Τετάρτη 16 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Σήμερα, 16 Ιούνη, συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΓΙΑΝΝΗ ΡΑΠΤΗ.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της μητέρας του ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΡΑΠΤΗ, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ "Ριζοσπάστη".

Η σύζυγός του Αγάπη και η οικογένεια του γιου του Δημήτρη Ράπτη.

  • Εφηβος ο Γιάννης Ράπτης,στην Κατοχή, εντάσσεται στις αντιστασιακές οργανώσεις και το ΚΚΕ και, με τις ικανότητες και το ήθος του, αναδείχτηκε σε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστός ως την τελευταία πνοή του.

Στη μνήμη του, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

Προσφέρω ακόμη στο ΚΚΕ 80.000 δρχ., με την ευχή να δυναμώσει το κόμμα μας και να έχει επιτυχία στις ευρωεκλογές. Τα χρήματα τα πρόσφερα στην ΚΟΒ "Πασά - Κιόσκι - Τσερμένι" για τις ευρωεκλογές.

Φρόσω Κωτούζα

* * *

Στη μνήμη του ΜΗΤΣΟΥ ΠΑΡΙΑΝΟΥ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που για 16 ολόκληρα χρόνια κράτησε την αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια της Ελλάδας από φυλακή σε φυλακή και από εξορία σε εξορία, αυτή η ελάχιστη προσφορά για το "Ριζοσπάστη" 15.000 δραχμών.

Γαρυφαλλιώ Ρίτσου

* * *

Συμπληρώθηκαν 30 μέρες από την κηδεία του ΛΕΩΝΙΔΑ ΔΟΥΚΑ.Με το θάνατό του, το μαζικό κίνημα της Θεσσαλονίκης έχανε ένα από τα βασικά του στελέχη. Οσοι τον γνώρισαν στην περίπου εβδομηντάχρονη παιδεμένη ζωή του, έχουν να θυμούνται ένα από τα παιδιά των αφάνταστων στερήσεων και των ηρωικών προσπαθειών.

Ο Λεωνίδας Δούκας ορφάνεψε από μάνα πολύ μικρός. Εχασε τον πατέρα του Βασίλη Δούκα - κομμουνιστή και συνδικαλιστή - με το ναυάγιο της "Χειμάρρας". Και μετά πορεύτηκε εντελώς μόνος του σ' εκείνη τη θυελλώδη εποχή. Μοναδική απαντοχή η όση θαλπωρή της αλληλεγγύης των οικογενειών των αγωνιστών. Από τα θρανία του Γυμνασίου αρχίζει να οργανώνεται. Συγκεντρώνοντας υπογραφές για την Εκκληση της Στοκχόλμης θα βρεθεί στο ίδιο εδώλιο με τον ήρωα Ν. Νικηφορίδη. Αργότερα θα αναδειχτεί σε στέλεχος της νεολαίας της ΕΔΑ. Θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος των ΕΒΣ, ιδρύοντας το Συνεταιρισμό των πλασιέ και στην επαναλειτουργία της Ενωσης Συνεταιρισμών ΕΒΣ Θεσσαλονίκης. Το ενδιαφέρον του για τη μαθητική νεολαία θα τον αναδείξει στη θέση του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα θα ξεχωρίσει ως ιδρυτικό μέλος της ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης και επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ. Παρά τον τραγικό χαμό του γιου του Βασίλη, ο Λεωνίδας Δούκας θα παραμείνει στις επάλξεις του αγώνα. Η αγάπη του για τους λαούς των ανατολικών χωρών, που οικοδομούσαν το σοσιαλισμό, θα τον οδηγήσει στο στήσιμο του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας και Ανατολικής Γερμανίας, του οποίου επί σειρά ετών υπήρξε ο γενικός γραμματέας.

Παρά την κλονισμένη υγεία του, τελευταία παρακολουθούσε τα γεγονότα στη Νέα Γιουγκοσλαβία με πολύ πόνο. Ηταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του "902" για υλική συμπαράσταση στα θύματα των βομβαρδισμών.

Ο Λεωνίδας Δούκας σε όλη αυτή την πορεία, που έκλεινε τόσο μεγαλείο και λεβεντιά, είχε τη στήριξη της άξιας συντρόφισσας της ζωής του Μαίρης και του γιου του Θωμά.

Εμείς και όποιοι τον γνώρισαν, θα τον θυμούμαστε για πάντα.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ. και 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για την εκλογική μάχη.

Οι οικογένειες Πάν. Καζάκου, Κώστα Μαυρίδη, Αθανασίου Βασιλείου και η βαφτισιμιά του Βασιλεία.

* * *

Στη μνήμη του ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΣΑΛΙΑΝΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που πέθανε πρόσφατα, ο φίλος του Χαράλαμπος Αδειλήνης προσφέρει 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Πέρασαν κιόλας 2 χρόνια από τότε που έφυγε ο αξέχαστος αγωνιστής ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, ο Γιάννης και η Ντίνα πρόσφεραν, μέσω ΚΟΒ Κολωνακίου, 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ (2000-05-13 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1999-02-06 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1998-02-24 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1997-12-31 00:00:00.0)
ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ (1997-10-18 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1997-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ