Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Ανεργοι ... επιχειρηματίες

Στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, η κυβέρνηση έχει κάνει πολλές ασχήμιες, παίρνοντας μέτρα, το ένα χειρότερο από το άλλο και για τους εργαζόμενους και για τους άνεργους. Ειδικά για τους άνεργους, οι συνέπειες είναι διπλά αρνητικές. Από τη μια, η πιθανότητα να εργαστούν περιορίζεται για λίγους σε κάποιο πρόγραμμα απασχόλησης, εφήμερο και με όρους που εξυπηρετούν μονάχα τις ανάγκες των εργοδοτών για φτηνό εργατικό δυναμικό. Από την άλλη, αν και εφόσον μπορέσουν να βρουν κάποια διαφορετική δουλιά, οι νέες εργασιακές σχέσεις που προωθεί η κυβέρνηση, υπονομεύουν την αμοιβή, το ωράριο, τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, μαζί με αυτά των ήδη εργαζόμενων. Στο "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση", η στρατηγική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτυπώνονται με ακρίβεια, τόσο για τις εργασιακές σχέσεις, όσο και για την "απασχολησιμότητα". Στο ίδιο σχέδιο, διατυπώνονται και οι σχεδιασμοί για τις επιχειρήσεις και τη λεγόμενη"επιχειρηματικότητα". Οπως χαρακτηριστικά τονίζει η κυβέρνηση στο Σχέδιο, "η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της ελληνικής στρατηγικής για την αγορά εργασίας". Στα πλαίσια αυτά, υποτίθεται ότι επιδιώκεται και η ενίσχυση των "μικρομεσαίων επιχειρήσεων", καθώς και η δημιουργία άλλων.

Η ενίσχυση της "επιχειρηματικότητας" και της αυτοαπασχόλησης αποτελεί έναν ακόμη μεγάλο τομέα παρέμβασης για την κυβέρνηση, πάλι στο όνομα της ανεργίας. Με την πρώτη ματιά, φαίνεται η επιδίωξη να συνδεθούν με τις επιχειρήσεις σημαντικοί πόροι, που υποτίθεται ότι διοχετεύονται για την καταπολέμηση της ανεργίας. Είναι η άλλη όψη του νομίσματος, αφορά τα περί των "κινήτρων" προς τους εργοδότες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κίνητρα, για τη δημιουργία των οποίων δαπανώνται εκατοντάδες δισ. δραχμές που πάνε στις τσέπες των εργοδοτών. Η "Λευκή Βίβλος" κάνει συγκεκριμένες αναφορές στο ζήτημα της "ανάπτυξης", ως βασικό όρο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η βασική ιδέα είναι ότι αν ενισχυθούν οι επιχειρήσεις, θα διευρύνουν τον κύκλο εργασιών τους και θα προσλάβουν περισσότερο προσωπικό. Αυτή η... σύλληψη, που αγνοεί συνειδητά τις μεθόδους, που αναπτύσσουν οι εργοδότες, έτσι ώστε να αυξάνουν τα κέρδη τους και να μειώνουν τα έξοδα λειτουργίας τους, αποκρύπτει κάτι βασικό: Οτι το Διευθυντήριο των Βρυξελλών έχει ένα πολύ συγκεκριμένο μοντέλο για το ποιες επιχειρήσεις πρέπει να αναπτυχθούν και τι σημαίνει μικρομεσαία επιχείρηση. Πρόσφατα ο πρωθυπουργός, θεώρησε μικρομεσαία επιχείρηση, την εταιρία "YLIKON ΑΕ", με ίδια κεφάλαια 690 εκατομμύρια δραχμές, 50 - 85 εργαζόμενους και εξαγωγές σε 80 χώρες!

Η κυβέρνηση προχωρά και σε αυτό τον τομέα στην προσφιλή της τακτική, της εξαπάτησης των ανέργων. Δηλώνει ότι θέλει να τους χρηματοδοτήσει για μερικούς μήνες, προκειμένου να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση και αποκρύπτει ότι κανένα μέτρο δεν παίρνει για την προστασία των μικρών επιχειρήσεων. Αντίθετα, τις έχει τόσο πολύ χτυπήσει με την πολιτική της, που στη δεκαετία του '90 έκλεισαν περισσότερες από 50.000 από αυτές! Παρ' όλα αυτά, δεν έχει κανένα δισταγμό, να προτείνει στους άνεργους να φτιάξουν τη δική τους μικρή επιχείρηση, δημιουργώντας ψεύτικες εντυπώσεις ότι τους βοηθά. Μια ακόμη λεπτομέρεια είναι ενδεικτική της πολιτικής της. Ενα από τα μέτρα που έχει πάρει, αφορά στη συνένωση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τη δημιουργία "νέων ισχυρότερων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων". Στο αύριο, που οραματίζονται η ΚΟΜΙΣΙΟΝ και η κυβέρνηση, δεν υπάρχει χώρος για τις μικρές επιχειρήσεις της Ελλάδας, που αποτελούν περίπου το 90% των επιχειρήσεων της χώρας σήμερα. Δεν υπάρχει χώρος ούτε για τους άνεργους, που θέλουν να φτιάξουν ένα μικρό μαγαζάκι, μήπως και γλιτώσουν από τη μιζέρια της ανεργίας και της φτώχειας. Αντίθετα, ψήφος στο ΠΑΣΟΚ και στα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου στις ευρωεκλογές, σημαίνει επιβράβευση και παράταση της ανεργίας και της φτώχειας.

Γ. ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ