Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - Ν. ΚΟΡΕΑ - ΗΠΑ
Βαρύ κλίμα στις αλλεπάλληλες συνομιλίες

ΠΕΚΙΝΟ.-

Αρχισαν, χτες το πρωί, στην κινεζική πρωτεύουσα, οι συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη ΛΔ Κορέας με θέμα, επισήμως, τις προσπάθειες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στη Βόρεια και Νότια Κορέα, αλλά και τους προσφάτως διεξαχθέντες ελέγχους από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες σε στρατιωτικές βορειοκορεατικές εγκαταστάσεις. Εντούτοις, το ζήτημα που αναμενόταν να κυριαρχήσει στις συνομιλίες, ήταν το πρόσφατο επεισόδιο στην Κίτρινη Θάλασσα, που είχε ως αποτέλεσμα τη βύθιση μιας βορειοκορεατικής τορπιλακάτου.

"Περιμένω ότι θα έχουμε μια παραγωγική συνάντηση, όπως συνήθως", δήλωσε λακωνικά και διπλωματικά ο Τσαρλς Κάρτμαν, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, υπεύθυνος για τη ΛΔ Κορέας, εισερχόμενος στο ξενοδοχείο της κινεζικής πρωτεύουσας. Από την πλευρά του, ο Βορειοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Γκάι Γκουάν δε θέλησε να κάνει καμία δήλωση. Οι συνομιλίες των δύο ανδρών διαρκούσαν, μέχρι αργά χτες βράδυ, και, όπως εκτιμούσαν Δυτικοί διπλωμάτες, είχαν επικεντρωθεί στην ανταλλαγή πυρών, στις 15 Ιούνη, ανάμεσα στο ναυτικό της Ν. Κορέας και της ΛΔ Κορέας, στην αμφισβητούμενη ζώνη της Κίτρινης Θάλασσας, που προκάλεσε νέα όξυνση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Το επεισόδιο στην Κίτρινη Θάλασσα ήταν και η αιτία που διεκόπησαν, ένα 24ωρο νωρίτερα, οι συνομιλίες ανάμεσα σε αξιωματούχους των δύο χωρών, που διεξάγονταν, επίσης, στο Πεκίνο. Αν και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν ότι θα επαναλάβουν τις συνομιλίες, που τυπικά αφορούσαν την επανένωση οικογενειών που έχουν χωριστεί μετά τον κορεατικό πόλεμο το 1950 - 1953, μετά το τέλος της συνάντησης αντάλλαξαν κατηγορίες μέσω των ανακοινωθέντων που εξέδωσαν. Η ΛΔ Κορέας κατηγόρησε τη Σεούλ ότι προχωρεί σε αλλεπάλληλες προκλήσεις και οδηγεί τη χερσόνησο στο χείλος του πολέμου, ενώ η Ν. Κορέα κατηγόρησε την Πιονγκ Γιανγκ ότι προκάλεσε το επεισόδιο στην Κίτρινη Θάλασσα. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της η Σεούλ απειλεί να διακόψει την προμήθεια ανθρωπιστικής βοήθειας και λιπασμάτων προς τη ΛΔ Κορέας.

Την ένταση που δημιουργήθηκε από αυτές τις αλληλοκατηγορίες, επιτείνει η χτεσινή ανακοίνωση της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στην Κορέα, η οποία γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα, θα διεξαχθούν κοινά ναυτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, στην περιοχή. Στις ασκήσεις θα πάρουν μέρος τα αμερικανικά πολεμικά πλοία "Vincennes" και "Mobile Bay", τα οποία κατέπλευσαν στο νοτιοανατολικό λιμάνι Πουζάν της Νότιας Κορέας, λίγες ημέρες μετά το επεισόδιο στην Κίτρινη Θάλασσα. Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον ανακοίνωνε ότι, την Παρασκευή, θα συναντηθούν στις ΗΠΑ ο διευθυντής του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών, Ριόζο Κάτο, ο Νοτιοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών, Γιανγκ Γάι Ριόνγκ, και η σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, για να συντονίσουν την τακτική που προτίθενται να ακολουθήσουν από κοινού απέναντι στη ΛΔ Κορέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ