Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ
Εξελίξεις άκρως ανησυχητικές

Επιστολή των σωματείων των εργαζομένων στην ΑΓΕΤ και τα "Τσιμέντα Χαλκίδας" στον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας

Την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον του ομίλου ΑΓΕΤ και των "Τσιμέντων Χαλκίδας", μετά την εξαγορά της ιταλικής CALCEMENTO στην οποία ανήκαν, από την αγγλική πολυεθνική BLUE SIRCLE,εκφράζουν, με επιστολή τους προς τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, τα σωματεία των επιχειρήσεων και ζητούν την παρέμβαση της τράπεζας. Την ίδια επιστολή απευθύνουν στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.

Τον Νοέμβριο του '96 η Εθνική Τράπεζα πούλησε πακέτο μετοχών της ΑΓΕΤ στην ιταλική CONCRETUM,η οποία έτσι απέκτησε το 54,48% των μετοχών της επιχείρησης και τον πλήρη έλεγχο, ενώ η Εθνική κράτησε περίπου το 28% των μετοχών. "Στη συμφωνία πώλησης του '96 - σημειώνουν τα σωματεία - προβλεπόταν, μεταξύ άλλων, ότι, για όσο διάστημα η Εθνική διατηρεί συμμετοχή στην ΑΓΕΤ τουλάχιστον 25%, δικαιούται να έχει δικαίωμα αρνησικυρίας σε σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στην εταιρία, ενώ, εφόσον κατέχει ποσοστό τουλάχιστον 15%, θα έχει δικαίωμα προτίμησης με ίσους όρους, σε περίπτωση που η ιταλική πλευρά αποφάσιζε να πουλήσει σε τρίτους". Επισημαίνουν ότι οι παραπάνω όροι είχαν χαρακτηριστεί σαν ασφαλιστικές δικλείδες, έναντι του κινδύνου να περιέλθει η ΑΓΕΤ στον έλεγχο του καρτέλ τσιμέντου και συνεχίζουν ότι οι φόβοι που είχαν εκφράσει το '96 επιβεβαιώθηκαν.

Συνεχίζοντας, υπογραμμίζουν ότι τα σενάρια που πλέκονται γύρω από το μέλλον της ΑΓΕΤ και των "Τσιμέντων Χαλκίδας", μετά την πρωτοφανή σε μεθοδολογία επιχείρηση εξαγοράς της μεγαλύτερης ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας από το καρτέλ, είναι άκρως ανησυχητικά, τόσο για τον κλάδο τσιμέντου στην Ελλάδα, όσο και τους χιλιάδες εργαζόμενους σ' αυτόν.Οι πάγιες επιδιώξεις του καρτέλ να ελέγξουν τη διεθνή αγορά και να εξουθενώσουν τον ελληνικό ανταγωνισμό υλοποιούνται βήμα - βήμα, ενώ - όπως σημειώνουν τα σωματεία - "η ελληνική πολιτεία παρακολουθεί απαθής".

Τα σωματεία, καταλήγοντας, καλούν την Εθνική Τράπεζα να ασκήσει τα δικαιώματα, που έχει από τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου ΑΓΕΤ και από τις συμφωνίες του '96 και ζητούν άμεσα συνάντηση με τον διοικητή της Εθνικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ