Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Δημοπρασία" - πρόκληση από τους τραπεζίτες

Με επιτόκιο 9,02% - το οποίο ανεβαίνει στο 9,52% αν υπολογιστούν και οι προμήθειες - αγόρασαν χτες οι τραπεζίτες κρατικούς τίτλους, από 8,72 που είχαν "προσφέρει" το Μάρτη

"Δημοπρασία" κρατικών τίτλων - πρόκληση πραγματοποιήθηκε χτες, καθώς οι λεγόμενοι Βασικοί Διαπραγματευτές, οι μεγάλες δηλαδή τράπεζες, απέσπασαν επιτόκιο υψηλότερο από το επιτόκιο αντίστοιχης "δημοπρασίας" που είχε πραγματοποιηθεί στις 23/9.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στη χτεσινή "δημοπρασία" εντόκων γραμματίων 6μηνης απόδοσης εισπράχθηκε το ποσό των 31,5 δισ. δραχμών με μεσοσταθμικό επιτόκιο 9,02%, έναντι μεσοσταθμικού επιτοκίου 8,72% που είχε επιτευχθεί τον προηγούμενο Μάρτη. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχουσες στη "δημοπρασία" τράπεζες απέσπασαν και προμήθεια 0,25% επί της συνολικής αξίας του κεφαλαίου που αγόρασαν, γεγονός που σημαίνει ότι σε ετήσια βάση το πραγματικό επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 9,52%.

Η αύξηση του επιτοκίου από την πλευρά των τραπεζών, σε μία εποχή μείωσης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πληθωρισμού (για το Μάη ανακοινώθηκε τιμάριθμος 2,4%), δείχνει από τη μία πλευρά το μέγεθος της ληστείας που συντελείται με τις αγοραπωλησίες του δημοσίου χρέους, ενώ από την άλλη αποκαλύπτεται η συμπαιγνία του υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες, αφού από κοινού διαμορφώνουν τους όρους του παιγνιδιού. Αποδεικνύεται επίσης ότι οι τραπεζίτες, σε συνθήκες απελευθέρωσης της ασυδοσίας δράσης του τραπεζικού κεφαλαίου, έχουν όλα τα μέσα να παρακάμπτουν τυχόν εμπόδια (όπως τα πρόσφατα μέτρα περιορισμού της ρευστότητας που λήφθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδας) και να αναπληρώνουν τα κέρδη τους, μετακυλίοντας τις όποιες συνέπειες στις πλάτες εργαζόμενων φορολογουμένων που πληρώνουν τις βαρύτατες συνέπειες υπερχρέωσης της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ