Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Απροκάλυπτος κυνισμός

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα Πολιτισμού, δηλώνει σε συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΠΟ ότι "τα μνημεία της Γιουγκοσλαβίας δεν πλήττονται συστηματικά" και "δεν έχουν υποστεί εκτεταμένες φθορές"

Οι πολιτιστικές δραστηριότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης θα μπορούσαν να έχουν ενδιαφέρον. Οταν όμως η Ευρώπη βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή με τον πόλεμο να απλώνεται απειλητικά και τη Σερβία σχεδόν να σβήνεται από το χάρτη του κόσμου μαζί και οι ιστορικές και πολιτιστικές της μαρτυρίες, τότε είναι πραγματικά προκλητικό τέτοιες στιγμές να ανακοινώνεται στο ΥΠΠΟ, παρουσία εκπροσώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης και μόλις δέκα μέρες πριν τις ευρωεκλογές, το δήθεν "πολιτιστικό και ανθρωποκεντρικό πρόσωπο" του άνωθεν οργανισμού.

Περισσότερο προκλητική ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Ντ. Μάρντελλ,όταν ρωτήθηκε από το "Ρ" για τη θέση του Συμβουλίου σχετικά με τις καταστροφές μνημείων και πολιτιστικών υποδομών της Γιουγκοσλαβίας από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Επισήμως, λοιπόν το Συμβούλιο, διά του εκπροσώπου του, καταθέτει ότι "η καταστροφή δεν είναι συστηματική" (!) και ισχυρίζεται ότι "σύμφωνα με τους Σέρβους ειδικούς οι φθορές δεν είναι εκτεταμένες" (!).Και συνέχισε λέγοντας: "το Συμβούλιο απασχολείται με το ανθρωπιστικό θέμα, τα παιδιά και τα επιταγμένα για τους πρόσφυγες πρώην σχολεία" (!) Κάθε σχολιασμός των παραπάνω μάλλον θα επισκιάσει το τερατώδες μέγεθος της υποκρισίας και του κυνισμού...

Κατά τ' άλλα ανακοινώθηκαν δύο εκθέσεις που συντονίζονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η πρώτη, που συνδιοργανώνουν η Ελλάδα, η Δανία, η Γερμανία και η Γαλλία, έχει ως θέμα: "Θεοί και Ηρωες της Εποχής του Χαλκού. Η Ευρώπη στις ρίζες του Οδυσσέα" με 260 έργα της Εποχής του Χαλκού. Η Ελλάδα συμμετέχει με 91 αντικείμενα από 19 Μουσεία και θα φιλοξενήσει την έκθεση (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) από 11/2/2000 έως 7/5/2000. Προηγουμένως θα βρίσκεται στη Βόννη (15/5 ως 22/8/99) και στο Παρίσι (30/9/99 ως 5/1/2000). Στην έκθεση συνεργάζεται επιστημονικό προσωπικό από το ΥΠΠΟ, που συμμετέχει με επιστημονικές ανακοινώσεις και στον κατάλογο.

Η δεύτερη έκθεση, στο Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης (5/6 έως 29/8), διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος εικαστικών ανταλλαγών και έχει τίτλο: "Η φύση σε δέκα κεφάλαια - Σύγχρονοι Τσέχοι Καλλιτέχνες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ