείου,κτίριο - μνημείο των αρχών του αιώνα, είναι εγκεκριμένη 6 φορές. Πριν 20 ημέρες τα μέλη του Συμβουλίου, διενεργώντας αυτοψία διαπίστωσαν ότι οι επεμβάσεις δε σέβονται το μνημειακό χαρακτήρα. Φυσικά και αυτές οι παρατηρήσεις προχτές πέρασαν στο περιθώριο, αφού κρίθηκε πιο επείγον να επισπευσθούν οι εργασίες, ώστε να μη χαθούν τα χρήματα και το 2000 να είναι έτοιμο ως Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων.

Η μελέτη Αλεξανδρόπουλου που προβλέπει χώρους εξυπηρέτησης εκτός αρχαιολογικού χώρου πέρυσι είχε εγκριθεί με πολλές παρατηρήσεις. Επρεπε να περάσει ένας χρόνος για να καταλήξει το Συμβούλιο ότι οι επιπλέον κατασκευές ενδεχομένως επιβαρύνουν και είναι προτιμότερο να δοθεί λύση με τις αίθουσες, που πρόκειται να απελευθερωθούν στο Νέο Μουσείο Ολυμπίας. Αλλωστε, επίσημα πλέον, τρία κτίρια του ΕΟΤ ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και θα στεγάσουν δραστηριότητες της Εφορείας.

Το σχέδιο προτάσεων του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου για τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας είχε εγκριθεί ως πλαίσιο αρχών πριν ένα χρόνο με την προϋπόθεση ότι στο χρόνο που πέρασε οι Διευθύνσεις και η Εφορεία θα έπρεπε να ιεραρχήσουν έργα και δυνατότητες. Προχτές, επανήλθε το ίδιο σχέδιο και επαναδιατυπώθηκε η ίδια υποχρέωση. Η διαφορά είναι η συγκρότηση επιτροπής, με τη συμμετοχή του Γερμανικού Ινστιτούτου που δηλώνει ότι μπορεί να αναλάβει μνημεία όπως το Φιλίππειο και το ναό του Ολυμπίου Διός.

Κι ενώ βρισκόμαστε σε ένα ομιχλώδες τοπίο το ξεκαθάρισμα του οποίου υποτάσσεται - με άγνωστες συνέπειες - στο 2004, ξαφνικά θα "σηκωθεί", όπως αποφάσισε το ΚΑΣ, ένας κίονας του πεσμένου, πριν από αιώνες, ναού του Ολυμπίου Διός.Η μελέτη αναστήλωσης είναι του Γερμανικού Ινστιτούτου και πρόσφατα συμπληρώθηκε με τη μελέτη αντισεισμικής προστασίας του μηχανικού Κ. Ζάμπα. Δεκάδες οι παρατηρήσεις για το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί και το είδος της αναστήλωσης. Εμεινε, όμως, αναπάντητη η αρχαιολογική σκοπιμότητα αυτής της μεγάλης επέμβασης σε ένα μνημείο που για αιώνες δεν το άγγιξε κανείς, που η στιγμή της πτώσης του αποτελεί ιστορικό μνημείο και για το οποίο ακόμα δεν έχει λήξει η συζήτηση των αιτιών της καταστροφής του.

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ