Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Απλώνει τα πλοκάμια της η DEUTSCHE BANK

Λίπασμα για τον Γερμανό κολοσσό η πολιτική ξεπουλήματος των κρατικών τραπεζών και οι διεργασίες στον τραπεζικό κλάδο

Σε παράρτημα του γερμανικού μεγαθηρίου που ακούει στο όνομα "Deutsche Bank" μετατρέπεται ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσα από την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης και των εξαγορών - συνεργασιών κάθε μορφής που αναπτύσσονται στον κλάδο των τραπεζών, με στόχο τον παραπέρα έλεγχο της αγοράς. Στο νέο αυτό καθεστώς έμμεσου μεν, αλλά ουσιαστικού ελέγχου από τη γερμανική τράπεζα, περνούν πλέον οι τράπεζες Εργασίας, Eurobank και όσες ανήκουν στον όμιλο της τελευταίας (Τράπεζα Αθηνών, Κρήτης), μετά από σειρά κινήσεων που πραγματοποιήθηκαν χτες.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Eurobank, "ο διεθνής τραπεζικός όμιλος EFG Bank Group" (σ. σ. στον οποίο ανήκει η Eurobank) "στο πλαίσιο της στρατηγικής για ενίσχυση της παρουσίας του στην ελληνική τραπεζική αγορά θα επιδιώξει την απόκτηση του ελέγχου της Τράπεζας Εργασίας".

Ετσι, μέσω Χρηματιστηρίου πραγματοποιήθηκε χτες σειρά κινήσεων:

  • Η μητρική εταιρία της EFG Eurobank Consolidated Eurofinance Holdings, η οποία κατείχε ποσοστό 9,41% στην Τράπεζα Εργασίας, αύξησε το ποσοστό των μετοχών της σε 15,57% ως εξής:

- με την αγορά 2,16% από τη χρηματιστηριακή αγορά

- με την αγορά 4,01% από την EFG Eurobank

  • Ταυτόχρονα, η Deutsche Bank AG, στρατηγικός σύμμαχος της EFG Eurobank, αγόρασε ποσοστό 5% των μετοχών της Τράπεζας Εργασίας από την EFG Eurobank. Συνολικά, η Consolidatid Eurofinance Holdings και η Deutsche Bank AG ελέγχουν το 20,57% της Τράπεζας Εργασίας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Deutshe Bank συμφώνησε με το EFG Bank Group για τις αποφάσεις που αφορούν την Τράπεζα Εργασίας ώστε από κοινού να εφαρμόζουν μια ενιαία στρατηγική.

Μέσω των παραπάνω πράξεων, η EFG Eurobank διέθεσε το σύνολο του 9,01% των μετοχών της Τράπεζας Εργασίας που κατείχε, πραγματοποιώντας έτσι κεφαλαιακό κέρδος για το 1999 ύψους περίπου 45 δισ. δρχ.!

Σε ό,τι αφορά τα μακροπρόθεσμα σχέδια των παραπάνω διεθνών ομίλων για τον πλήρη έλεγχο της Τράπεζας Εργασίας, η χτεσινή ανακοίνωση αναφέρει επί λέξει: "Προκειμένου να αποκτηθεί ποσοστό ικανό να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε οι δύο τράπεζες να ακολουθούν εναρμονισμένη στρατηγική, υπό κοινό έλεγχο, το EFG Bank Group, μέσω της Consolidated Eurofinance Holdings, θα επιδιώξει να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό με στόχο να αποκτήσει κατ' ανώτατο όριο το 50,1% και κατ' ελάχιστον το 33,4%".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ