Σάββατο 19 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων στεγαστικών δανείων

Με τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων (μέχρι το 1995) δανείων, που ανακοίνωσε η ΕΘνική, αρχίζει η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος μέχρι τις εθνικές εκλογές

Την απόφασή της να προχωρήσει σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων δανείων, γνωστοποίησε χτες η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ). Με τη δημοσιοποίηση της απόφασης της Εθνικής Τράπεζας για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από στεγαστικά δάνεια που έχει χορηγήσει σε πελάτες της - που δημοσιοποιείται 5 μέρες μετά τις απώλειες σε ψήφους που επιφύλαξε η κάλπη των ευρωεκλογών στο ΠΑΣΟΚ - αρχίζει και επίσημα η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος μέχρι τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, που θα γίνουν ή την άνοιξη ή το αργότερο το φθινόπωρο του 2000. Αν και η ρύθμιση των δανείων ανακουφίζει κάπως τους δανειολήπτες, ωστόσο, οι όροι της ρύθμισης εξακολουθούν να παραμένουν τοκογλυφικοί, καθώς το κυμαινόμενο επιτόκιο του νέου δανείου είναι σχεδόν... τετραπλάσιο του πληθωρισμού!

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση Τύπου, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας κάνει γνωστό ότι "αποφάσισε τη ρύθμιση των οφειλών των στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγηθεί μέχρι 31.12.95". Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παραπάνω ρύθμιση αφορά περίπου 10.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων της τράπεζας.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την υπαγωγή των δανείων σε ρύθμιση είναι:

  • Η ληξιπρόθεσμη οφειλή να ανέρχεται τουλάχιστον σε δύο εξαμηνιαίες ή πέντε τοκοχρεολυτικές δόσεις και να υπερβαίνει το ποσό του 1 εκατ. δρχ.
  • Η καταβολή ποσού τουλάχιστον 20% επί των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά την υποβολή της αίτησης.

Με την ίδια ρύθμιση προβλέπονται επίσης τα εξής:

  • Ο εκτοκισμός των δανείων, που προκύπτουν από τη ρύθμιση των οφειλών, γίνεται με το μειωμένο κυμαινόμενο επιτόκιο (σήμερα 12,75%).
  • Παρέχεται επιπλέον έκπτωση επί των τόκων του άρθρου 27 του Ν. 2076/92, ανάλογα με το ύψος της προκαταβολής (τουλάχιστον 20%).
  • Γίνεται κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δανειοληπτών, οι οποίες εκτοκίζονται με το μειωμένο κυμαινόμενο επιτόκιο και όχι με το επιτόκιο υπερημερίας.

Τα νέα δάνεια που προκύπτουν από τη ρύθμιση εξυπηρετούνται με μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις. Οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διάρκεια του ρυθμιζόμενου δανείου, η οποία μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 ετών. Στην περίπτωση που ρυθμίζεται ή εξοφλείται μόνο η ληξιπρόθεσμη οφειλή, το τυχόν σταθερό επιτόκιο του παλαιού δανείου μπορεί να μετατρέπεται ανέξοδα σε κυμαινόμενο.

Τα έξοδα της ρύθμισης κυμαίνονται μεταξύ 30.000 και 100.000 δρχ. πλέον ΕΦΤΕ 3%, ανάλογα με το ποσό του ρυθμιζόμενου δανείου.

Για τη ρύθμιση των οφειλών τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο πλησιέστερο κατάστημα Κτηματικής Πίστης της τράπεζας μέχρι 31.12.99.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ