Πέμπτη 3 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βράβευση για ένα έργο ζωής

Στον Ιάννη Ξενάκη απονεμήθηκε το σουηδικό βραβείο "Πόλαρ"

Στον Ιάννη Ξενάκη,τον μεγάλο Ελληνα συνθέτη, απονεμήθηκε για την προσφορά του, την περασμένη Δευτέρα, το σουηδικό μουσικό βραβείο "Πόλαρ" της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας της Μουσικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας, ο Ι. Ξενάκης βραβεύτηκε για το σύνολο του έργου του, που εμπλούτισε την κλασική μουσική. Το βραβείο παρέλαβε η κόρη του συνθέτη, καθώς ο ίδιος, για λόγους υγείας, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.

Γεννημένος στη Βραϊλα της Ρουμανίας, το 1921, από πατέρα κρητικής καταγωγής και μητέρα Λημνιώτισσα, ο Ι. Ξενάκης ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, πολέμησε ηρωικά στα Δεκεμβριανά (1944) και πληγώθηκε, χάνοντας το ένα μάτι. Φοβούμενος επικείμενη σύλληψη, έφυγε κρυφά το 1947 στο Παρίσι, όπου ανέπτυξε το σπουδαίο, καινοτόμο έργο του.

Μια γνωριμία με την πολυδιάστατη προσωπικότητα και το έργο του προσφέρει το βιβλίο "Ιάννης Ξενάκης. Ενα αφιέρωμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προς έναν απόφοιτό του",που είχε κυκλοφορήσει από τη "Σύγχρονη Εποχή".Ενα πολύτιμο βιβλίο αφιερωμένο στον κορυφαίο, παγκοσμίως, δημιουργό, το έργο του οποίου δυστυχώς στη χώρα μας δεν είναι όσο θα έπρεπε γνωστό. "Είναι σίγουρο", σημειώνει από τις σελίδες του βιβλίου ο Γιάννης Γ. Παπαϊωάννου, αναφερόμενος στο συνθέτη, στην πρωτοτυπία και καινοτομία του έργου του, "πως θ' απαιτηθούν γενιές ολόκληρες μελλοντολόγων κι ερευνητών για να διαφωτίσουν πλήρως το αντικείμενο και την ουσία της συμβολής του Ξενάκη: όχι μόνον την καθεαυτό σημασία του έργου του, αλλά και τη μόνιμη, ευρύτερη επίδρασή του πάνω στον τρόπο σκέψης γύρω από τη μουσική, και μαζί πάνω στην τεχνική της, τη δομή της, τη φύση της και το ρόλο της στη ζωή του ανθρώπου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ